Připravte si lahodný domácí vaječný likér – sladké vánoční potěšení, které patří ke každým vánocům

Sladký alkoholický nápoj je pro mnohé symbolem Vánoc. Recepty se různě liší, někdo připravuje likér z mléka, jiný z kondenzovaného mléka, s vejci, smetanou, brandy, vodkou nebo rumem. Existuje také mnoho příchutí – kokosová, čokoládová, kávová, karamelová a další. Podle dostupných zdrojů byl vaječný likér připravován v západní Evropě už od dob středověku. Postupně získal na síle v Severní Americe a dalších zemích. České domácnosti si bez něj neumí představit vánoční svátky.

Zdroj foto: Anna Hapova / Shutterstock.com

Klasický vaječný likér

Suroviny:

  • 2 slazená kondenzovaná mléka
  • 500 ml mléka
  • 500 ml rumu bez příchutě
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 karamelový pudink v prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru

Jak postupovat?

Do hrnce nalijte vodu, vložte obě plechovky kondenzovaného mléka a přikryjte pokličkou. Vařte na mírném ohni 2 – 2,5 hodiny. Díky tomu bude kondenzované mléko zkaramelizováno. Plechovky v hrnci nechejte zcela vychladnout, ideálně přes noc. Nevytahujte plechovky, jsou horké a můžete se spálit.

Druhý den dejte do hrnce mléko, přidejte vanilkový cukr a ohřívejte. Dejte bokem asi ½ dcl mléka. Do něj přidejte karamelový pudinkový prášek a promíchejte. Dejte zpět do směsi mléka a vanilkového cukru a míchejte, dokud vše nezhoustne. Hotový pudink dejte bokem vychladnout. Často míchejte, aby se nevytvořil škraloup, ten ve vaječném koňaku nechcete.

Dejte do mísy zkaramelizované kondenzované mléko, přidejte smetanu, která má pokojovou teplotu (aby se vše dobře spojilo). Přidejte vychladlý pudink a dobře promíchejte. Nakonec přidejte rum. Ideální je smíchat vše mixérem, aby byla konzistence jemná a hladká. Přelijte do láhve a dejte ještě na pár hodin vychladit.

Zdroj foto: Oxana Denezhkina / Shutterstock.com

Likér z ledových kaštanů

Suroviny:

  • 1 kondenzované mléko
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 4 kostičky hořké čokolády
  • 3 tyčinky Ledové kaštany
  • ½ litru rumu

Jak postupovat?

Smetanu ke šlehání dejte do hrnce, přidejte nalámanou čokoládu a tyčinky ledových kaštanů. Ty je dobré předtím nakrájet na menší kousky, rychleji se rozpustí. Za stálého míchání provařte. Stáhněte ze sporáku a nechte vychladnout. Občas promíchejte. Do vychladlé směsi přidejte kondenzované mléko, rum a ručním mixérem vše vyšlehejte do hustšího a jemného likéru. Z receptu vyrobíte litr likéru. Dejte do lednice, ideálně přes noc. Před podáváním vždy v láhvi protřepte, aby se vše pěkně spojilo.

Zdroj: recipetips.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.