Vynikající vepřové výpečky: Poctivá klasika, kterou si můžete rychle a jednoduše připravit na oběd

Připravujete vydatný nedělní oběd nebo máte chuť na poctivou českou kuchyni? Pak se určitě do vašeho zorného pole dostává recept na moravské zelí, špenát, české zelí, kyselé zelí i jiné obdoby české kuchyně. K těmto pochutinám můžete dát vejce, karbenátek nebo třeba plátek vepřového masa, ale poctivé a vychucené vepřové výpečky nic nenahradí. Chcete pro sebe i svou rodinu připravit výborné vepřové výpečky a udělat tak nedělní oběd výjimečný? Nebo si chcete pochutnat na vepřovém mase, které se rozpadá? Pro vepřové výpečky se standardně využívá bůček, ale ne každý jej má rád. Proto můžete namísto bůčku využít vepřovou plec. Vyzkoušejte níže přiložený recept. Nebudete litovat!

Zdroj foto: Alexandre E Fernandes / Shutterstock.com

Co budete potřebovat:

  • 1 kg libového bůčku s kůží (případně vepřovou plec),
  • 2 – 3 velké cibule (zde platí, čím víc, tím líp),
  • 3 větší stroužky česneku,
  • 2 polévkové lžíce vepřového sádla,
  • 1 čajová lžička celého kmínu,
  • sůl
  • mletý pepř

Jak postupovat:

Maso omyjte a hezky nakrájejte na větší kostky. Důležité je, aby byly přibližně stejně velké. Nekrájejte malé kousíčky, spečou se. Přidejte dostatečné množství soli, podle vlastní chuti, ale nebojte se solit. Maso do sebe sůl natáhne, aby bylo dobře vychucené. Pořádně promíchejte, aby se sůl dostala opravdu všude k masu a dejte bokem odpočívat. Ideálně na hodinku, aby se maso spojilo se solí.

Ve vyšším hrnci rozpusťte sádlo a přidejte cibuli. Někdo ji krájí na menší kostičky, u nás se osvědčilo krájené na tenké proužky, které lépe vyniknou. Kdo nemá rád cibuli, ocení spíše kostičky. Přidejte česnek, který nakrájíte na tenké plátky a kmín.

Přidejte odpočinuté maso, opečte zprudka ze všech stran a přidejte hrnek vařící vody. Poté vše dejte do trouby (případně přesuňte do pekáčku, ale doporučujeme pečlivě vyškrábat omastek, aby se vytvořila šťáva k masu), která je vyhřátá na 200 stupňů. Pečte přibližně hodinu a půl. Občas maso zkontrolujte, promíchejte a přidejte vodu.

Po hodině a půl pečení sundejte poklici a pečte asi půlhodinky bez podlévání. Pokud chcete více šťávy, přidejte vařící vodu, z boků pečlivě setřete omastek a rozmíchejte. Můžete ještě podle chuti přidat česnek do výpeku.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací