Čím nahradit mascarpone v receptech: 7 tipů

Čím nahradit mascarpone v receptech – to je otázka, se kterou se při pečení setkáváme, pokud nám právě tato surovina doma pochybí. Přinášíme vám skvělých 7 tipů, čím nahradit mascarpone při pečení v připravovaném receptu. Naučte se v kuchyni improvizovat a nahrazovat ingredience, které zrovna nemáte po ruce. Fantazii se v kuchyni meze nekladou.

Vyzkoušejte ověřené tipy – čím nahradit mascarpone při pečení a připravte si chutné recepty.

čím nahradit mascarpone
Zdroj foto: Erhan Inga / Shutterstock.com

Co je mascarpone

Mascarpone je vlastně sýr z čerstvé tlusté smetany s velmi jemnou a lahodnou chutí. Tento tlustý sýr má jemnou krémovou barvu. Dnes se již nachází na pultech všech prodejen, ovšem není to zřejmě základní surovina, kterou najdeme vždy v chladničce.

Využití mascarpone

Když se řekne mascarpone, asi většinu z nás napadne výborný italský dezert tiramisu. Kromě tohoto sladkého dezertu jej dále využíváme například na cheesecake, do sladkých dezertních skleniček či na ovocné sklenice. Mascarpone se však nevyužívá jen sladce, známe i slané recepty s mascarpone, například smetanovou omáčku na těstoviny či bramborovou kaši, která zůstane velmi jemné po přidání mascarpone.

Pravé mascarpone je samozřejmě jen jedno a jeho typickou chuť nenahradí nic, nicméně mohou nastat situace, kdy ho opravdu budete potřebovat. Existují proto různé alternativy mascarpone, proto se pojďte blíže podívat, čím nahradit mascarpone v receptech.

Čím nahradit mascarpone při pečení

Pokud se chystáte péct či připravit sladký dezert a potýkáte se s otázkou čím nahradit mascarpone, poradíme vám, jaké si poradit a vynalézt se.

1. Lučina se šlehačkou

Asi nejlepší a chuťově nejpodobnější alternativou mascarpone je právě kvalitní lučina utřená s vyšlehanou šlehačkou. Namísto lučiny můžete použít i jiný druh podobného krémového sýra. Obě suroviny se snažte smíchat v poměru 1:1.

2. Pomazánkové máslo

Tady se názory mnoha různí, záleží zřejmě na konkrétním receptu z mascarpone, který se chystáte připravit a také na vašich vysokých požadavcích. Pomazánkové máslo je dobrou náhražkou mascarpone, pokud si však potrpíte například na pravé italské tiramisu, pak zde jistý rozdíl v chuti zřejmě pocítíte. Tato náhrada je navíc levnější formou mascarpone, proto pokud děláte například ovocnou sklenici nebo jiný dezert, klidně ji můžete použít.

3. Tvaroh a zakysaná smetana

Máte na plánu péct ovocný cheesecake či čokoládový cheesecake a nemáte po ruce mascarpone? Smíchejte tlustý tvaroh se zakysanou smetanou v poměru 1:1. Chuť receptu určitě nezkazíte, tvaroh se smetanou chutnají výborně a navíc mají jemnou konzistenci.

4. Řecký jogurt, ricotta, jemný tvaroh, smetana

Pokud se chystáte dělat sladké sklenice, každá z uvedených náhrad se tam výborně hodí. Pokud máte v chladničce tvaroh a kvalitní bílý jogurt, můžete je smíchat dohromady. Dokonce můžete smíchat všechny tyto ingredience přibližně ve stejném poměru a výsledek bude zaručeně výborný.

alternativa mascarpone, řecký jogurt
Zdroj foto: mama_mia / Shutterstock.com

Pozor je třeba si dát při přípravě cheesecake nebo jiných hutnějších koláčů, kde se vyžaduje, aby byl krém hutnější, tučnější, zde není vhodné použít hmotu, která bude příliš řídká a neztuhne hezky.

5. Sýr ricotta

Co je ricotta? Ricotta je také pravý italský sýr, v porovnání s mascarpone má však jemnunko slanší chuť. Proto pokud jste plánovali ukuchtit slané recepty s mascarpone, ricotta je nejlepší volbou. V itálii se často využívá například v receptu na lasagne. Pokud ji však chcete použít do sladkého receptu, přidejte trochu cukru libovolného sladidla.

Jaké je použití ricotty? Jelikož není tak jemná jako mascarpone, vyšlehejte ji před použitím krátce mixérem, čímž se její konzistence zjemní.

TIP: Tři chutné způsoby jak můžete využít ricottu – skvělý základ pro slané i sladké jídlo

6. Crème Fraiche

V případě, že zrovna v obchodě neměly italské mascarpone, poohlédnout se můžete po jeho francouzské verzi. Je to hustý čerstvý krém z zakysané smetany, který má velmi podobnou chuť i konzistenci jako mascarpone. Francouzské Crème Fraiche však obsahuje méně tuku než pravé mascarpone.

7. Veganské mascarpone

Pokud se otázkou čím nahradit mascarpone zabýváte z důvodu, že preferujete veganskou stravu, dnes jej již běžně naleznete v obchodech. Poměr vegan mascarpone a toho klasického při běžném použití je 1:1. Pokud byste jej nenašli v klasickém supermarketu, ve specializovaných obchodech se zdravou stravou jej najdete určitě.

Tipy, čím nahradit mascarpone se jednou za čas hodí v kuchyni každému, komu pochybí jedna z potřebných surovin k pečení. Proto pokud jste se rozhodli upéct či uvařit si vaše oblíbené jídlo, nevzdávejte se, pokud vám doma chybí nějaká ingredience. Využijte naše osvědčené tipy, čím nahradit suroviny a připravte si chutné pokrmy.

Zdroj: chefspencil.com


Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.