Sladký parfait: Oblíbený recept na dezert z Francie

Parfait je francouzský dezert, který má nezaměnitelnou chuť vanilky. Je jemný a rozplývá se na jazyku. Vyzkoušejte recept na vanilkový dezert, který si bezpodmínečně zamilujete.

Chcete pro své hosty připravit něco neobvyklého, a přitom tak snadného? Vyzkoušejte recept na francouzský dezert, vanilkové parfait je lahodné, univerzální, a tak chutné!

  1. Co je parfait?

    Pod pojmem parfait (výslovnost je “parfé”) si můžeme představit doslova chlazený či mražený krém, jehož základem je smetana. Jedná se tedy o jakýsi sorbet, který se ve většině případů připravuje nasladko, ovšem výjimkou není ani slaný parfait.

Po výtečném obědě si dopřejte lahodný dezert v podobě vanilkového parfait. Tento dezert má kořeny ve Francii, kde se připravuje už od roku 1894. Ačkoliv název zní honosně a složitě, příprava parfait není vůbec složitá, ba naopak, překvapí vás svou jednoduchostí.

Druhy parfaitu

Jak jsme již zmínili v předchozím bodě, můžete si připravit jak sladkou verzi parfaitu, tak i tu slanou. Ve slané verzi se většinou připravují husí játra, setkat se můžete i s parfaitem z ryb, brambor nebo sýru.

Co se týká sladké verze, fantazii se meze nekladou, můžete do něj přidat téměř cokoliv, od ovoce, čokolády až po ořechy či granolu.

parfait
Zdroj obrázku: K2 PhotoStudio / Shutterstock.com

V čem sa parfait podává

Stejně jako samotný název, tak i podávání parfaitu má své kouzlo. Parfait můžete podávat buď ve sklenici, nebo skleněné dóze (někdo dává přednost baňatým sklenicím na víno, jiný zase uzavíratelné skleněné dóze), dokonce se k jeho přípravě používají i formy jako je srnčí hřbet a formy jemu podobné.

Recept na parfait

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 25 minutČas vaření: 5 minutCelkový čas: 30 minutPorce:8 porce

Vanilkové parfait je ideálním dezertem pro letní horké dny, kdy osvěží a překvapí svou jemnou chutí a konzistencí. Recept je velmi rychlý a jednoduchý, můžete ho podávat jak s ovocnou omáčkou, tak čokoládou či ořechy.

Suroviny

Postup

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny – dejte si skutečně záležet a šlehejte alespoň 8 minut.
  2. Mléko nalijte do hrnce, přidejte semínka z vanilkového lusku a přiveďte k varu. 
  3. Jakmile mléko začne vřít, přidejte ho do žloutkové pěny, promíchejte, a ještě minutu vařte.
  4. Poté celou směs rozšlehejte elektrickým šlehačem – to pomůže k rychlejšímu chladnutí.
  5. Jakmile je směs zcela studená, vložte ji na hodinu do lednice.
  6. Mezitím si připravte formu, ideálně srnčí hřbet, tu vložte do lednice také.
  7. V míse si vyšlehejte smetanu – smetana musí být chlazená, aby se krásně vyšlehala.
  8. Směs z lednice i smetanu spojte dohromady, používejte stěrku, pomalu a opatrně všechno spojte dohromady.
  9. Směs nalijte do formy a nechte alespoň 3 hodiny ztuhnout v lednici.

Abyste mohli parfait dobře vyklopit, vyložte formu strečovou fólií.

Parfait můžete také ozvláštnit ovocem, vynikající je s jahody, borůvkami, malinami, nebo s mangem. Pokud chcete zdravou verzi, tak si připravte zdravé parfait s granolou, ořechy, nebo s řeckým jogurtem

Zdroj: foodnetwork.com, nytimes.com


Další recepty na dezerty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra