Losos pečený v troubě: Recept snadno a rychle

Recept na losos pečený v troubě je specialita. Abyste si mohli pochutnat na luxusním pokrmu, nemusíte chodit do restaurace. Když víte jak na to, můžete si lahodný pokrm přichystat i doma.

Tento pečený losos může směle konkurovat i lososům připraveným od špičkových kuchařů. Jeho příprava je navíc snadná, rychlá, a kromě kvalitního lososa nepotřebujete téměř žádné ostatní ingredience.

Losos pečený v troubě
Losos pečený v troubě. Zdroj foto: Jacek Chabraszewski / Shutterstock.com

Skvělé přílohy k lososovi

Než se do samotné přípravy lososa pustíte, zvažte, jakou přílohu si k němu připravíte. Skvěle se k němu hodí vařené brambory ve slupce, hranolky i salát. Pokud nedokážete odolat holandské omáčce, můžete si ji vyšlehat mezitím, co bude losos v troubě. Kombinace holandské omáčky a lososa je totiž přímo božská.

Recept na lososa v troubě

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 5 minutCelkový čas: 20 minutPorce:4 porce

A nyní už k samotnému lososovi. Kvalitní losos je základ. Čím čerstvějšího a kvalitnějšího lososa si koupíte, tím více si pochutnáte. Samozřejmě nám je jasné, že sehnat čerstvého lososa v České republice je problematické. Ale rozhodně dávejte přednost chlazenému před mraženým lososem. A co se jeho přípravy týče, čím snazší bude, tím více oceníte chuť samotné ryby. Proto se následující recept skládá pouze z několika málo ingrediencí.

Suroviny

Postup přípravy

  1. Začněte tím, že si troubu předehřejete na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Než se trouba zahřeje, připravte si zatím lososa. (Co se nádobí týče, postačí vám prkénko, na kterém lososa ochutíte a zapékací mísa, ve kterém se bude následně péct.)
  2. Nejprve ho omyjte vlažnou vodou a s pomocí kuchyňských papírových utěrek otřete do sucha.
  3. Takto osušené lososí filety položte kůží dolů a horní část pokapejte olivovým olejem a pomocí prstů olej rozetřete po celém povrchu lososa.
  4. Následně každý kousek osolte a opepřete a opět si pomozte prsty. Jen tak docílíte toho, že losos bude rovnoměrně ochucený.
  5. S množstvím soli a pepře nešetřete, dodají totiž rybě chuť. Jakmile budete mít hotovo, lososa položte na alobal (využívá se i varianta lososa v troubě na pečícím papíru), opět kůží dolů a vložte do zapékací mísy.
  6. Rozhodně zapékací mísu ničím nezakrývejte. Doba pečení lososa záleží na tloušťce jednotlivých kousků. Nicméně počítejte s časovým rozpětím od 4 do 6 minut.

Doporučujeme: Losos na pánvi

Jak poznat, že je losos upečený a připravený ke konzumaci

Během pečení se nevzdalujte od trouby a mějte přehled o tom, co se uvnitř děje. Přepečený losos v troubě je totiž vysušený a ani sebevětší množství holandské omáčky to nevylepší. Pokud si nejste jistí, zda je losos propečený, vyzkoušejte to s pomocí vidličky. Do lososa jednoduše píchněte. Pokud se ryba od vidličky jednoduše oddělí, máte hotovo. O tom, že je losos propečený vypovídá i změna barvy z oranžové na matně růžovou.

Pečený losos v troubě - Recept
Recept losos pečený v troubě. Zdroj foto: Timolina / Shutterstock.com

Servírujeme pečeného lososa: jednoduše a chutně

Jak jsme již zmínili v úvodu, k lososu se skvěle hodí holandská omáčka, brambory i lehký salát. Vsadit můžete ale také na bylinky a čerstvé pečivo. Lososa vždy servírujte i s kůží, se kterou se pekl. Kdybyste se totiž pokusili kůži od upečeného lososa oddělit, mohlo by se stát, že by se vám losos jednoduše rozpadl a místo vzhledného filetu byste získali lososa, který by vypadal jako z plechovky, což by byla škoda. A nezapomínejte servírovat lososa s čerstvým citronem, který dodá pokrmu na svěžesti.

Občas se servíruje losos s těstovinami. Tady se musí losos natrhat na kousky a přimíchat k vašim oblíbeným těstovinám.

Poté, co si lososa připravíte podle tohoto receptu vám garantujeme, že už ho na žádný jiný způsob připravovat nebudete. Losos pečený v troubě je snadný na přípravu, pokrm je rychle hotový a jeho chuť se vyrovná chuti pečeného lososa podávaného v luxusních restauracích.

A pokud v kuchyni rádi experimentujete a budete chtít zkusit i jiné způsoby přípravy lososa, určitě vyzkoušejte lososa připraveného zasyrova a uzeného. Vyzkoušejte také recepty na další recepty na ryby.

Zdroj: wellplated.com, bbcgoodfood.com


Další recepty na ryby

4.4/5 - (5 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.