Španělský ptáček z hovězího masa – Tradiční recept
Španělský ptáček je součástí tradiční české kuchyně. Vyzkoušejte recept na chutný pokrm z hovězího masa naplněného vajíčkem, okurkou, slaninou a párkem.
Nejlepší přílohou k tomuto jídlu je rýže nebo kynutý houskový knedlík. Dostali jste chuť připravit si španělského ptáčka? Máme pro vás recept, kterým vás provedeme krok za krokem.
![Španělský ptáček](https://www.tipio.cz/wp-content/uploads/2021/06/shutterstock_1056368003.jpg)
Recept na španělského ptáčka
Nejlepší španělský ptáček je s rýží či jinou přílohou. Přípravte si ho u vás doma rychle a jednoduše. Na přípravu 4 porcí španělského ptáčka budete potřebovat:
Ingredience
- 4 plátky hovězí kýty
- 1 párek (rozdělený na 4 stejně velké díly)
- 100 g anglické slaniny (rozdělte ji na 4 stejné špalíčky)
- 2 natvrdo uvařená vejce
- 2 střední nakládané okurky
- 100 ml láku z okurek
- 0,5 kg cibule (1 cibuli nakrájejte na čtvrtky, zbylou nahrubo)
- 5 polévkových lžic plnotučné hořčice
- 2 lžíce sádla
- 20 g hladké mouky
- 1 l hovězího vývaru
- sůl
- pepř
- provázek
Postup přípravy
- Nejprve plátky hovězího naklepejte paličkou a z obou stran osolte a opepřete.
- Následně jednu stranu potřete hořčicí a začněte na ni skládat špalíček anglické slaniny, kus párku, polovinu vajíčka, půlku okurky a čtvrtku cibule. Vše důkladně zabalte a převažte provázkem.
- Takto vzniklé balíčky opečte na horkém oleji na zpěněné cibulce dohněda.
- Následně je z hrnce vyndejte na talíř a do hrnce přidejte moukou, lák z okurek a hovězí vývar. Důkladně promíchejte a vraťte do hrnce i masové balíčky.
- Přiveďte k varu, plamen upravte na minimum a pod pokličkou duste doměkka (cca 1,5 hodiny). Před podáváním z ptáčků odstraňte provázek a podávejte s rýží nebo knedlíky.
- Zalijte omáčkou z hrnce, kterou před podáváním dochuťte solí a pepřem a popřípadě i nalévejte přes sítko.
TIP: Vyzkoušejte také recept na pečený rostbif.
Přípravu španělských ptáčků zvládne i jedinec, který v kuchyni teprve začíná. Pokud se budete držet receptu a ptáčky zabalíte a pořádně utáhnete a ovážete provázkem, nehrozí, že by se vám při opékání či vaření v hrnci balíčky rozvázaly. Pokud se vám to stalo nič se neděje, připravili jste recept rozlítaného španělského ptáčka. Přejeme vám úspěch v kuchyni při přípravě a následně dobrou chuť.
Další oblíbené recepty