Losos pečený v troubě – Snadno a rychle
Recept na losos pečený v troubě je specialita. Abyste si mohli pochutnat na luxusním pokrmu, nemusíte chodit do restaurace. Když víte jak na to, můžete si lahodný pokrm přichystat i doma.
Tento pečený losos v troubě může směle konkurovat i lososům připraveným od špičkových kuchařů. Jeho příprava je navíc snadná, rychlá, a kromě kvalitního lososa nepotřebujete téměř žádné ostatní ingredience.
Recept na lososa v troubě
A nyní už k samotnému lososovi. Kvalitní losos je základ. Čím čerstvějšího a kvalitnějšího lososa si koupíte, tím více si pochutnáte. Samozřejmě nám je jasné, že sehnat čerstvého lososa v České republice je problematické. Ale rozhodně dávejte přednost chlazenému před mraženým lososem. A co se jeho přípravy týče, čím snazší bude, tím více oceníte chuť samotné ryby. Proto se následující recept skládá pouze z několika málo ingrediencí.
Suroviny
Postup přípravy
- Začněte tím, že si troubu předehřejete na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Než se trouba zahřeje, připravte si zatím lososa. (Co se nádobí týče, postačí vám prkénko, na kterém lososa ochutíte a zapékací mísa, ve kterém se bude následně péct.)
- Nejprve ho omyjte vlažnou vodou a s pomocí kuchyňských papírových utěrek otřete do sucha.
- Takto osušené lososí filety položte kůží dolů a horní část pokapejte olivovým olejem a pomocí prstů olej rozetřete po celém povrchu lososa.
- Následně každý kousek osolte a opepřete a opět si pomozte prsty. Jen tak docílíte toho, že losos bude rovnoměrně ochucený.
- S množstvím soli a pepře nešetřete, dodají totiž rybě chuť. Jakmile budete mít hotovo, pečte lososa v troubě v alobalu (využívá se i varianta lososa v troubě na pečícím papíru), opět kůží dolů a vložte do zapékací mísy.
- Rozhodně zapékací mísu ničím nezakrývejte. Doba pečení lososa záleží na tloušťce jednotlivých kousků. Nicméně počítejte s časovým rozpětím od 4 do 6 minut.
Tip k pečení: Oblíbenou verzí je také losos na másle v troubě, který má pak nasládlou chuť
Přílohy k lososovi v troubě
Než se do samotné přípravy lososa pustíte, zvažte, jakou přílohu si k němu připravíte. Skvěle se k němu hodí vařené brambory ve slupce, hranolky i salát. Pokud nedokážete odolat holandské omáčce, můžete si ji vyšlehat mezitím, co bude losos v troubě. Kombinace holandské omáčky a lososa je totiž přímo božská.
Doporučujeme: Losos na pánvi
Jak poznat, že je losos upečený?
Během pečení se nevzdalujte od trouby a mějte přehled o tom, co se uvnitř děje. Přepečený losos v troubě je totiž vysušený a ani sebevětší množství holandské omáčky to nevylepší. Pokud si nejste jistí, zda je losos propečený, vyzkoušejte to s pomocí vidličky. Do lososa jednoduše píchněte. Pokud se ryba od vidličky jednoduše oddělí, máte hotovo. O tom, že je losos propečený vypovídá i změna barvy z oranžové na matně růžovou.
Jak servírovat pečeného lososa?
Jak jsme již zmínili v úvodu, k lososu se skvěle hodí holandská omáčka, brambory i lehký salát. Oblíbený je salát s uzeným lososem. Vsadit můžete ale také na bylinky a čerstvé pečivo. Lososa vždy servírujte i s kůží, se kterou se pekl. Kdybyste se totiž pokusili kůži od upečeného lososa oddělit, mohlo by se stát, že by se vám losos jednoduše rozpadl a místo vzhledného filetu byste získali lososa, který by vypadal jako z plechovky, což by byla škoda. A nezapomínejte servírovat lososa s čerstvým citronem, který dodá pokrmu na svěžesti.
Občas se servíruje losos s těstovinami. Tady se musí losos natrhat na kousky a přimíchat k vašim oblíbeným těstovinám.
Poté, co si lososa připravíte podle tohoto receptu vám garantujeme, že už ho na žádný jiný způsob připravovat nebudete. Losos pečený v troubě je snadný na přípravu, pokrm je rychle hotový a jeho chuť se vyrovná chuti pečeného lososa podávaného v luxusních restauracích.
A pokud v kuchyni rádi experimentujete a budete chtít zkusit i jiné způsoby přípravy lososa, určitě vyzkoušejte lososa připraveného zasyrova a uzeného. Vyzkoušejte také recepty na další recepty na ryby.
Zdroj: wellplated.com, bbcgoodfood.com
Další recepty na ryby
nej recept na lososa, dekuji
Skvěle a jednoduché 🙂 nejvíc chutná s vařenými bramborami