Domácí sulc: Recept na přípravu chutné huspeniny

Sulc buď nemáte rádi, nebo ho bezpodmínečně milujete. Vyzkoušejte recept na sulc doma z vlastních surovin a povzbuďte nejen vaše chuťové buňky, ale také zdraví. Jak se připraví ta nejlepší huspenina?

domácí sulc
Sulc. Zdroj foto: A. Zhuravleva / Shutterstock.com

Proč byste si doma měli připravovat tuto pochoutku a v jakém podání je servírovaná huspenina nejlepší? Naučte se jednoduchý postup.

Domácí sulc je dobrý pro vaše klouby i krásu

Hlavním pozitivním účinkem, který má domácí sulc, je zdraví pro váš pohybový aparát. Už naše babičky věděly, proč je důležité občas tuto pochoutku připravit na stůl celé rodině. Skvělé účinky má především na lidské klouby, které posílí díky bohatému zdroji bílkovin. Nejužitečnější bílkovina, kolagen, je skvělou složkou pro pojivo kolem kloubů. To však není jediné pozitivum, které vám domácí huspenina nabízí.

Kolagen, jenž je v posledních letech velmi opěvovaný, prospívá nejen vašemu zdraví, ale také kráse. Právě tento druh bílkoviny je totiž prospěšný pro krásnou a mladistvou pleť, vlasy i nehty. Podpoříte také zdraví zubů, chrupavek, kostí, a dokonce i správnou funkci srdce a průchodnost cév.

Huspenina, jak ji připravit
Huspenina. Zdroj foto: vivooo / Shutterstock.com

Recept na huspeninu

Abyste si připravili vepřový sulc v pohodlí domova a nachystali tak skvělou i zdravou pochoutku pro všechny členy rodiny, budete potřebovat celkem dost ingrediencí. Všechny je však většinou najdete doma nebo běžně k dostání v obchodě.

Suroviny

  • vepřovou kůži,
  • vepřové koleno,
  • 2 vepřové nožičky,
  • vývar z kůže a nožiček bez tuku,
  • 3 stroužky česneku,
  • mrkev,
  • petržel,
  • nové koření,
  • pepř a sůl,
  • majoránku,
  • ocet.

Jak si udělat sulc?

  1. Nakrájíme nejdříve na malé kostky libové maso, vařenou mrkev a petržel.
  2. Vše smícháme do jedné mísy a vložíme do formy na huspeninu.
  3. Vývar z nožiček a kůže ohřejeme, dochutíme česnekem, pepřem, solí a novým kořením, vše v horkém vývaru smícháme a nalijeme do formy.
  4. Celou směs necháme ve formě ztuhnout na chladném místě nebo v lednici, a poté nakrájíme na plátky.
Plátky sulcu podáváme s kapkou octa, čerstvou cibulkou, pečivem nebo i citrónem.

Další recepty na hlavní jídla

Mohlo by se Vám také líbit
9 komentáře
  1. Petr říká

    Paní Romanova, zajeďte si někam na vesnici na domácí zabíjačku a podívejte se, jak se dělá sulc. Ty nožičky a kůže se vyhodí? To by vás řezník hnal rozporkou. Mimo jiné, zeptejte se tam, co to je.

    1. Hana říká

      A kde jste četl, že to paní Romanova vyhazuje?

  2. Zbyněk říká

    Podle vzhledu evidentně nožky a kůže nezpracovala a nepoužila do sulcu. Použila pouze vývar.

    1. Josef říká

      Asi to chtěla mít čiré. Jinak já vše semelu na hrubší síto, stejně jako prejt okořením dle chuti a naliji do hlubokého pekáče nebo formy. Do igelitu na tlačenku to můžete nalít. Pak jen vychladit, cibuli, ocet, dobrý chleba a je vystaráno. Sulc musí držet pohromadě. Když uříznu plátek 2cm silný, nesmí se rozlomit potřesem v ruce. Potom by nemohl plnit funkci posílit kloubní pouzdra.

  3. Petr říká

    no Michaelo…toliko sepsat (lépe odněkud jen opsat, že?)….seznam ingrediencí, vynechat takřka celý postup přípravy sulce, to fakt není recept……podle toho, co jste zveřejnila, bych tedy nakrájel libové syrové maso, syrové kůže, zalil ohřátým vývarem (kde ho jako vezmu?)….a co ty nožičky, ty se do formičky ale nevejdou :-)?….ne, fakt ne, díky….věnujte se raději tomu, co jste vyjmenovala ve svém komentáři a tyto rádoby kuchařské polobláboly už neprezentujte

    1. Petr říká

      Přesně tak!!!!!!!!!!!!

  4. Jiři Bouška říká

    Dobry den zdravim všechny milovniky sulce.Napsal jsem si Vaš recept už jsem podle receptu hodně sulcu udělal i snědl.V 80-letech važnějši problem nemam nechci to zakřiknout moje přitelkyně je na tom huře pravidelně si sulc udělame. Ja mam svuj vlastni recept trošku naročnějši zatim bez reklamace na 3 pekače. kousek hlavy 2nohy 1koleno pulkg. kuži kousek laloku.Mrkev celer kořeni cele 5vajiček dom. natvrdo okurka dom. kys. hrašek .Maso umyt velky hrnec na zavařovani maso do měkka rozebrat dat do pekačku nakrajenou zeleninouproložit zalit vyvarem a do chladna uložit . Vydrži 2-3 dni a 2kg nahoru . dobrou chut.

  5. Dana říká

    Pro začátečníka je recept k ničemu,uvařit nožičky kůže a koleno do měkka ,maso nakrájet ,obrané nožičkya kůže pomeleme ,zamícháme,do formy dáme uvařenou zeleninu nakrájenou a navrstvíme maso smíchané s kůžičkami nakonec zalijeme vývarem a necháme ztuhnout,

  6. Ivan Babůrek říká

    Tohle není chyba autora, ale webu: pokud je v záhlaví uvedeno „od Michaela Romanova“, je autorem Michael Romanov. Na závěr článku je naštěstí informace, ze které vyplývá, že článek je „od Michaely Romanové“.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.