Houskový knedlík aneb česká klasika ve vaší kuchyni

Kdybyste hledali typicky český produkt, tak je to určitě houskový knedlík. Pro cizince naprostá rarita, zatímco u nás v Česku běžná věc. Omáčka a knedlík, to je prostě nejlepší kombinace.

Zdroj foto: AS Food studio / Shutterstock.com

Někteří cizinci tvrdí, že Češi by mohli knedlíky snídat, obědvat i večeřet – tak je mají rádi. Pokud se řadíte mezi milovníky knedlíků, určitě si budete chtít udělat domácí, nebo se o nic alespoň něco dozvědět. A právě pro to, je tu tento článek.

Čí je knedlík vlastně zásluha? To nikdo neví

Ať už myslíme ty vařené ve vroucí vodě nebo dušené, jejich původ sahá až do středověku a je velmi náročné určit, který národ byl jeho „vynálezcem“. Přou se tak Češi, Rakušané i Němci, v jejichž kuchyni má knedlík své nezastupitelné místo a gastronomie se o něj výrazně opírá.

Historie vzniku

Knedlíky spatřily světlo světa někdy v 7. století, kdy se jednalo o pokrm jak chudých, tak i bohatých obyvatel našich zemí. Později, v 19. století, se začala rozvíjet gastronomie a knedlík najednou získal svou pozornost a díky němu se začala formovat nejznámější česká jídla. A tak máme třeba svíčkovou na smetaně nebo vepřo knedlo zelo. Tato jídla, nehledě na problematický původ knedlíku, jsou již čistě národní perlou naší gastronomie. Jak je vidět, knedlíky se zřídka používají jako samostatné jídlo. Je to výborná příloha k masovým pochoutkám, zvláště pokud je jeho obsahem i omáčka.

Karlovarský knedlík

Někdo tvrdí, že mnohem lepší než obyčejný houskový knedlík, je ten karlovarský. A na ten řada z nás nedá dopustit. Můžete bydlet na druhé straně republiky, ale karlovarský knedlík máte zapsán hluboko ve svém srdci. A v čem se od houskového vlastně liší?  Má velmi obdobnou strukturu a postup vaření, avšak hlavním rozdílem je přidaná petržel a výsledně i jiná barva.

Zdroj foto: Ingrid Balabanova / Shutterstock.com

Jak udělat houskový knedlík?

Dívka se nevdá, dokud neumí dělat knedlíky

Takové pořekadlo jste možná již někdy zaslechli. U některých rodin možná platí dodnes. Naštěstí je postup přípravy docela jednoduchý, tak by to neměla být žádná velká námaha.

Suroviny na přípravu houskového knedlíku

  • 0,5 kg polohrubé mouky,
  • 2 starší housky nebo rohlíky,
  • 250 ml vlažného mléka,
  • 1 vejce,
  • 0,5 kostky čerstvého droždí,
  • lžička cukru,
  • lžíce mléka,
  • sůl.

Jak připravit houskový knedlík?

  1. Nakrájejte starší housku na kostičky a dejte stranou, budete je potřebovat za pár minut.
  2. Mezitím mouku smíchejte v míse se 2 špetkami soli.
  3. Udělejte v ní důlek, do kterého vyklepnete vejce a rozdrobíte droždí.
  4. Přidejte špetku cukru a zalijte mlékem.
  5. Mléko s vejcem trochu promíchejte a toto nechte 5 minut odležet.
  6. Následně vypracujte těsto, do něhož přisypete nakrájené kousky rohlíků nebo housky.
  7. Vzniklé těsto nechte ještě půl hodinky odležet pod utěrkou a v teple.

Poslední krok – vaření hoskových knedlíků

Z hotového těsta vyválejte knedlíkové šišky. Jenž budou dlouhé tak, že se vejdou do většího hrnce. Nechte si tam ještě trochu místa, šišky totiž při vaření nabudou na objemu. Vodu osolte, přiveďte k varu a vložte knedlíky. Nechte je ve vodě ponořené po dobu 18 minut. V polovině varu knedlíky v hrnci obraťte.  Také můžete pro knedlíky zvolit parní lázeň, ve které je necháte ležet 30 minut.

Zdroj foto: AS Food studio / Shutterstock.com

S čím houskový knedlík kombinovat na talíři?

Pokud jako přílohu zvolíte knedlík, uvařte jako doprovod vepřovou nebo hovězí pečínku. Velmi dobře se hodí i k pečené drůbeži – krůtě, kachně, huse. Ať už jsou preference každé rodiny jakékoli, tradice zůstávají tradicemi.

Poznámka pro milovníky literatury: Legendární postava Jaroslava Haška – statečný voják Švejk – se otevřeně hlásil k závislosti na knedlících. Máte to tak také?

Zdroj: czechspecials.cz

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.