Výtečná krůtí roláda: Přinášíme vám skvělou inspiraci ke svátečnímu obědu

Ač se může zdát krůtí roláda složitá, není tomu tak. Základem je správně rozklepané maso a pak už záleží pouze na vaší fantazii a chuti, čím ji naplníte.

Zdroj foto: from my point of view / Shutterstock.com

Pro inspiraci jsme pro vás připravili hned několik pokrmů na výtečnou krůtí roládu, po které se budete jen olizovat.

Krůtí roláda se špenátem

Budete potřebovat:

  • 1 kg krůtích prsou,
  • 200 g plátků anglické slaniny,
  • 200 ml vývaru,
  • 70 g másla,
  • 400 g čerstvého baby špenátu,
  • 2 stroužky česneku,
  • 4 vejce,
  • 30 g parmazánu,
  • sůl, mletý pepř, tymián,
  • olej na opečení.

Postup přípravy:

  1. Krůtí maso podélně rozřízněte (dejte si pozor, abyste ho u konce zcela nerozkrojili, stále musí zůstat vcelku) a opatrně naklepejte paličkou na maso. Nyní máte dostatečně velký plát masa, který osolte, opepřete a naskládejte na něj plátky slaniny.
  2. Poté se vrhněte do přípravy vaječné omelety, kdy si do hrnku rozklepněte dvě vejce, které rozšlehejte. Přidejte k nim najemno nastrouhaný sýr, vymíchejte a na oleji tuto směs osmažte. Jakmile máte hotovo, omeletu položte na plát masa.
  3. Špenát propláchněte a usušte, česnek očistěte a prolisujte. Na hlubší pánvi rozpusťte máslo a přidejte připravený špenát. K němu přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř – záleží na vaší chuti.
  4. Špenát několikrát promíchejte, a poté ho rozprostřete doprostřed na připravený plát masa. Roládu zarolujte a pevně převažte potravinářským provázkem.
  5. Na pánvi si rozehřejte olej a roládu na něm ze všech stran opečte. Nakonec ji vložte do pekáče, zalijte vývarem, lehce osolte, opepřete a zasypte trochou tymiánu.

Pečte pod pokličkou asi 1 hodinu na 180 stupňů Celsia. Abyste získali zlatavou krustičku, po hodině pokličku sundejte na roládu přidejte máslo (50 g) a dopečte.

Kuřecí roláda s nádivkou

Budete potřebovat:

  • 4 krůtí prsa,
  • 2 červené papriky,
  • 1 cibuli,
  • 3 stroužky česneku,
  • 2 mrkve,
  • 2 polévkové lžíce másla,
  • ½ kelímku zakysané smetany,
  • 1/2 lžičky kari, sůl, pepř, kmín, majoránka.

Postup přípravy:

  1. Cibuli a česnek očistěte a najemno nakrájejte. Papriku a mrkev nakrájejte na malé kostky a veškerou připravenou zeleninu orestujte na pánvi.
  2. Mezitím si rozkrojte krůtí maso, zlehka naklepejte a rozprostřete. Osolte a opepřete.
  3. Směs stáhněte z plamene a přidejte zakysanou smetanu.
  4. Promíchejte, a z takto připravené nádivky vytvarujte váleček, který položte na připravený plát krůtího masa.
  5. Roládu opatrně srolujte a upevněte potravinářským provázkem. Na pánvi ji ze všech stran orestujte a vložte na pekáč, kde ji ještě osolte, posypte kmínem, kari a majoránkou.
  6. Podlijte trochou vody a pečte asi hodinu a půl, kdy po hodině sundejte z pekáče poklop a nechte ji dopéct.
  7. Nezapomeňte během celého pečení roládu tu a tam podlít vodou. Skvělou přílohou jsou šťouchané brambory s cibulkou nebo bramborová kaše.

Krůtí roláda s uzeným sýrem a brokolicí

Budete potřebovat:

  • 1 kg krůtích prsou,
  • 150 g vařené brokolice,
  • 120 g uzeného sýrů – plátky,
  • 1 červenou papriku,
  • pórek,
  • sůl, pepř.

Postup přípravy:

  1. Maso nařízněte, opatrně naklepejte, osolte a opepřete.
  2. Brokolici uvařte doměkka, následně ji položte na připravený plát masa. Zasypte malými kostičkami papriky a pórkem.
  3. Nakonec na roládu naskládejte plátky uzeného sýra, opatrně zaviňte a obmotejte potravinářským motouzkem.
  4. Roládu vložte do pekáče, podlijte vodou a pečte asi hodinu a půl na 170 stupňů Celsia.
  5. Nezapomeňte na poslední půl hodinu z pekáče sundat pokličku, aby se na roládě vytvořila křupavá krustička. Podávejte s bramborem nebo rýží.

Dobrou chuť!

Zdroj: delish.com, foodnetwork.co.uk

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.