Domácí sulc: Recept na přípravu chutné huspeniny
Sulc buď nemáte rádi, nebo ho bezpodmínečně milujete. Vyzkoušejte recept na sulc doma z vlastních surovin a povzbuďte nejen vaše chuťové buňky, ale také zdraví. Jak se připraví ta nejlepší huspenina?
Proč byste si doma měli připravovat tuto pochoutku a v jakém podání je servírovaná huspenina nejlepší? Naučte se jednoduchý postup.
Domácí sulc je dobrý pro vaše klouby i krásu
Hlavním pozitivním účinkem, který má domácí sulc, je zdraví pro váš pohybový aparát. Už naše babičky věděly, proč je důležité občas tuto pochoutku připravit na stůl celé rodině. Skvělé účinky má především na lidské klouby, které posílí díky bohatému zdroji bílkovin. Nejužitečnější bílkovina, kolagen, je skvělou složkou pro pojivo kolem kloubů. To však není jediné pozitivum, rekteré vám domácí huspenina nabízí.
Kolagen, jenž je v posledních letech velmi opěvovaný, prospívá nejen vašemu zdraví, ale také kráse. Právě tento druh bílkoviny je totiž prospěšný pro krásnou a mladistvou pleť, vlasy i nehty. Podpoříte také zdraví zubů, chrupavek, kostí, a dokonce i správnou funkci srdce a průchodnost cév.
Vyzkoušejte také: Recept na domácí kvalitní tlačenku
Recept na huspeninu
Abyste si připravili vepřový sulc v pohodlí domova a nachystali tak skvělou i zdravou pochoutku pro všechny členy rodiny, budete potřebovat celkem dost ingrediencí. Všechny je však většinou najdete doma nebo běžně k dostání v obchodě.
Suroviny
Na přípravu tradiční domácí huspeniny budeme potřebovat:
- vepřovou kůži,
- 1 ks vepřové koleno střední velikosti,
- 3 ks vepřové maso (vepřové nožičky),
- vývar z kůže a nožiček bez tuku,
- 3 stroužky česneku,
- 2-3 ks mrkev,
- 2 ks petržel nebo 1/2 celer,
- 4 menší cibule (nebo 2 velké cibule),
- nové koření,
- pepř (nové koření 6 kuliček, celý pepř 8 kuliček),
- cca 2 PL sůl,
- majoránku,
- 4 ks bobkový list,
- 2 PL ocet.
Zeleninu (mrkev a petržel) do receptu přidávat nemusíte, máte-li rádi čistě masovou huspeninu bez zeleniny. Je to tedy jen na vás.
Jak udělat sulc?
- Vepřové nožičky a koleno očistěte pokud je potřeba a dobře opláchněte. Vložte je do velkého hrnce. Velikost hrnce zvolte tak, aby se tam celé koleno vešlo, nic nesmí trčet ven z hrnce a zároveň nesmí být hrnec až moc velký, aby nebylo kolem masa až moc volného místa. Vyberte tedy takový hrnec, do kterého se přesně vejde vybrané vepřové koleno.
- Maso zalijte vodou tak, aby bylo celé ponořeno a nic netrčelo nad hladinu. Potom přidejte koření – sůl, pepř, bobkový list, podle chuti majoránku. Přidejte také zeleninu – mrkev, petržel nebo zeler. Hrnec zakryjte pokrývkou a nechte vařit. Když maso přivedete k varu, hned snižte teplotu a vařte pouze na mírném ohni přibližně 2-3 hodiny, dokud nebude maso měkké. Během vaření postupně sbírejte z hrnce pěnu.
- Potom vyndejte z hrnce maso i zeleninu a vývar sceďte. Do vývaru můžete přidat na malé kousky nakrájenou mrkev a petržel a povařte asi 8-12 minut.
- Před odstavením přidejte do vývaru ocet a na kousky nakrájené maso. Maso i kůži nakrájejte na kostičky a přidejte do hrnce. Přidejte cibuli nakrájenou na drobno.
- Ochutnejte připravenou směs a je-li třeba, přidejte ještě sůl nebo ocet.
- Připravte si vhodnou nádobu (srnčí záda, kovovou formu či plastovou nádobu). Chcete-li mít sulc pěkně ozdobený, na dno formy přidejte trochu petrželky. Formu naplňte připraveným sulcem.
- Nechte dobře ztuhnout, nejlépe přes noc, v lednici. Podávejte krájené na menší kousky, spolu s octem, cibulí a čerstvým chlebem.
Dobrá rada: Pokud si nejste jisti, zda je již huspenina hotová, udělejte menší pokus. Na studený talíř (který si předtím můžete nechat vychladit v chladničce) nalijte trochu vývaru z hrnce a dejte do chladničky. Po chvíli zkontrolujte, zda už sulc pěkně rosoluje. Pokud vůbec netuhne, masový vývar vařte dál. Zkoušejte cca každou půl hodinu, dokud sulc nezíská tu správnou konzistenci.
Recept na domácí sulc se v každé rodině doslova traduje z generace na generaci. Každá rodina má svůj léty ověřený recept, který si každoročně připravuje. Máte i vy svůj nejoblíbenější recept na huspeninu, na který nedáte dopustit?
Zdroj: allrecipes.com
Další recepty na hlavní jídla