Salát Waldorf je kombinací svěžích jablek, křupavého celeru, ořechů a lahodné omáčky. Naučte se připravovat tuto dobrotu, která osvěží zvláště teď, v teplých dnech.
Už jste ochutnali výtečný salát Waldorf, jehož kořeny sahají do jednoho z hotelů v New Yorku? Možná jste s ním už tu čest měli, aniž byste znali jeho jméno. Tak tady je, salát plná chutí, křupavosti a svěžesti. Připravte si tuto delikatesu k nedělnímu obědu nebo jen tak, jako svačinku, kterou doplníte spoustu potřebných a tělu prospěšných látek.
Co je waldorfsalad
Salát Waldorf patří mezi klasické saláty, které se skládají jen z několika hlavních ingrediencí. V tomto případě se jedná o jablka, výrazný řapíkatý celer, ořechy a majonézový dresink. Tento salát byl poprvé podáván v hotelu Waldorf Astoria v New Yorku na začátku 20. století a od té doby se zařadil do běžných jídelníčků
- Jablka – používejte pouze čerstvá, ideálně kombinace kyselého a sladkého jablka, které nakrájejte na tenké proužky. Jablka dodají salátu sladkou chuť a svěžest.
- Celer – řapíkatý celer nakrájejte taktéž na tenké plátky, díky nim je salát křupavý a osvěžující.
- Ořechy – nejčastěji se do salátu přidávají vlašské nebo lískové ořechy, které nasekejte nadrobno. Ořechy přidávají salátu křupavost, bohatou chuť a obohatí ho zdravými tuky.
- Majonézová zálivka – majonéza v kombinaci s jogurtem nebo zakysanou smetanou nesmí v salátu chybět, je to základní omáčka tohoto salátu. Zakysaná smetana (jogurt) salát osvěží a zlehčí, zatímco majonéza mu dodá bohatou a krémovou chuť.
Kromě těchto základních ingrediencí se někdy do salátu Waldorf přidává také hroznové víno, rozinky nebo citronová šťáva pro další chuť.
Recept na salát waldorf
Salát Waldorf je ideální jako lehký oběd, předkrm nebo jako součást oběda či večeře. Jeho svěžest a lahodná kombinace sladkých a slaných chutí příjemně potěší vaše chuťové buňky.
Suroviny
Postup
- Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké proužky (julienne) nebo kostičky. Pokud máte rádi intenzivnější chuť, slupku na jablkách nechte.
- Stonky celeru omyjte a nakrájejte na tenké proužky. Můžete také použít listy celeru pro příjemnou vůni.
- Ořechy nasekejte na menší kousky a zlehka je opražte na pánvi.
- Do mísy dejte nakrájená jablka, celer, ořechy, hroznové víno překrojené napůl a rozinky. Promíchejte.
- V samostatné misce smíchejte zakysanou smetanu, majonézu a citronovou šťávu. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Pořádně promíchejte, zálivka musí být hladká a tekutá.
- Vše zalijte zálivkou a dozdobte ořechy a petrželovou natí.
- Salát vložte alespoň na půl hodinky do lednice, aby se jeho chutě spojily.
- Waldorfský salát podávejte na listech ledového salátu, který zvýrazní jeho barvu a přidá na křupavosti a křehkosti.
Tip: Vyzkoušejte také oblíbený český pokrm hanácký salát
Tipy na vylepšení salátu
Pokud chcete salát Waldorf ještě více vylepšit a dodat mu nějaké chutě navíc, inspirujte se následujícími tipy:
- Místo citronové šťávy můžete použít i pomerančovou nebo grapefruitovou šťávu. Využijte také kůru z citrusů, kterou do salátu jen lehce nastrouhejte.
- Je salát máslo kyselý? V tom případě využijte nálevu z kyselých okurek a zakápněte jím salát. Případně můžete přidat nálev z kapary. Takto zvýšíte kontrast mezi sladkými jablky a křupavým celerem.
- Místo tradičních vlašských nebo lískových ořechů můžete zkusit jiné druhy ořechů, jako jsou mandle, para ořechy nebo pistácie. Každý druh ořechu dodá salátu jinou texturu a chuť.
- Pokud máte rádi bylinky, zkuste do salátu přidat nasekanou petrželku, koriandr nebo mátu. Tyto bylinky dodají salátu svěžest a aromatickou vůni.Aby byl salát ještě více bohatší, přidejte do něj nastrouhaný sýr – ideální sýr kozí nebo nivu.
- Kromě jablek a celeru můžete do salátu přidat i další čerstvou zeleninu. Zkuste na nudličky nakrájenou mrkev, ředkvičky nebo papriku. Salát bude barevnější.
- Zbylo vám z nedělního grilování grilované kuře? Co si tak připravit Waldorfský salát s kuřecím masem? Kuřecí maso můžete vyměnit také za krevety. Salát získá na bílkovinách a na zcela jiném chuťovém rozměru.
S čím podávat
Waldorfsalat můžete podávat prakticky s čímkoliv. Nejlepší je s čerstvým a křupavým pečivem. Podávat jej můžete také jako přílohu k masu, ideálně ke grilovanému nebo grilovanému či pečenému lososu. Naplnit jím můžete také sendviče nebo ho využijte jako přílohu k bramborovým pokrmům, jako jsou pečené brambory, bramborová kaše nebo bramborové placky.
Dobrou chuť!
Zdroj: latimes.com, savethefood.com
Další recepty na saláty