Krůtí roláda 3x jinak – Šťavnatý recept ke svátečnímu obědu

Ač se může zdát krůtí roláda složitá, není tomu tak. Základem je správně rozklepané maso a pak už záleží pouze na vaší fantazii a chuti, čím ji naplníte. Vyzkoušejte recept na krůtí roládu na 3 způsoby.

krůtí roláda
Zdroj foto: from my point of view / Shutterstock.com

Pro inspiraci jsme pro vás připravili hned několik pokrmů na výtečnou krůtí roládu, po které se budete jen olizovat. Náplň do krůtí rolády je jenom na vás. Můžete si ji připravit pro různé svátky. Třeba oblíbená je velikonoční krůtí roláda podle šéfkuchaře Pohlreicha. My vám přinášíme vlastní recepty se špenátem, s nádivkou a sýrem s brokolicí. Který vyzkoušíte vy?

TIP: Skvělá je také sýrová roláda z plátkového sýra. Recept se hodí jako slavnostní pohoštění.

Krůtí roláda se špenátem

Vyzkoušejte chutný recept na krůtí roládu se špenátem.

Ingredience

  • 1 kg krůtích prsou
  • 200 g plátků anglické slaniny
  • 200 ml vývaru
  • 70 g másla
  • 400 g čerstvého baby špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 30 g parmazánu
  • sůl
  • mletý pepř
  • tymián
  • olej na opečení

Postup přípravy

  1. Krůtí maso podélně nařízněte (ať zůstane vcelku) a opatrně naklepejte paličkou na maso. Nyní máte dostatečně velký plát masa, který osolte, opepřete a naskládejte na něj plátky slaniny.
  2. Připravte si vaječnou omeletu. Do hrnku rozklepněte a rozšlehejte dvě vejce. Přidejte najemno nastrouhaný sýr, vymíchejte a na oleji tuto směs osmažte. Jakmile máte hotovo, omeletu položte na plát masa.
  3. Špenát propláchněte a usušte, česnek očistěte a prolisujte. Na hlubší pánvi rozpusťte máslo a přidejte připravený špenát. K němu přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř – záleží na vaší chuti.
  4. Špenát několikrát promíchejte, a poté ho rozprostřete doprostřed na připravený plát masa. Roládu zarolujte a pevně převažte potravinářským provázkem.
  5. Na pánvi si rozehřejte olej a roládu na něm ze všech stran opečte. Nakonec ji vložte do pekáče, zalijte vývarem, lehce osolte, opepřete a zasypte trochou tymiánu.

Jak péct krůti roládu?

Krůtí roládu v troubě pečte pod pokličkou asi 1 hodinu na 180 stupňů Celsia. Abyste získali zlatavou krustičku, po hodině pokličku sundejte na roládu přidejte máslo (50 g) a dopečte.

Krůtí roláda s nádivkou

Vyzkoušejte skvělý recept na krůtí roládu s nádivkou.

Ingredience

  • 4 krůtí prsa
  • 2 červené papriky
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 2 polévkové lžíce másla
  • ½ kelímku zakysané smetany
  • 1/2 lžičky kari
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • majoránka

Postup přípravy

  1. Cibuli a česnek očistěte a najemno nakrájejte. Papriku a mrkev nakrájejte na malé kostky a veškerou připravenou zeleninu orestujte na pánvi.
  2. Mezitím si rozkrojte krůtí maso, zlehka naklepejte a rozprostřete. Osolte a opepřete.
  3. Směs stáhněte z plamene a přidejte zakysanou smetanu.
  4. Promíchejte, a z takto připravené nádivky vytvarujte váleček, který položte na připravený plát krůtího masa.
  5. Roládu opatrně srolujte a upevněte potravinářským provázkem.
  6. Na pánvi ji ze všech stran orestujte a vložte na pekáč, kde ji ještě osolte, posypte kmínem, kari a majoránkou.
  7. Podlijte trochou vody a pečte asi hodinu a půl na 180 °C, kdy po hodině sundejte z pekáče poklop a nechte ji dopéct.
  8. Nezapomeňte během celého pečení roládu tu a tam podlít vodou.

Skvělou přílohou jsou šťouchané brambory s cibulkou nebo bramborová kaše.

Krůtí roláda s uzeným sýrem a brokolicí

Vyzkoušejte ten nejlepší recept na krůtí roládu s uzeným sýrem a brokolicí.

Ingredience

  • 1 kg krůtích prsou
  • 150 g vařené brokolice
  • 120 g uzeného sýrů – plátky
  • 1 červenou papriku
  • pórek
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

  1. Maso nařízněte, opatrně naklepejte, osolte a opepřete.
  2. Brokolici uvařte doměkka, následně ji položte na připravený plát masa. Zasypte malými kostičkami papriky a pórkem.
  3. Nakonec na roládu naskládejte plátky uzeného sýra, opatrně zaviňte a obmotejte potravinářským motouzkem.
  4. Roládu vložte do pekáče, podlijte vodou a pečte asi hodinu a půl na 170 °C.
  5. Nezapomeňte na poslední půl hodinu z pekáče sundat pokličku, aby se na roládě vytvořila křupavá krustička. Podávejte s bramborem nebo rýží.

Dobrou chuť!

Zdroj: delish.com, foodnetwork.co.uk


Další recepty na hlavní jídla

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.