3 tipy, jak připravit domácí vánočku i pro diabetiky

Vánočka neodmyslitelně patří na vánoční stůl už od pradávna. Připravili jsme pro vás tři báječné postupy a tipy, díky nimž upečete tu nejlepší vánočku na oslavu svátků.

K přípravě můžete přizvat i své děti a užít si tak zábavu v kruhu rodiny.

Zdroj foto: Agnes Kantaruk / Shutterstock.com

Tradiční máslová vánočka

Máte rádi klasiku? Vyzkoušejte tento postup na staročeskou vánočku.

Budete potřebovat:

  • 600 gramů hladké mouky,
  • 200 gramů polohrubé mouky,
  • 160 gramů změklého másla,
  • 3 sáčky vanilinového cukru,
  • 280 gramů cukru krupice,
  • 200 mililitrů mléka,
  • 3 vejce,
  • 3 žloutky,
  • 1 kostku kvasnic,
  • špetku soli,
  • citronovou kůru,
  • rozinky a madle podle chuti.
Zdroj foto: Stepanek Photography / Shutterstock.com

Postup přípravy:

  1. Ze všeho nejdříve si připravte kvásek. Do menší misky nalijte trochu vlažného mléka, do kterého nasypte lžičku cukru a zamíchejte. Poté do mléka rozdrobte kostku kvasnic a zasypte trochou hladké mouky. Přikryjte utěrkou a vložte na teplé místo, aby kvásek dobře vzešel.
  2. Mezitím do velké mísy prosejte zbytek hladké mouky, přidejte cukr, sůl, citronovou kůru, vejce, žloutky a rozpuštěné máslo. Hotový kvásek přidejte spolu se zbytkem mléka do směsi.
  3. Nakonec přidejte rozinky a mandle – množství záleží na vaší chuti. Těsto pořádně vyhněťte. Zdá se vám těsto příliš řídké? Stačí přisypat mouku, v opačném případě přilijte mléko. Jakmile je těsto hotové, opět poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě těsto odpočívat.
  4. Vykynuté těsto vyklopte na vál, propracujte a upleťte vánočku tak, jak jste zvyklí. Z těsta můžete vytvořit dvě menší nebo jednu velkou vánočku, kterou potřete žloutkem a nechte ještě chvíli nakynout.
  5. Vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte asi 50 minut. Asi v půlce pečení vánočku zasypte mandlovými lupínky a nechte ji dopéct. Doba pečení závisí od velikosti vánočky, takže ji musíte pečlivě hlídat.

Vánočka pro diabetiky

Aby o Vánocích mohli mlsat i diabetici, máme pro ně postup na vynikající vánočku bez cukru.

Zdroj foto: Viktor1 / Shutterstock.com

Budete potřebovat:

  • 500 gramů polohrubé mouky,
  • 250 gramů měkkého tvarohu,
  • 2 žloutky,
  • 12 polévkových lžic mléka,
  • 8 polévkových lžic oleje,
  • 100 gramů sorbitolu (sladidlo),
  • 20 gramů rozinek,
  • 10 gramů mandlí,
  • 1,5 sáčku prášku do pečiva,
  • nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli.

Postup přípravy:

1.       Tvaroh, žloutky, sorbitol, nastrouhanou citronovou kůru a olej vymíchejte v těstíčko, do kterého přidejte rozinky a mléko a opět promíchejte.

2.       Poté přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a vypracujte nelepivé těsto.

3.       Upletenou vánočku potřete rozšlehaným bílkem a pečte asi na 180 stupňů půl hodiny. Délka pečení samozřejmě závisí na velikosti vánočky, takže je potřeba ji během pečení hlídat.

4.       Jestliže vánočka začne na povrchu tmavnout, zakryjte ji alobalem, aby se nespálila.

Višňová vánočka

Jestliže hledáte něco skutečně netradičního, máme pro vás postup na tuhle „jinou“ višňovou vánočku.

Zdroj foto: sweet marshmallow / Shutterstock.com

Budete potřebovat:

  • 500 gramů hladké mouky,
  • 80 gramů cukru,
  • 200 mililitrů vlažného mléka,
  • 1 kostku droždí,
  • 50 gramů másla,
  • špetku soli,
  • 1 vejce,
  • 1 jablko,
  • 80 gramů vlašských ořechů – nasekaných,
  • 100 gramů višňového džemu,
  • 100 gramů vypeckovaných višní.

Postup přípravy:

  1. Stejně jako u prvního postupu, i v tomto případě začněte kváskem. Dále do mísy prosejte mouku, přidejte máslo, sůl, cukr, vejce, a nakonec hotový kvásek. Všechno zpracujte v husté, nelepivé těsto a nechte asi hodinku nakynout.
  2. Mezitím oloupejte jablko a nakrájené na kostičky ho smíchejte s nasekanými ořechy, višněmi a džemem. Vykynuté těsto prohněťte, rozdělte na dva stejné díly, které vyválejte do tvaru obdélníku. Na takto připravené těsto naneste ovocnou směs s ořechy, a po delší straně smotejte.
  3. Oba záviny smotejte dohromady podobně jako provaz. Nechte ještě půl hodinky nakynout, potřete žloutkem a pečte asi na 180 stupňů 45 minut.

Už jste zkoušeli péct vánočku?

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací