Španělský ptáček – Tradiční recept z hovězího masa

Španělský ptáček je součástí tradiční české kuchyně. Vyzkoušejte recept na chutný pokrm z hovězího masa naplněného vajíčkem, okurkou, slaninou a párkem.

Nejlepší přílohou k tomuto jídlu je rýže nebo kynutý houskový knedlík. Dostali jste chuť připravit si španělského ptáčka? Máme pro vás recept, kterým vás provedeme krok za krokem.

Španělský ptáček
Zdroj foto: hsunny / Shutterstock.com

Recept na španělského ptáčka

Nejlepší španělský ptáček je s rýží či jinou přílohou. Přípravte si ho u vás doma rychle a jednoduše. Na přípravu 4 porcí španělského ptáčka budete potřebovat:

Ingredience

  • 4 plátky hovězí kýty,
  • párek (rozdělený na 4 stejně velké díly),
  • 100 g anglické slaniny (rozdělte ji na 4 stejné špalíčky),
  • 2 natvrdo uvařená vejce,
  • 2 střední nakládané okurky,
  • 100 ml láku z okurek,
  • 0,5 kg cibule (1 cibuli nakrájejte na čtvrtky, zbylou nahrubo),
  • 5 polévkových lžic plnotučné hořčice,
  • 2 lžíce sádla,
  • 20 g hladké mouky,
  • 1 l hovězího vývaru,
  • sůl,
  • pepř,
  • provázek.

Postup přípravy

  1. Nejprve plátky hovězího naklepejte paličkou a z obou stran osolte a opepřete.
  2. Následně jednu stranu potřete hořčicí a začněte na ni skládat špalíček anglické slaniny, kus párku, polovinu vajíčka, půlku okurky a čtvrtku cibule. Vše důkladně zabalte a převažte provázkem.
  3. Takto vzniklé balíčky opečte na horkém oleji na zpěněné cibulce dohněda.
  4. Následně je z hrnce vyndejte na talíř a do hrnce přidejte moukou, lák z okurek a hovězí vývar. Důkladně promíchejte a vraťte do hrnce i masové balíčky.
  5. Přiveďte k varu, plamen upravte na minimum a pod pokličkou duste doměkka (cca 1,5 hodiny). Před podáváním z ptáčků odstraňte provázek a podávejte s rýží nebo knedlíky.
  6. Zalijte omáčkou z hrnce, kterou před podáváním dochuťte solí a pepřem a popřípadě i nalévejte přes sítko.

TIP: Vyzkoušejte také recept na pečený rostbif.

Přípravu španělských ptáčků zvládne i jedinec, který v kuchyni teprve začíná. Pokud se budete držet receptu a ptáčky zabalíte a pořádně utáhnete a ovážete provázkem, nehrozí, že by se vám při opékání či vaření v hrnci balíčky rozvázaly. Pokud se vám to stalo nič se neděje, připravili jste recept rozlítaného španělského ptáčka. Přejeme vám úspěch v kuchyni při přípravě a následně dobrou chuť.


Další oblíbené recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.