Losos pečený v troubě snadno a rychle: Jak na to?

Abyste si mohli pochutnat na luxusním pokrmu, nemusíte chodit do restaurace. Když víte jak na to, můžete si lahodný pokrm přichystat i doma v troubě. A co takhle losos?

Tento pečený losos může směle konkurovat i lososům připraveným od špičkových kuchařů. Jeho příprava je navíc snadná, rychlá, a kromě kvalitního lososa nepotřebujete téměř žádné ostatní ingredience.

Skvělé přílohy k lososovi

Než se do samotné přípravy lososa pustíte, zvažte, jakou přílohu si k němu připravíte. Skvěle se k němu hodí vařené brambory ve slupce, hranolky i salát. Pokud nedokážete odolat holandské omáčce, můžete si ji vyšlehat mezitím, co bude losos v troubě. Kombinace holandské omáčky a lososa je totiž přímo božská.

Kvalitní losos je základ

A nyní už k samotnému lososovi. Čím čerstvějšího a kvalitnějšího lososa si koupíte, tím více si pochutnáte. Samozřejmě nám je jasné, že sehnat čerstvého lososa v České republice je problematické. Ale rozhodně dávejte přednost chlazenému před tím mraženým. A co se jeho přípravy týče, čím snazší bude, tím více oceníte chuť samotné ryby. Proto se následující recept skládá pouze z několika málo ingrediencí.

Na přípravu lososa budete potřebovat:

  • filet z lososa,
  • olivový olej,
  • sůl,
  • pepř,
  • citrón.

Co se nádobí týče, postačí vám prkénko, na kterém lososa ochutíte a zapékací mísa, ve kterém se bude následně péct.

Postup přípravy:

  1. Začněte tím, že si troubu předehřejete na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Než se trouba zahřeje, připravte si zatím lososa.
  2. Nejprve ho omyjte vlažnou vodou a s pomocí kuchyňských papírových utěrek otřete do sucha.
  3. Takto osušené lososí filety položte kůží dolů a horní část pokapejte olivovým olejem a pomocí prstů olej rozetřete po celém povrchu lososa.
  4. Následně každý kousek osolte a opepřete a opět si pomozte prsty. Jen tak docílíte toho, že losos bude rovnoměrně ochucený.
  5. S množstvím soli a pepře nešetřete, dodají totiž rybě chuť. Jakmile budete mít hotovo, lososa položte na alobal, opět kůží dolů a vložte do zapékací mísy.
  6. Rozhodně zapékací mísu ničím nezakývejte. Doba pečení lososa záleží na tloušťce jednotlivých kousků. Nicméně počítejte s časovým rozpětím od 4 do 6 minut.

Jak poznat, že je losos upečený a připravený ke konzumaci

Během pečení se nevzdalujte od trouby a mějte přehled o tom, co se uvnitř děje. Přepečený losos je totiž vysušený a ani sebevětší množství holandské omáčky to nevylepší. Pokud si nejste jistí, zda je losos propečený, vyzkoušejte to s pomocí vidličky. Do lososa jednoduše píchněte. Pokud se ryba od vidličky jednoduše oddělí, máte hotovo. O tom, že je losos propečený vypovídá i změna barvy z oranžové na matně růžovou.

Losos pečený v troubě. Zdroj foto: Timolina / Shutterstock.com
Losos pečený v troubě. Zdroj foto: Timolina / Shutterstock.com

Servírujeme lososa: jednoduše a chutně

Jak jsme již zmínili v úvodu, k lososu se skvěle hodí holandská omáčka, brambory i lehký salát. Vsadit můžete ale také na bylinky a čerstvé pečivo. Lososa vždy servírujte i s kůží, se kterou se pekl. Kdybyste se totiž pokusili kůži od upečeného lososa oddělit, mohlo by se stát, že by se vám losos jednoduše rozpadl a místo vzhledného filetu byste získali lososa, který by vypadal jako z plechovky, což by byla škoda. A nezapomínejte servírovat s čerstvým citronem, který dodá pokrmu na svěžesti.

Poté, co si lososa připravíte podle tohoto receptu vám garantujeme, že už ho na žádný jiný způsob připravovat nebudete. Losos pečený v troubě je snadný na přípravu, pokrm je rychle hotový a jeho chuť se vyrovná chuti pečeného lososa podávaného v luxusních restauracích.

A pokud v kuchyni rádi experimentujete a budete chtít zkusit i jiné způsoby přípravy lososa, určitě vyzkoušejte lososa připraveného zasyrova a uzeného.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací