Chutné krémy na dorty: Tradiční i netradiční postupy přípravy

Chcete vyzkoušet nějaké netradiční dorty například s kávovým, karamelovým či kokosovým krémem? Připravili jsme si pro vás dortové krémy, které si určitě zamilujete.

Zdroj foto: Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

A jejich uplatnění se neomezuje pouze jako náplň do dortů, dají se použít i v celé řadě dalších sladkých pokrmů.

Kávový máslový krém

Pokud milujete dorty s máslovými krémy a zároveň chuť kávy, připravte si tento chutný kávový krém. Příprava je jednoduchá, protože je stejný jako na klasický máslový krém. Pouze do něj přidáte kávu, díky které získá svou charakteristickou chuť. Barvu můžete v případě potřeby doladit přidáním potravinářského barviva.

Suroviny:

  • 1,5 hrnku moučkového cukru,
  • 100 gramů másla,
  • 1 lžička kakaa,
  • 1 vanilkový lusk,
  • 1-2 lžičky instantní kávy,
  • černé potravinářské barvivo (volitelné).

Postup přípravy:

  1. Nejprve vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny.
  2. Následně přidejte obsah vanilkového lusku a kakao. Díky kakau získá krém mírné zabarvení, které podpoříte přidáním kávy.
  3. Doporučuje se přidat jedna až dvě lžičky. Řiďte se vlastními chuťovými pohárky a pokud na vás bude krém málo kávový, přidejte.
  4. A v případě, že budete chtít, aby byl krém tmavší, ale chuťově vám bude vyhovovat, přidejte černé potravinářské barvivo.

Chuť máslového kávového krému se nejlépe hodí do cukroví, ale také na cupkaky a rakvičky.

Čokoládový krém

Kdo by nemiloval chuť čokolády? Následující čokoládový krém je snadný a k jeho přípravě vám postačí tři ingredience. Právem patří mezi nejoblíbenější dortové krémy.

Suroviny:

  • 100 gramů kvalitní tmavé čokolády nebo čokolády na vaření,
  • 200 ml smetany ke šlehání,
  • 2 lžičky moučkového cukru,
  • 1 lžičku vanilkového aroma (volitelné).

Postup přípravy:

  1. Začněte tím, že si čokoládu nalámete na malé kousky.
  2. Potom si do hluboké pánve vylijte smetanu, přidejte cukr a za důkladného míchání přiveďte k varu.
  3. Pokud chcete, přidejte i lžičku vanilkového aroma.
  4. Ve chvíli, kdy se začne obsah pánve vařit, přidejte nalámanou čokoládu. Za stálého míchání vařte do jejího úplného rozpuštění.
  5. Poté sundejte z plotny, přelijte do misky a nechte vychladnout. Až bude mít směs pokojovou teplotu, uložte ji do lednice. Ideálně přes noc.
  6. Druhý den směs vyšlehejte s pomocí ručního šlehače do tuhého krému a opět uložte do lednice. Krém vyndejte hodinu před tím, než jej budete chtít použít.

Čokoládový krém se hodí skvěle do dortů, ale také ho oceníte při zdobení vánočního cukroví.

Zdroj foto: nelea33 / Shutterstock.com

Kokosový krém s mascarpone

Potěšte své blízké výborným kokosovým dortem. S tímto receptem na kokosový krém neuděláte krok vedle.

Suroviny:

  • 2 plechovky kokosového mléka,
  • 250 gramů mascarpone,
  • 3 lžíce moučkového cukru.

Postup přípravy:

  1. Než se pustíte do přípravy krému, obě plechovky s kokosovým mlékem nechte zatuhnout v lednici.
  2. V nejlepším případě je nechte v lednici přes noc a do přípravy krému se pusťte až druhý den. Díky tomu, že bude kokosové mléko ztuhlé, bude výsledný krém lépe držet tvar.
  3. Druhý den začněte tím, že plechovky vyndáte z lednice a v míse je smícháte s moučkovým cukrem.
  4. S pomocí ručního šlehače vyšlehejte hladký krém a následně do něj ještě přimíchejte mascarpone a opět vyšlehejte. Hotový krém dejte vychladit do lednice.

Kokosový krém je skvělý do dortů, cupcaků a rolád.

Karamelový krém s čokoládou

Oblíbený karamelový krém s čokoládou je ztvárněním snu snad každého z nás. Kombinuje totiž intenzivní chuť čokolády se sladkou chutí karamelu a tvoří neodolatelné duo.

Suroviny:

  • 640 gramů smetany ke šlehání,
  • 2 lžíce medu,
  • 170 gramů mléčné čokolády,
  • 170 gramů krupicového cukru,
  • 65 gramů másla.

Postup přípravy:

  1. Do hrnce odlijte 340 gramů smetany a přidejte med. Tuto směs dejte na plotnu a nechte ji ohřát.
  2. Mezitím si ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu, kterou nalámejte na malé kousky, aby se rychleji rozpustila.
  3. Potom si do většího hrnce nasypte cukr a na mírném plamenu na plotně si vytvořte karamel.
  4. Jakmile budete mít hotovo, přidejte ke karamelu máslo a teplou směs smetany a medu. Po celou dobu obsah hrnce důkladně míchejte.
  5. Jakmile bude směs hladká, odstavte ji z plotny a přidejte k rozpuštěné čokoládě.
  6. Až se vám vytvoří hladký krém, máte hotovo. Přikryjte mísu potravinovou fólií a dejte přes noc do lednice.
  7. Před použitím krém vyndejte z lednice a přidejte k němu zbylou smetanu. Aby vám vznikl hladký a našlehaný krém, použijte ruční šlehač.

Karamelový krém s čokoládou se skvěle hodí jako náplň do klasických dortů, ale použít se dá také do slepovaného vánočního cukroví a jako náplň do trubiček.

Zdroj foto: K-Smile love / Shutterstock.com

Citrónový krém

Svěží citrónový krém je snadný na přípravu. Citróny lze navíc nahradit jinými citrusovými plody a vytvořit si tak například mandarinkový nebo grapefruitový krém. Krém je mírně kyselý a sladkému pečivu dodá správný říz.

Suroviny:

  • citrónová kůra z jednoho citrónu,
  • 3/4 hrnku citrónové šťávy,
  • 3/4 hrnku cukru krupice,
  • 3 vejce,
  • 4 žloutky,
  • 4 lžíce másla,
  • 1/4 lžičky soli.

Postup přípravy:

  1. Začněte tím, že citron důkladně omyjete pod proudem teplé vody.
  2. Potom jej osušte a nastrouhejte si do misky kůru.
  3. Citrón rozpulte a z obou polovin vymačkejte šťávu do připraveného hrnku.
  4. Zatímco kůra vám postačí z jednoho citrónu, na šťávu jich budete potřebovat víc.
  5. Až hrnek naplníte do ¾, přelijte jeho obsah do hrnce, do něhož přidejte kůru, cukr a sůl.
  6. Tuto směs začněte vařit a vařte ji až do úplného rozpuštění soli a cukru.
  7. Během doby, kdy se bude směs rozpouštět, v misce si rozšlehejte žloutky a vajíčka.
  8. Ty následně přidejte do hladké směsi a vařte po dobu dalších pěti minut.
  9. Až bude směs v hrnci hustá, sundejte ji z plotny a přes cedník ji přelijte do mísy.
  10. Přidejte změklé máslo a ručním šlehačem vyšlehejte hladký krém.
  11. Jakmile budete mít hotovo, přes mísu natáhněte potravinovou fólii a alespoň na dvě hodiny ji uložte do lednice.

Citrónový krém je vhodný ke sladkému pečivu a vánočnímu cukroví. Vyzkoušejte jej také jako náplň do dortů.

Mandlový krém

Vyzkoušejte tento luxusní mandlový krém a garantujeme vám, že si jej zamilujete na první ochutnání.

Suroviny:

  • 1 balení mandlového pudinkového prášku,
  • 100 gramů krupicového cukru,
  • 50 ml smetany ke šlehání,
  • 250 gramů másla,
  • 300 ml mléka,
  • 2 lžíce nadrobno nakrájených mandlí (volitelné).

Postup přípravy:

  1. Do hrnce nalijte mléko, balení mandlového pudinku a cukr. Směs přiveďte za stálého míchání k varu.
  2. Jakmile získá obsah hrnce hustou konzistenci, sundejte jej z plotny a ve studené lázni směs nechte vychladnout.
  3. Aby se vám nevytvořily hrudky, obsah hrnce ve vodní lázni po celou dobu míchejte.
  4. Jakmile bude mít směs pokojovou teplotu, přidejte změklé máslo a vyšlehejte dohladka.
  5. Nakonec přidejte smetanu a opět vyšlehejte do hladké konzistence.
  6. Jestli chcete, můžete do krému přidat i mandle nakrájené nadrobno. Krém je ihned připraven k použití.

Mandlový krém je vhodný jako náplň do dortů a hodí se zejména na slavnostní příležitosti, neboť v nás evokuje nádech luxusu a dekadence.

Jahodový žloutkový krém

Jahody se hodí nejenom do letních dortů. Do jahodového krému se totiž dají použít nejenom jahody čerstvé, ale také zmrazené či kompotované. Proto si můžete na jahodovém krému pochutnat celoročně. Následující recept je založen na klasickém žloutkovém krému, do kterého přidáte rozmixované jahody.

Suroviny:

  • 500 ml mléka,
  • 100 gramů cukru krupice,
  • 2 sáčky vanilkového pudinku,
  • ½ balíčku vanilkového cukru,
  • 2 žloutky,
  • 250 gramů másla,
  • 250 gramů jahod.

Postup přípravy:

  1. Od oka si mléko rozdělte na třetiny. Dvě třetiny nalijte do hrnce, přidejte krupicový cukr a začněte vařit.
  2. Zbylou třetinu mléka nalijte do mísy a smíchejte s vanilkovým pudinkem, vaječnými žloutky a vanilkovým cukrem.
  3. Jakmile se začne mléko s cukrem vařit, přidejte k němu směs mléka, pudinku, žloutků a vanilkového cukru a vařte po dobu dvou minut.
  4. Až vám vznikne hustý krém, sundejte jej z plotny a nechte vychladit.
  5. Mezitím si z jahod připravte v mixéru hladkou směs.
  6. Až bude krém studený, přidejte k němu změklé máslo a rozmixované jahody a ručním šlehačem vyšlehejte hladký krém.

Jahodový žloutkový krém je skvělý jako náplň do dortů, čepička na cupcakes a dá se použít také jako náplň do palačinek.

Nebojte se při pečení experimentovat a vyzkoušet i netradiční dortové krémy.

Zdroj: milujivareni.cz, vikendovepeceni.cz

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací