Koláče a moučníkyRecepty

Medovníkové kuličky – Připravte vynikající vánoční cukroví

Medovníkové kuličky si v posledních letech našly své místo na seznamu vánočního cukroví, a dokonce patří mezi to, co z tácku zmizí jako první. Připravte si toto luxusní cukroví.

Medovníkové kuličky nebo také Marlenka kuličky jsou zjednodušenou verzí oblíbené Marlenky. Tyto úžasné kuličky připraví i naprostí začátečníci, a to dokonce klidně jen den před Štědrým dnem. Nechte se inspirovat, níže naleznete recept na medovníkové kuličky, který si zamilujete.

Z čeho je možné připravit medovníkové kuličky

Základem medovníkových kuliček je med a drobky. Takže jakékoliv medové pláty, ať už domácí pečené, nebo kupované, jsou ideální ingrediencí. Použít také můžete oblíbený perník na strouhání nebo dokonce tvrdé perníčky, které se vám nepovedly. Velmi oblíbené jsou také medovníkové kuličky z Lotusek (Oblíbený je také cheesecake z lotus sušenek), po kterých se jen zapráší.

Recept na medovníkové kuličky

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 40 minutČas vaření: 10 minutCelkový čas: 50 minutPorce:60 ks

Recept na medovníkové kuličky je téměř totožný jako všechny ostatní. Základem jsou medové pláty, které se rozmixují, a stanou se tak hlavní složkou medových kuliček.

Ingredience

  • Ingredience na krém

Postup přípravy

  1. Do hrnce vložte máslo, pomalu zahřívejte, postupně přidejte cukr, med a vejce. Zahřívejte, dokud se všechno nerozpustí a nespojí.
  2. Následně do hrnce přidejte mouku a jedlou sodu.
  3. Vypracujte kompaktní těsto, z něhož vyválejte placky asi 1 centimetr vysoké.
  4. Placky vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10 minut.
  5. Jakmile jsou placky hotové, nechte je vychladnout.
  6. Vychladlé placky nalámejte na kousky a rozmixujte je na drobky – část drobků si odložte na obalování kuliček.
  7. Máslo pokojové teploty vyšlehejte společně se zkaramelizovaným Salkem.
  8. Medovníkové drobky přisypte do krému a pořádně promíchejte.
  9. Následně pak tvořte kuličky, které obalujte ve zbylých drobcích.

Jak vylepšit medovníkové kuličky?

  • Domácí medovníkové kuličky si můžete připravit i v případě, že zrovna nemáte po ruce Salko. To nahraďte jakýmkoli lískooříškovým krémem. Dokonalou chuť medovníkové kuličky Marlenka získají, když Salko vyměníte za krém Lotus, po kterém se můžou utlouct jak děti, tak dospělí.
  • Zdá se vám, že konzistence hmoty není dost vláčná? Přidejte pár kapek rumu.
  • Jsou na vás medové kuličky moc sladké? Toto cukroví letošních Vánoc můžete tak trochu obměnit. Vyřaďte Salko, které nahradíte obyčejným máslem nebo marmeládou či dokonce povidly.

Doporučujeme: Dortová lízátka

Kdy delat medovníkové kuličky?

Toto cukroví vám doporučujeme dělat tak 4 – 5 dní před Vánocemi, spíše určitě ne.

Jak skladovat medové kuličky?

Skladujte je vždy v uzavíratelné nádobě (plastové nebo kovové) na suchém a chladném místě. Ideální ve spíži.

Jako základ medových kuliček můžete použít i jakékoli odřezky či zbytky z nepovedených perníků nebo jiného vánočního cukroví, které vám zůstaly. Zde využijte opravdu všeho, co doma máte. Nepečených kuliček existuje velké množství druhů, mezi ty snad nejoblíbenější patří jistě rafaelo kuličky, rumové kuličky či čokoládové kuličky.

Patří nepečené kuličky z perníků k tradičním koláčům, které nesmí o vánocích chybět na stole? Máte své tajné tipy, jak nepečené kuličky ještě více vylepšit?

Zdroj: crazyforcrust.com, biggerbolderbaking.com


Tipy na další koláče a moučníky

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)