Naučíme vás, jak si pripravit tradiční vepřovou pečeně třikrát jinak – oblizovat se bude celá rodina

Vepřovou pečení se rozumí podlouhlý kus masa, které se nachází v oblasti bederní páteře zvířete. Obvykle se traduje, že jde o sušší maso, které je umění upéct tak, aby bylo šťavnaté. Narazíte-li na libové kousky, můžete si gratulovat. Z vepřové pečeně uděláte nespočet jídel, která potěší celou vaši rodinu. Pro inspiraci přinášíme tři recepty, které můžete vyzkoušet k víkendovému obědu.

Zdroj foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Vepřová pečeně od babičky

Suroviny (na 3 porce):

  • 0,5 kg kvalitní vepřové pečeně
  • ½ jablka
  • sádlo podle potřeby
  • 1 cibule
  • sůl
  • mletý pepř
  • drcený kmín
  • česnek podle chuti

Jak postupovat?

Vepřovou pečeni je nejlepší naložit den dopředu. Pořádně omyjte a osušte. Péct ji budete vcelku, proto osolte, lehce opepřete. Česnek podle chuti prolisujte a potřete jím maso. Dejte do nádoby nebo zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice, nejlépe přes noc odpočívat.

Druhý den oloupejte cibuli, kterou nakrájíte na plátky, podobně jako jablka. Pro pečení zvolte větší pekáč, kde rozpusťte sádlo, na kterém zpěňte hrst celého kmínu. Vytáhněte vepřovou pečeni z lednice, dejte do pekáče, přikryjte a dejte péct do trouby na střední stupeň.

Vepřovou pečeni pečte necelou hodinku zakrytou – nejlépe poklicí nebo druhým pekáčem. Poté odkryjte a nechte zrůžovět po obou stranách, maso v pravidelných intervalech otáčejte. Pokud je to potřeba, přidejte trochu vody, vývar nebo třeba masox či jiné alternativy. Chcete-li maso bez výpeku, můžete tento krok vynechat.

Vepřová pečeně na houbách

Suroviny (3 porce):

  • 0,5 kg vepřové pečeně
  • 50 ml vody
  • 2 kusy červené papriky
  • 1 střední cibule
  • ½ až 1 polévkové lžíce Solamylu
  • 2 až 3 polévkové lžíce smetany ke šlehání
  • Sůl, mletý pepř, mletá sladká paprika
  • ½ sklenice hub ve sladkokyselém nálevu
  • 250 ml masového vývaru

Jak postupovat?

Maso očistěte, odblaňte a přidejte sůl spolu s mletým pepřem. Cibuli nakrájejte na drobné proužky. Maso položte do pekáče, přidejte cibuli a trochu vody. Pečte zhruba 45 minut na 200 ºC. Přidejte vývar a pečte ještě další půlhodinu, kdy občas maso podlijte.

Očistěte červené papriky a nakrájejte na nudličky. Houby slijte z nálevu a nakrájejte na menší kousky, pokud jsou nakrájené. Přidejte k pečeni papriku a houby a duste necelou půlhodinku. Z výpeku vytvoříte omáčku – výpek přelijte do hrnce. Z vody a Solamylu vytvořte zahušťovací směs, kterou přidáte do hrnce spolu se smetanou. Promíchejte, nechte provařit. Ochutnejte a případně dochuťte mletým pepřem nebo solí.

Zdroj foto: istetiana / Shutterstock.com

Vepřová pečeně na pivu

Suroviny (4 porce):

  • 1 kus (cca 1 kg) vepřové plece
  • 0,5 litru piva (podle vlastního výběru a chuti)
  • 1 – 2 cibule
  • 1 bobkový list
  • 1 hřebíček
  • 4 kuličky černého pepře
  • sůl, mletý pepř
  • dijonská hořčice
  • broskvový džem

Jak postupovat?

Maso očistěte a dejte do hrnce spolu s pivem a kořením. Dejte na plotnu a vařte přibližně půl hodinu. Poté dejte bokem vychladnout. Pečeni vytáhněte, odstraňte přebytečný tuk a maso nařežte tak, aby vznikla mřížka. Pozor, nerozkrojte jej. Do pekáče dejte olej nebo sádlo, přidejte cibuli a maso. Zakryjte a pečte 40 minut na 160 ºC.

Džem, dijonskou hořčici a výpek rozmixujte dohladka. Vznikne vám směs na potírání, kterou naneste pečlivě na celé maso. Pečte dalších 20 minut, znovu potřete směsí a dejte péct dalších dvacet minut. Průběžně kontrolujte, zda se šťáva nebo maso nepálí.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací