Piškotové těsto: Jak jej správně připravit krok za krokem?

Rádi byste upekli vynikající a nadýchané piškotové těsto, ale ve většině případů se vám vůbec nepovede? Aby se skutečně povedlo, je nutné dodržovat základní pravidla pro jeho přípravu.

Zdroj foto: Sergio Yoneda / Shutterstock.com
Zdroj foto: Sergio Yoneda / Shutterstock.com

Krok 1 – správně našlehaná vejce

Jestliže jste se setkali s receptem, kde byl uveden prášek do pečiva, tak ten do piškotového těsta rozhodně nepatří. Místo toho si dejte záležet na vyšlehání vajec. Právě to je základem nadýchaného piškotového těsta.

  • Vejce alespoň půl hodiny před šleháním vyndejte z lednice, aby dostala pokojovou teplotu.
  • Čím tužší sníh, tím lépe pro piškot. Pamatujte, že sníh by měl být tak tuhý, že po překlopení misky dnem vzhůru by se neměl ani pohnout. Nespěchejte a věnujte šlehání bílků alespoň 10 minut.
  • Velký důraz se klade i na vyšlehání žloutků s cukrem do pěny. Ačkoliv se může zdát, že po 5 minutách je pěna dostatečně hustá, není tomu tak. Žloutky šlehejte alespoň 20 minut, pěna by měla mít bělavou barvu. K lepšímu výsledku vám dopomůže přidání horké vody (1 polévková lžíce horké vody na 2 vejce).

Krok 2 – Mouku vždy prosejte

Aby bylo těsto krásně nadýchané a jemné, mouku nejdříve prosejte, abyste ji prokypřili, čímž ji zbavíte hrudek. Do těsta ji nesypte naráz, ale postupně ji do těsta přidávejte a pozvolna zapracujte.

Krok 3 – Míchání těsta

Zapamatujte si, že mouka patří do žloutkové pěny. Až po jejím vmíchání do těsta zapracujte zbylý tuhý sníh z bílků. Také na technice míchání záleží, těsto míchejte a nadzdvihávejte z vnějších stran postupně do středu.

Krok 4 – Lahodná chuť těsta

Pokud chcete upéct nezapomenutelné piškotové těsto, přidejte do něj nastrouhanou citronovou kůru nebo vanilku (rozhodně nepoužívejte vanilkový cukr, místo toho použijte obsah z vanilkového lusku).

Jestliže potřebujete piškotové těsto tmavé, stačí přidat pouze kakao, které je ale nutné také prosít.

Krok 5 – Pečení

Hotové těsto opatrně nalijte na plech vyložený pečicím papírem, a poté vložte vždy do předem vyhřáté trouby. Nikdy troubu neotvírejte v první polovině pečení, těsto by nemuselo vyběhnout, srazilo by se.

Zdroj foto: Sergio Yoneda / Shutterstock.com
Zdroj foto: Sergio Yoneda / Shutterstock.com

Základní piškotové těsto

Není nic jednoduššího než těsto, které skládá pouze ze tří surovin. Ano, čtete správně, ovšem pozor na správný postup, který vám zaručí dokonalý výsledek.

Budete potřebovat:

  • 6 vajec,
  • 6 čajových lžiček cukru moučka,
  • 6 polévkových lžic polohrubé mouky.

Postup přípravy:

  1. Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 170 stupňů.
  2. Do mísy nasypte cukr a žloutky, a šlehačem vyšlehejte pěnu – asi 20 minut.
  3. Poté vyšlehejte tuhý sníh z bílků.
  4. Jakmile máte hotovo, do žloutkové pěny s cukrem po malých částech přidávejte prosátou mouku a zlehka ji do těsta vmíchejte.
  5. Nakonec přimíchejte tuhý sníh, opět ho zlehka přimíchejte. Hotové těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby, kterou rozhodně prvních 15 minut neotvírejte.

Jakmile začne piškot zlátnout a kraje se začnou od pečicího papíru oddělovat, je hotový.

Piškotové těsto s olejem

Budete potřebovat:

  • 6 vajec,
  • 180 g krupicového cukru,
  • 150 g hladké mouky,
  • 50 g oleje,
  • citronovou kůru nebo vanilku.

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
  2. Vejce a cukr vložte do mísy a pořádně je vyšlehejte do pevné pěny (minimálně 20 minut).
  3. Jakmile je pěna hustá, snižte šlehač na malé otáčky, a postupně do pěny zašlehejte olej a citronovou kůru.
  4. Prosátou mouku přidávejte až nakonec, a to po menších dávkách. Opatrně ji do těsta vmíchejte.
  5. Těsto nalijte na plech a vložte do trouby. Pečte na 170 stupňů asi 20 až 25 minut.

Věříme, že s pomocí našich rad se vám další piškotový koláč zaručeně povede.

Zdroj: en.christinesrecipes.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.