Zelená káva: Jaké má účinky na naše tělo a na co si dát pozor?

Většina z nás si nedokáže představit začátek dne bez hrnku kávy. Všichni známe tu vůni pražené kávy a nedáme na ni dopustit, ať už si jí vychutnáváme ve formě espressa, cappuccina nebo latté. Ale slyšeli jste už pojem zelená káva?

Zdroj foto: Viktoria Gavrilina / Shutterstock.com

Zelený zázrak

Rozdíl mezi kávou klasickou a zelenou je vlastně jednoduchý – černá káva je pražená, zatímco zelená se nepraží.

  1. Kávová zrna klasická se několik dní suší na slunci, dokud neprasknou a nevypadnou z nich malá zelená zrnka.
  2. Pro klasickou kávu se tato zrna ještě upraží, pro tu zelenou se nechají v této podobě. Díky tomu v nich zůstává větší množství antioxidantů a cenných kyselin než v černé kávě.

Zelená káva je v současné době nejvíce známá jako podpora při hubnutí. Mnoho společností si na ní postavilo jméno a slibují zázraky ve formě štíhlé postavy pouze užíváním zelené kávy. Celý princip stojí na kyselině chlorogenové, jíž zrna zelené kávy obsahují.

Ta ve spojení s kofeinem, který je samozřejmě také součástí zrn, pomáhá bránit tělu vstřebávat cukr a měnit jej na tuky. Tento efekt byl sice vědecky potvrzen, ale pokud věříte, že si dáte extrakt ze zelené kávy k oblíbenému smažený sýru s hranolky a zhubnete, musíme vás zklamat. Zelená káva má sice podpůrný účinek hubnutí, ale je třeba dodržovat zdravou životosprávu a pohyb. Poté je skutečně možnost snížení váhy reálná.

Káva a její vliv na naše zdraví

K dalším látkám, které zrna zelené kávy obsahují, je kyselina kávová. Ta také pomáhá zamezovat vstřebávání tuků a zároveň je silný antioxidant. Antioxidanty obecně podporují srdeční aktivitu a krevní oběh. Pomáhají však také při detoxikaci organismu a snižují riziko cukrovky. Vysoký obsah kofeinu samozřejmě povzbuzuje při únavě a zvyšuje naši pozornost. Je tak přínosem právě při hubnutí, kdy chceme zvýšit naši aktivitu a výdrž. Ale musíme dávat pozor na dávkování.

Podívejte se také na oblíbené druhy kávy

Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Není vhodný především pro těhotné ženy, lidi citlivé na kofein a tzv. pomalé metabolizátory kávy. Těmto osobám kofein naopak může způsobit:

  • nespavost,
  • problémy s krevním tlakem,
  • úzkost,
  • žaludeční potíže a další nepříjemnosti.

Na co je třeba dát pozor?

Přes všechna pozitiva je třeba myslet i na negativní aspekty zelené kávy. O možných neblahých dopadech kofeinu už víme, ale proč bychom měli u zelené kávy zpozornět?

  • Zelená káva postrádá tepelnou úpravu pražením, které běžně rozvíjí kladné účinky a ničí škodliviny. Proto v podstatě syrová káva může být pro trávicí soustavu zatěžující.
  • Ovlivňuje vstřebávání některých látek, například železa. Tím může dojít ke snížení hemoglobinu v krvi.
  • Je třeba hlídat množství přijatého kofeinu. Pokud jste zvyklí na několik šálků klasické kávy denně, budete je muset omezit, pokud se rozhodnete i pro pití extraktu zelené kávy.
  • Zapomenout nesmíme ani na jednu – sice zdraví neohrožující, ale přesto nepříjemnou „maličkost“ – zelená káva nechutná nijak dobře.

Jako vše, i nepražená káva má svá pro a proti. Určitě je třeba vše zvážit, nasazení zelené kávy je vhodné konzultovat s lékařem či výživovým poradcem.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra