Vepřové výpečky: Recept na jednoduchý a chutný oběd

Chcete připravit výborné vepřové výpečky pro sebe i svou rodinu a udělat tak nedělní oběd výjimečný? Pochutnejte si na vepřovém mase, které se rozpadá.

Připravujete vydatný nedělní oběd nebo máte chuť na poctivou českou kuchyni? Pak se určitě do vašeho zorného pole dostává recept na moravské zelí, špenát, české zelí, kyselé zelí i jiné obdoby české kuchyně. K těmto pochutinám můžete dát vejce, karbenátek nebo třeba plátek vepřového masa, ale poctivé a vychucené klasické vepřové výpečky nic nenahradí.

Vepřové výpečky
Zdroj foto: Alexandre E Fernandes / Shutterstock.com

Vepřové výpečky

Pro vepřové výpečky se standardně využívá bůček, ale ne každý jej má rád. Proto můžete namísto bůčku udělat vepřové výpečky z plecka, nebo z krkovice. Vyzkoušejte níže přiložený recept na vepřové výpečky. Nebudete litovat!

Suroviny

  • 1 kg libového bůčku s kůží (případně vepřovou plec),
  • 2 – 3 velké cibule (zde platí, čím víc, tím líp),
  • 3 větší stroužky česneku,
  • 2 polévkové lžíce vepřového sádla,
  • 1 čajová lžička celého kmínu,
  • sůl
  • mletý pepř

Postup

  1. Maso omyjte a hezky nakrájejte na větší kostky. Důležité je, aby byly přibližně stejně velké. Nekrájejte malé kousíčky, spečou se.
  2. Přidejte dostatečné množství soli, podle vlastní chuti, ale nebojte se solit. Maso do sebe sůl natáhne, aby bylo dobře vychucené.
  3. Pořádně promíchejte, aby se sůl dostala opravdu všude k masu a dejte bokem odpočívat. Ideálně na hodinku, aby se maso spojilo se solí.
  4. Ve vyšším hrnci rozpusťte sádlo a přidejte cibuli. Někdo ji krájí na menší kostičky, u nás se osvědčilo krájené na tenké proužky, které lépe vyniknou. Kdo nemá rád cibuli, ocení spíše kostičky.
  5. Přidejte česnek, který nakrájíte na tenké plátky a kmín.
  6. Přidejte odpočinuté maso, opečte zprudka ze všech stran a přidejte hrnek vařící vody.
  7. Poté dejte připravené vepřové výpečky do trouby (případně přesuňte do pekáčku, ale doporučujeme pečlivě vyškrábat omastek, aby se vytvořila šťáva k masu), která je vyhřátá na 200 stupňů. Pečte přibližně 90 minut. Občas maso zkontrolujte, promíchejte a přidejte vodu.
  8. Po hodině a půl pečení sundejte poklici a pečte vepřové výpečky asi 30 minut bez podlévání. Pokud chcete více šťávy, přidejte vařící vodu, z boků pečlivě setřete omastek a rozmíchejte.
  9. Můžete ještě podle chuti přidat česnek do výpeku.

Vychutnejte si výpečky z vepřové plece. Dobrou chuť!


Další recepty na hlavní jídla

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.