Pečený rostbíf je královské jídlo pro všechny milovníky masa. Připravte si ho se skvělou marinádou

Rostbíf, anglicky označován také roastbeef, je specifický svou přípravou. Kvalitní hovězí maso vynikne svou skvělou chutí, ovšem ještě lepší je, když ho doplníte marinádou. Podávat ho můžete například s grilovanou zeleninou nebo jen tak zastudena.

Zdroj foto: margouillat photo / Shutterstock.com

Suroviny

  • 800 g roštěnce,
  • 3 stroužky česneku,
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje,
  • 10 snítek čerstvého tymiánu,
  • 3 polévkové kremžské či hrubozrnné hořčice,
  • drcený pepř,
  • sůl.

Pro servírování

  • cherry rajčátka,
  • jarní cibulka,
  • zakysaná smetana,
  • zavařené brusinky,
  • oblíbený dresink,
  • pažitka.

Postup přípravy

  1. Hovězí maso nejprve zbavte tuku a blan. Stačí špičkou ostrého nože zajet mezi blanku a maso a oddělit ji. Poté by už měla jít sundat snadno.
  2. Aby se rostbíf rovnoměrně propekl, je důležité ho svázat. Potřebovat budete provázek zhruba třikrát delší, než je maso. Stačí vytvářet jednoduché smyčky, kterými maso ovážete.
  3. Pro přípravu marinády ze snítek tymiánu strhněte lístky, případně použije sušený tymián. Česnek nakrájejte najemno.
  4. V míse smíchejte hořčici, pepř a sůl – množství koření odvíjejte od výraznosti hořčice. Přidejte olej a tymián s česnekem.
  5. Vše dobře promíchejte, aby vznikla hustá marináda.
  6. Vzniklou směs naneste ve velké vrstvě na maso ze všech stran. Poté ho nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici, lépe však uděláte, pokud ho necháte v chladu přes noc.
  7. Troubu dejte předehřívat na 190 °C. Zároveň rozpalte pánev s trochou oleje. Jakmile je horký, zprudka opečte připravené maso ze všech stran. Jakmile se zatáhne, přendejte ho do pekáčku a vložte do trouby.
  8. Rostbíf musí ve středu zůstat lehce krvavý, stačí ho tedy péct 35 až 45 minut.
  9. Jakmile je maso upečené, vyjměte ho z trouby a nechte ještě zhruba 15 minut odpočinout.
  10. Jestliže ho chcete podávat teplý, můžete maso krájet na širší plátky. Ovšem pokud ho budete servírovat až za studena, je důležité krájet ho na opravdu tenké plátky. Podávat pak můžete se zeleninou a různými omáčkami.

Správně připravený rostbíf je skvělou lahůdkou pro každého milovníka masa. Hutná marináda vytvoří na masu krustičku, přičemž díky nepropečenému středu si můžete užít výraznou chuť masa.

 

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací