Španělský ptáček – Tradiční recept z hovězího masa

Španělský ptáček je součástí tradiční české kuchyně. Vyzkoušejte recept na chutný pokrm z hovězího masa naplněného vajíčkem, okurkou, slaninou a párkem.

Nejlepší přílohou k tomuto jídlu je rýže nebo kynutý houskový knedlík. Dostali jste chuť připravit si španělského ptáčka? Máme pro vás recept, kterým vás provedeme krok za krokem.

Španělský ptáček
Zdroj foto: hsunny / Shutterstock.com

Recept na španělského ptáčka

Nejlepší španělský ptáček je s rýží či jinou přílohou. Přípravte si ho u vás doma rychle a jednoduše. Na přípravu 4 porcí španělského ptáčka budete potřebovat:

Ingredience

  • 4 plátky hovězí kýty,
  • párek (rozdělený na 4 stejně velké díly),
  • 100 g anglické slaniny (rozdělte ji na 4 stejné špalíčky),
  • 2 natvrdo uvařená vejce,
  • 2 střední nakládané okurky,
  • 100 ml láku z okurek,
  • 0,5 kg cibule (1 cibuli nakrájejte na čtvrtky, zbylou nahrubo),
  • 5 polévkových lžic plnotučné hořčice,
  • 2 lžíce sádla,
  • 20 g hladké mouky,
  • 1 l hovězího vývaru,
  • sůl,
  • pepř,
  • provázek.

Postup přípravy

  1. Nejprve plátky hovězího naklepejte paličkou a z obou stran osolte a opepřete.
  2. Následně jednu stranu potřete hořčicí a začněte na ni skládat špalíček anglické slaniny, kus párku, polovinu vajíčka, půlku okurky a čtvrtku cibule. Vše důkladně zabalte a převažte provázkem.
  3. Takto vzniklé balíčky opečte na horkém oleji na zpěněné cibulce dohněda.
  4. Následně je z hrnce vyndejte na talíř a do hrnce přidejte moukou, lák z okurek a hovězí vývar. Důkladně promíchejte a vraťte do hrnce i masové balíčky.
  5. Přiveďte k varu, plamen upravte na minimum a pod pokličkou duste doměkka (cca 1,5 hodiny). Před podáváním z ptáčků odstraňte provázek a podávejte s rýží nebo knedlíky.
  6. Zalijte omáčkou z hrnce, kterou před podáváním dochuťte solí a pepřem a popřípadě i nalévejte přes sítko.

TIP: Vyzkoušejte také recept na pečený rostbif.

Přípravu španělských ptáčků zvládne i jedinec, který v kuchyni teprve začíná. Pokud se budete držet receptu a ptáčky zabalíte a pořádně utáhnete a ovážete provázkem, nehrozí, že by se vám při opékání či vaření v hrnci balíčky rozvázaly. Pokud se vám to stalo nič se neděje, připravili jste recept rozlítaného španělského ptáčka. Přejeme vám úspěch v kuchyni při přípravě a následně dobrou chuť.


Další oblíbené recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra