Recept na losos pečený v troubě je specialita. Abyste si mohli pochutnat na luxusním pokrmu, nemusíte chodit do restaurace. Když víte jak na to, můžete si lahodný pokrm přichystat i doma.
Tento pečený losos v troubě může směle konkurovat i lososům připraveným od špičkových kuchařů. Jeho příprava je navíc snadná, rychlá, a kromě kvalitního lososa nepotřebujete téměř žádné ostatní ingredience.
Recept na pečeného lososa v troubě
A nyní už k samotnému lososovi. Kvalitní losos je základ. Čím čerstvějšího a kvalitnějšího lososa si koupíte, tím více si pochutnáte. Samozřejmě nám je jasné, že sehnat čerstvého lososa v České republice je problematické. Ale rozhodně dávejte přednost chlazenému před mraženým lososem. A co se jeho přípravy týče, čím snazší bude, tím více oceníte chuť samotné ryby. Proto se následující recept skládá pouze z několika málo ingrediencí.
Ingredience
Postup přípravy
- Začněte tím, že si troubu předehřejete na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.
- Omyjte lososa vlažnou vodou a s pomocí kuchyňských papírových utěrek otřete do sucha.
- Takto osušené lososí filety položte kůží dolů na zapekací mísu s alobalem.
- Horní část lososa pokapejte olivovým olejem a pomocí prstů olej rozetřete po celém povrchu lososa. Přidejte také pár kapek citrónu.
- Každý kousek osolte, opepřete a opět si pomozte prsty. Jen tak docílíte toho, že losos bude rovnoměrně ochucený.
- Lososa pečte v troubě v alobalu (využívá se i varianta lososa v troubě na pečícím papíru) a zapékací mísu ničím nezakrývejte.
- Doba pečení lososa je od 4 do 6 minut, záleží na tloušťce jednotlivých kousků.
Doporučujeme: Oblíbenou verzí jídla je také recept na lososa na pánvi. Jde o skvělou a rychlou přípravu zdravého oběda.
Tip k pečení: Pokud chcete mít lepší chuť téhle ryby, vhodnou volbou je také losos na másle v troubě, který má pak nasládlou chuť
Přílohy k lososovi v troubě
Než se do samotné přípravy lososa pustíte, zvažte, jakou přílohu si k němu připravíte. Skvěle se k němu hodí:
- vařené brambory ve slupce,
- domácí hranolky
- zeleninový salát.
Ideálně se k jídlu hodí také holandská omáčka, můžete si ji vyšlehat mezitím, co bude losos v troubě. Kombinace holandské omáčky a lososa je totiž přímo božská.
Jak poznat, že je losos upečený?
Během pečení se nevzdalujte od trouby a mějte přehled o tom, co se uvnitř děje. Přepečený losos v troubě je totiž vysušený a ani sebevětší množství holandské omáčky to nevylepší.
Pokud si nejste jistí, zda je losos propečený, vyzkoušejte to s pomocí vidličky. Do lososa jednoduše píchněte. Pokud se ryba od vidličky jednoduše oddělí, máte hotovo. O tom, že je losos propečený vypovídá i změna barvy z oranžové na matně růžovou.
Jak servírovat pečeného lososa?
Jak jsme již zmínili v úvodu, k lososu se skvěle hodí holandská omáčka, brambory i lehký salát. Oblíbený je salát s uzeným lososem. Vsadit můžete ale také na bylinky, které položíte jako ozdobu na talíř a čerstvé pečivo, ideálně zapečený toast či chléb.
Lososa vždy servírujte i s kůží, se kterou se pekl. Kdybyste se totiž pokusili kůži od upečeného lososa oddělit, mohlo by se stát, že by se vám losos jednoduše rozpadl a místo vzhledného filetu byste získali lososa, který by vypadal jako z plechovky, což by byla škoda.
A nezapomínejte servírovat lososa s čerstvým citronem, který dodá pokrmu na svěžesti.
Na talíři bude vypadat skvěle losos s těstovinami, ideálně menší druh, třeba kolínka. Tady se však hodí lososa natrhat na kousky a přimíchat k vašim oblíbeným těstovinám.
Poté, co si lososa připravíte podle tohoto receptu vám garantujeme, že už ho na žádný jiný způsob připravovat nebudete. Losos pečený v troubě je snadný na přípravu, pokrm je rychle hotový a jeho chuť se vyrovná chuti pečeného lososa podávaného v luxusních restauracích.
A pokud v kuchyni rádi experimentujete a budete chtít zkusit i jiné způsoby přípravy lososa, určitě vyzkoušejte lososa připraveného zasyrova a uzeného. Vyzkoušejte také recepty na další recepty na ryby.
Zdroj: wellplated.com, bbcgoodfood.com
Další recepty na ryby