Hlavní jídla a obědReceptyRybyVečeře

Losos pečený v troubě – Recept snadno a rychle

Losos pečený v troubě – Recept snadno a rychle

Recept na losos pečený v troubě je specialita. Abyste si mohli pochutnat na luxusním pokrmu, nemusíte chodit do restaurace. Když víte jak na to, můžete si lahodný pokrm přichystat i doma.

Tento pečený losos v troubě může směle konkurovat i lososům připraveným od špičkových kuchařů. Jeho příprava je navíc snadná, rychlá, a kromě kvalitního lososa nepotřebujete téměř žádné ostatní ingredience.

Recept na pečeného lososa v troubě

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 5 minutCelkový čas: 20 minutPorce:2 porce

A nyní už k samotnému lososovi. Kvalitní losos je základ. Čím čerstvějšího a kvalitnějšího lososa si koupíte, tím více si pochutnáte. Samozřejmě nám je jasné, že sehnat čerstvého lososa v České republice je problematické. Ale rozhodně dávejte přednost chlazenému před mraženým lososem. A co se jeho přípravy týče, čím snazší bude, tím více oceníte chuť samotné ryby. Proto se následující recept skládá pouze z několika málo ingrediencí.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Začněte tím, že si troubu předehřejete na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.
  2. Omyjte lososa vlažnou vodou a s pomocí kuchyňských papírových utěrek otřete do sucha.
  3. Takto osušené lososí filety položte kůží dolů na zapekací mísu s alobalem.
  4. Horní část lososa pokapejte olivovým olejem a pomocí prstů olej rozetřete po celém povrchu lososa. Přidejte také pár kapek citrónu.
  5. Každý kousek osolte, opepřete a opět si pomozte prsty. Jen tak docílíte toho, že losos bude rovnoměrně ochucený.
  6. Lososa pečte v troubě v alobalu (využívá se i varianta lososa v troubě na pečícím papíru) a zapékací mísu ničím nezakrývejte.
  7. Doba pečení lososa je od 4 do 6 minut, záleží na tloušťce jednotlivých kousků.

Doporučujeme: Oblíbenou verzí jídla je také recept na lososa na pánvi. Jde o skvělou a rychlou přípravu zdravého oběda.

Tip k pečení: Pokud chcete mít lepší chuť téhle ryby, vhodnou volbou je také losos na másle v troubě, který má pak nasládlou chuť

Přílohy k lososovi v troubě

Než se do samotné přípravy lososa pustíte, zvažte, jakou přílohu si k němu připravíte. Skvěle se k němu hodí:

  • vařené brambory ve slupce,
  • domácí hranolky
  • zeleninový salát.

Ideálně se k jídlu hodí také holandská omáčka, můžete si ji vyšlehat mezitím, co bude losos v troubě. Kombinace holandské omáčky a lososa je totiž přímo božská.

Jak poznat, že je losos upečený?

Během pečení se nevzdalujte od trouby a mějte přehled o tom, co se uvnitř děje. Přepečený losos v troubě je totiž vysušený a ani sebevětší množství holandské omáčky to nevylepší.

Pokud si nejste jistí, zda je losos propečený, vyzkoušejte to s pomocí vidličky. Do lososa jednoduše píchněte. Pokud se ryba od vidličky jednoduše oddělí, máte hotovo. O tom, že je losos propečený vypovídá i změna barvy z oranžové na matně růžovou.

Pečený losos v troubě - Recept
Recept losos pečený v troubě. Zdroj foto: Timolina / Shutterstock.com

Jak servírovat pečeného lososa?

Jak jsme již zmínili v úvodu, k lososu se skvěle hodí holandská omáčka, brambory i lehký salát. Oblíbený je salát s uzeným lososem. Vsadit můžete ale také na bylinky, které položíte jako ozdobu na talíř a čerstvé pečivo, ideálně zapečený toast či chléb.

Lososa vždy servírujte i s kůží, se kterou se pekl. Kdybyste se totiž pokusili kůži od upečeného lososa oddělit, mohlo by se stát, že by se vám losos jednoduše rozpadl a místo vzhledného filetu byste získali lososa, který by vypadal jako z plechovky, což by byla škoda.

A nezapomínejte servírovat lososa s čerstvým citronem, který dodá pokrmu na svěžesti.

Na talíři bude vypadat skvěle losos s těstovinami, ideálně menší druh, třeba kolínka. Tady se však hodí lososa natrhat na kousky a přimíchat k vašim oblíbeným těstovinám.

Poté, co si lososa připravíte podle tohoto receptu vám garantujeme, že už ho na žádný jiný způsob připravovat nebudete. Losos pečený v troubě je snadný na přípravu, pokrm je rychle hotový a jeho chuť se vyrovná chuti pečeného lososa podávaného v luxusních restauracích.

A pokud v kuchyni rádi experimentujete a budete chtít zkusit i jiné způsoby přípravy lososa, určitě vyzkoušejte lososa připraveného zasyrova a uzeného. Vyzkoušejte také recepty na další recepty na ryby.

Zdroj: wellplated.com, bbcgoodfood.com


Další recepty na ryby

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)