Vepřové koleno: Recept s křupavou kůřičkou a zlatavou barvou

Vepřové koleno patří k oblíbeným pochoutkám, musí se ale umět správně připravit. Existují tři způsoby, díky nimž bude mít tu správnou barvu, maso bude křehké a kůrčička bude krásně zlatavá.

vepřové koleno
Zdroj foto: Marian Weyo / Shutterstock.com

Recept na vepřové koleno

I když lze maso z kolene využívat i na přípravu dalších pokrmů, pečené vepřové koleno prostě nemá konkurenci. Poradíme, jak jej správně připravit, aby se u stolu všem sbíhaly sliny.

Předvařit a upéct vepřové koleno 

Jedním ze způsobů, jak lze luxusní vepřové koleno připravit, je předvaření a jeho následné pečení.

  • Než se pustíte do přípravy, je vždy nutné koleno řádně očistit, je možné, že na něm najdete ještě zbytky štětin – a ty je nutné seškrábat pryč.
  • Pokud se rozhodnete koleno nejprve předvařit, nezapomeňte k němu přidat koření, protože vařené vepřové koleno pak může vytratit z masa část chuti i šťavnatosti.
  • Do vroucí osolené vody tak ke kolenu přidejte ještě česnek, cibuli, bobkový list, nové koření či jalovec.
  • Koleno by se mělo vařit zvolna asi dvě až dvě a půl hodiny, maso by mělo být téměř měkké. Poté koleno dopečte v troubě, nepřikrývejte ho a troubu předehřejte na 180 stupňů.

Pomalé pečení vepřového kolena

Pomalu pečené vepřové koleno bude mít božskou chuť i barvu. Vy nebudete mít téměř žádnou práci, a přitom se vám určitě povede upéct dokonale. Vepřové koleno nejprve potřete marinádou, například medovou, a poté jej vložte do pekáčku. Troubu nepředehřívejte úplně, pečte jen při 120 stupních po dobu asi tří hodin. Čekání se v tomto případě vyplatí.

Jak připravit medovou marinádu na vepřové koleno?

Příprava medové marinády na maso je velice jednoduchá. Stačí, když v misce smícháte med, sójovou omáčku (nebo horčicu) a česnek. Pro dochucení můžete použít citronovou šťávu a korení.

Naložení kolena do solného roztoku

Posledním, a o něco pracnějším způsobem, je naložení kolena do solného roztoku.

Jak naložit vepřové koleno?

Vepřové koleno do solného roztoku ponořte a nechte v lednici naložené jeden až dva dny. Solný roztok vytvoříte snadno, na litr vody přidejte 100 g soli a rozmíchejte.

Před upečením je pak nutné maso zbavit soli, aby nebylo příliš přesolené. Namočte koleno do čisté vody, tam by mělo zůstat hodinu. Nicméně vodu je zapotřebí během této doby několikrát vyměnit. Následně jej pečte v pekáčku s poklicí nebo přikryté alobalem v troubě předehřáté na 180 stupňů asi dvě hodiny.

Jak zajistit křupavou kůru při pečení?

Křupavou kůrčičku si zajistíte vždy tak, že koleno ještě před pečením, marinováním nebo naložením do solného roztoku nařežete. Kůže se řeže ostrým nožem tak, aby vznikly pravidelné čtverečky. Jen v případě, že budete koleno nejprve předvařovat, nařežte kůži až po uvaření, před pečením.

Díky těmto trikům vždy připravíte to nejlepší pečené vepřové koleno.

Zdroj: magazin.recepty.cz


Další recepty na hlavní jídla

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.