Hlavní jídla a obědHovězí masoRecepty

Španělský ptáček z hovězího masa – Tradiční recept

Španělský ptáček je součástí tradiční české kuchyně. Vyzkoušejte recept na chutný pokrm z hovězího masa naplněného vajíčkem, okurkou, slaninou a párkem.

Nejlepší přílohou k tomuto jídlu je rýže nebo kynutý houskový knedlík. Dostali jste chuť připravit si španělského ptáčka? Máme pro vás recept, kterým vás provedeme krok za krokem.

Španělský ptáček
Zdroj foto: hsunny / Shutterstock.com

Recept na španělského ptáčka

Nejlepší španělský ptáček je s rýží či jinou přílohou. Přípravte si ho u vás doma rychle a jednoduše. Na přípravu 4 porcí španělského ptáčka budete potřebovat:

Ingredience

  • 4 plátky hovězí kýty
  • 1 párek (rozdělený na 4 stejně velké díly)
  • 100 g anglické slaniny (rozdělte ji na 4 stejné špalíčky)
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 2 střední nakládané okurky
  • 100 ml láku z okurek
  • 0,5 kg cibule (1 cibuli nakrájejte na čtvrtky, zbylou nahrubo)
  • 5 polévkových lžic plnotučné hořčice
  • 2 lžíce sádla
  • 20 g hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • provázek

Postup přípravy

  1. Nejprve plátky hovězího naklepejte paličkou a z obou stran osolte a opepřete.
  2. Následně jednu stranu potřete hořčicí a začněte na ni skládat špalíček anglické slaniny, kus párku, polovinu vajíčka, půlku okurky a čtvrtku cibule. Vše důkladně zabalte a převažte provázkem.
  3. Takto vzniklé balíčky opečte na horkém oleji na zpěněné cibulce dohněda.
  4. Následně je z hrnce vyndejte na talíř a do hrnce přidejte moukou, lák z okurek a hovězí vývar. Důkladně promíchejte a vraťte do hrnce i masové balíčky.
  5. Přiveďte k varu, plamen upravte na minimum a pod pokličkou duste doměkka (cca 1,5 hodiny). Před podáváním z ptáčků odstraňte provázek a podávejte s rýží nebo knedlíky.
  6. Zalijte omáčkou z hrnce, kterou před podáváním dochuťte solí a pepřem a popřípadě i nalévejte přes sítko.

TIP: Vyzkoušejte také recept na pečený rostbif.

Přípravu španělských ptáčků zvládne i jedinec, který v kuchyni teprve začíná. Pokud se budete držet receptu a ptáčky zabalíte a pořádně utáhnete a ovážete provázkem, nehrozí, že by se vám při opékání či vaření v hrnci balíčky rozvázaly. Pokud se vám to stalo nič se neděje, připravili jste recept rozlítaného španělského ptáčka. Přejeme vám úspěch v kuchyni při přípravě a následně dobrou chuť.


Další oblíbené recepty

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)