Salát Waldorf: Recept na rychlý a vyhlášený salát z jablek a celeru

Salát Waldorf je kombinací svěžích jablek, křupavého celeru, ořechů a lahodné omáčky. Naučte se připravovat tuto dobrotu, která osvěží zvláště teď, v teplých dnech.

salát waldorf recept
Zdroj foto: myviewpoint / stock.adobe.com

Už jste ochutnali výtečný salát Waldorf, jehož kořeny sahají do jednoho z hotelů v New Yorku? Možná jste s ním už tu čest měli, aniž byste znali jeho jméno. Tak tady je, salát plná chutí, křupavosti a svěžesti. Připravte si tuto delikatesu k nedělnímu obědu nebo jen tak, jako svačinku, kterou doplníte spoustu potřebných a tělu prospěšných látek.

Co je waldorfsalad

Salát Waldorf patří mezi klasické saláty, které se skládají jen z několika hlavních ingrediencí. V tomto případě se jedná o jablka, výrazný řapíkatý celer, ořechy a majonézový dresink. Tento salát byl poprvé podáván v hotelu Waldorf Astoria v New Yorku na začátku 20. století a od té doby se zařadil do běžných jídelníčků

  • Jablka – používejte pouze čerstvá, ideálně kombinace kyselého a sladkého jablka, které nakrájejte na tenké proužky. Jablka dodají salátu sladkou chuť a svěžest.
  • Celer – řapíkatý celer nakrájejte taktéž na tenké plátky, díky nim je salát křupavý a osvěžující.
  • Ořechy – nejčastěji se do salátu přidávají vlašské nebo lískové ořechy, které nasekejte nadrobno. Ořechy přidávají salátu křupavost, bohatou chuť a obohatí ho zdravými tuky.
  • Majonézová zálivka – majonéza v kombinaci s jogurtem nebo zakysanou smetanou nesmí v salátu chybět, je to základní omáčka tohoto salátu. Zakysaná smetana (jogurt) salát osvěží a zlehčí, zatímco majonéza mu dodá bohatou a krémovou chuť.

Kromě těchto základních ingrediencí se někdy do salátu Waldorf přidává také hroznové víno, rozinky nebo citronová šťáva pro další chuť.

Recept na salát waldorf

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutPorce:5 porce

Salát Waldorf je ideální jako lehký oběd, předkrm nebo jako součást oběda či večeře. Jeho svěžest a lahodná kombinace sladkých a slaných chutí příjemně potěší vaše chuťové buňky.

Suroviny

Postup

  1. Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké proužky (julienne) nebo kostičky. Pokud máte rádi intenzivnější chuť, slupku na jablkách nechte.
  2. Stonky celeru omyjte a nakrájejte na tenké proužky. Můžete také použít listy celeru pro příjemnou vůni.
  3. Ořechy nasekejte na menší kousky a zlehka je opražte na pánvi.
  4. Do mísy dejte nakrájená jablka, celer, ořechy, hroznové víno překrojené napůl a rozinky. Promíchejte.
  5. V samostatné misce smíchejte zakysanou smetanu, majonézu a citronovou šťávu. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
  6. Pořádně promíchejte, zálivka musí být hladká a tekutá.
  7. Vše zalijte zálivkou a dozdobte ořechy a petrželovou natí.
  8. Salát vložte alespoň na půl hodinky do lednice, aby se jeho chutě spojily.

  • Waldorfský salát podávejte na listech ledového salátu, který zvýrazní jeho barvu a přidá na křupavosti a křehkosti.

Tip: Vyzkoušejte také oblíbený český pokrm hanácký salát

Tipy na vylepšení salátu

Pokud chcete salát Waldorf ještě více vylepšit a dodat mu nějaké chutě navíc, inspirujte se následujícími tipy:

  • Místo citronové šťávy můžete použít i pomerančovou nebo grapefruitovou šťávu. Využijte také kůru z citrusů, kterou do salátu jen lehce nastrouhejte. 
  • Je salát máslo kyselý? V tom případě využijte nálevu z kyselých okurek a zakápněte jím salát. Případně můžete přidat nálev z kapary. Takto zvýšíte kontrast mezi sladkými jablky a křupavým celerem.
  • Místo tradičních vlašských nebo lískových ořechů můžete zkusit jiné druhy ořechů, jako jsou mandle, para ořechy nebo pistácie. Každý druh ořechu dodá salátu jinou texturu a chuť.
  • Pokud máte rádi bylinky, zkuste do salátu přidat nasekanou petrželku, koriandr nebo mátu. Tyto bylinky dodají salátu svěžest a aromatickou vůni.Aby byl salát ještě více bohatší, přidejte do něj nastrouhaný sýr – ideální sýr kozí nebo nivu.
  • Kromě jablek a celeru můžete do salátu přidat i další čerstvou zeleninu. Zkuste na nudličky nakrájenou mrkev, ředkvičky nebo papriku. Salát bude barevnější.
  • Zbylo vám z nedělního grilování grilované kuře? Co si tak připravit Waldorfský salát s kuřecím masem? Kuřecí maso můžete vyměnit také za krevety. Salát získá na bílkovinách a na zcela jiném chuťovém rozměru.

S čím podávat

Waldorfsalat můžete podávat prakticky s čímkoliv. Nejlepší je s čerstvým a křupavým pečivem. Podávat jej můžete také jako přílohu k masu, ideálně ke grilovanému nebo grilovanému či pečenému lososu. Naplnit jím můžete také sendviče nebo ho využijte jako přílohu k bramborovým pokrmům, jako jsou pečené brambory, bramborová kaše nebo bramborové placky.

Dobrou chuť!

Zdroj: latimes.com, savethefood.com


Další recepty na saláty

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.