Čokoládová pěna oživená pomerančovou šťávou aneb pochutnejte si nejenom po obědě

Velmi ráda peču, no přiznám se, že náročným, a hlavně zdlouhavým postupům se ale vyhýbám. Ne proto, že bych se je bála vyzkoušet (výzvy nás přece posouvají dále), ale zkrátka preferuji jídla, které mám rychle nachystané, a nemusím strávit v kuchyni půl dne. Přiznejme si to, to určitě nebaví nikoho.

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Mým dalším oblíbeným rychlým postupem je právě tato čokoládová pěna, do které jsem na oživení přidala pomerančovou šťávu. Její příprava je velmi jednoduchá, a jistě lahodí vašim chuťovým pohárkům. Také se mi líbí servírování do skleniček. Ať už u tohoto receptu nebo u panna cotty, je servírování velmi efektivní, můžete si vyhrát s ovocem, a působí dojmem, že jste si s přípravou dali opravdu záležet.

Při přípravě doporučuji si pěnu nachystat už večer a nechat ji přes noc zatuhnout v ledničce. Pokud byste ji i chtěli podávat návštěvě, máte jistotu, že bude pořádně ztuhlá.

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6 (200 ml pohárky)

Náročnost: nenáročný

Kategorie: dezerty

Ingredience

  • 100 g mléčné čokolády,
  • 100 g hořké čokolády,
  • 2 vaječné bílky,
  • šťáva a kůra z jednoho pomeranče,
  • 250 g mascarpone,
  • 1-2 PL medu.

    Zdroj foto: Veronika Kaháková

Postup

  1. Jako první krok pro přípravu čokoládové pěny je třeba rozpustit veškerou připravenou čokoládu ve vodní lázni.
  2. Když se nám veškerá čokoláda rozpustí, necháme ji vychladnout. Teprve potom s ní totiž můžeme pracovat.
  3. Mezitím si oddělíme bílky od žloutků (žloutky nebudeme potřebovat) a bílky několik minut šleháme, aby nám vznikl tuhý sníh.
  4. Vychlazenou čokoládu po částech přidáváme do bílkového sněhu a mícháme, dokud nám nevznikne nadýchaná směs.
  5. Na závěr už jen do pěny přimícháme šťávu a kůru z pomeranče.
  6. Takto připravenou pěnu už můžeme nalít do skleniček a dát zchladit. Doporučuji nechat pěnu v ledničce přes noc.
  7. Na ozdobu jsem použila vyšlehané mascarpone s medem, které jsem lžící nanesla na ztuhlou pěnu, a nakonec jsem na posypání použila čokoládové hobliny, nasekané mandle a kousek pomeranče.
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Alergeny: 3, 7, 8.

Kombinace čokolády a pomeranče se mi velmi zalíbila, a mám tak připravený ještě jeden recept na pamlsek. Máte se na co těšit.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací