Vynikající kuřecí rizoto: Připravte si rychlý a chutný oběd pro celou rodinu

Rizoto je skvělým lehkým pokrmem, který se hodí nejen na oběd, ale třeba i rychlou večeři. Způsobů, jak si toto jídlo připravit, je hned několik. Setkat se můžeme s klasickým českým rizotem plným zeleniny, ovšem oblíbená je také italská varianta krémového rizota. Vyzkoušejte recept na svěží kuřecí rizoto s chřestem.

Zdroj foto: TMON / Shutterstock.com

Suroviny:

  • 350 g rýže,
  • 1 litr kuřecího vývaru,
  • 150 g kuřecích prsou,
  • 200 ml bílého vína,
  • 50 g zakysané smetany,
  • 25 g másla,
  • 6 výhonků chřestu,
  • 1 cibule,
  • stroužek česneku,
  • 4 lžíce olivového oleje,
  • 2 lžíce kopru,
  • parmezán,
  • citronová kůra,
  • sůl a pepř, koření dle chuti.

Postup přípravy:

  1. V hrnci či větší pánvi rozehřejte dvě lžíce olivového oleje. Pokrájenou cibuli osmahněte dozlatova. Poté přidejte také česnek a nechtě rozvonět.
  2. Přisypte rýži a dobře promíchejte, aby se obalila výpekem. Přidejte víno a nechte ho odpařit.
  3. Připravte si vývar a rýži podlijte tak, aby byla ponořená. Rýže bude vývar postupně vstřebávat, je tedy třeba pravidelně dolívat.
  4. Po změknutí rýže přidejte máslo a smetanu, dále pak také kopr.
  5. Maso pokrájejte na menší kousky. Rozpalte pánev s dvěma lžícemi olivového oleje a maso osmahněte a okořeňte podle chuti. Pak už ho jen stačí přidat k rýži.
  6. Chřestové výhonky nechte chvíli spařit, aby změkly. Poté je také přidejte ke směsi.
  7. Podávat můžete posypané citronovou kůrou a hoblinkami parmezánu.

Tipy pro jiné způsoby přípravy

Jestliže vás neláká kopr a chřest, můžete namísto toho do rizota přidat jinou zeleninu, třeba rajčata a papriku. Pro dochucení se skvěle hodí kari. Stačí při restování zeleniny a masa přidat kari koření podle chuti, jedná se o poměrně netradiční variantu rizota.

Pro dokonale připravenou rýži ji můžete namísto vaření péct. Troubu rozehřejte na 180 °C, do pekáčku vložte rýži a podlijte vývarem. I v tomto případě je třeba opětovně dolévat vývar, jakmile se odpaří. Tato příprava rýže zabere zhruba 30 minut.

Možností, jak si připravit rizoto, je celá řada, pokaždé tak může chutnat výrazně jinak. Základem by však vždy měla být kvalitní rýže, ať už vaříte naše typické sypké rizoto, anebo to italské.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací