Šopský salát: Rychlý recept ze zdravých surovin

Šopský salát je salát bulharského původu, který je svěží a velmi chutný. Připravit si ho můžete na oběd i na večeři. Recept na nejlepší šopský salát, který je jednoduchý a hotový během chvíle.

Obliba tohoto bulharského salátu překročila i české hranice. V mnoha rodinách si ho připravují jako lehkou večeři nebo doplněk obědu. Je totiž výborný.

šopský salát recept
Zdroj foto: Marian Weyo / Shutterstock.com

Výhodou šopského salátu je jeho jednoduchost. Není třeba přemýšlet nad složitostí zálivky, protože si vystačíte jen s olejem, solí a octem. Základní ingredience jsou k mání v obchodech prakticky po celý rok. Ale nejchutnější je z domácí zeleniny, kterou jste si sami vypěstovali. Jeho historie není příliš dlouhá, což mnohé konzumenty možná překvapí.

Původ

Při pohledu na barevnou skladbu pravého šopského salátu vás třeba napadne, že vám připomíná bulharskou vlajku. Což je pravda a jeho autoři se jí skutečně inspirovali. Není divu, když byl připraven v bulharské státní turistické agentuře už v roce 1955. Název dostal pod západobulharského etnografického regionu Šopi. Nějakou významnější spojitost zde ale nehledejte. Bulhaři tento jednoduchý šopský salát rádi doplňují tradičními lihovinami – anýzovým likérem mastika a vinnou pálenkou rakije.

Co potřebuji na šopský salát?

K přípravě tohoto klasického salátu budete potřebovat jen tři druhy zeleniny:

  • rajčata,
  • papriky,
  • salátovou okurku.

Dohromady vytvářejí jedinečnou chuť, kterou ale podtrhuje použití sýru feta. V našich končinách můžete připravit šopský salát s balkánským sýrem, případně šopský salát s mozzarellou. Sýr feta je původem z Řecka a vyrábí se z ovčího a kozího mléka. Zraje ve slaném roztoku asi dva měsíce, než je připraven k použití. Neméně důležitou ingrediencí je použité koření.

Do bulharského salátu byste měli přidat čubricu, což je směs saturejky, pálivých papriček, soli, semen pískavice a mouky z opražené kukuřice. Chuť mu dává také nasekaná zelená petrželka a pochopitelně i zálivka.

Recept na šopský salát

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutPorce:2 porce

Bulharský šopský salát je výborným osvěžením v horkých letních dnech, ale dodá vitamíny a výživné látky během každého ročního období. Protože obsahuje i sýr, lze ho použít jako lehkou večeři. Pojďme se podívat, jak udělat šopský salát.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíte zeleninu. Rajčata, papriku a salátovou okurku si opláchnete a nakrájíte na kostky. Dáte do salátové mísy a promícháte.
  2. Směs zeleniny pokapete olivovým olejem, osolíte, přidáte ocet a koření čubrica.
  3. Šopský salát doplníte strouhaným sýrem feta nebo balkánským sýrem.
  4. Vše dobře promícháte. Můžete nechat zaležet v chladnu, nebo ihned podávat.

Jak vylepšit šopský salát

Chuť pravého šopského salátu zvýrazníte přidáním černých oliv, které nakrájíte nadrobno. Místo koření čubrica použijete čerstvý mletý pepř. 

  • Sýr feta lze nahradit i méně výraznou mozzarellou. Záleží na vašich chutích.
  • Místo olivového oleje je možné dát i klasický slunečnicový.
Co k šopskému salátu?

Pokud se vám zdá, že je takový zeleninový salát pro vás málo a nenajíte se z toho, můžete přidat větší množství sýra. K salátu můžete přidat opečené toasty nebo bagetky. Pokud jste masožravec, kterému salát bez masa nevoní, připravit si můžete opečené kuřecí kousky, které budete servírovat spolu se salátem.

Zálivka na šopský salát

Hlavní ingrediencí zálivky (nazývaný také nálev) šopského salátu je koření čubrica. Jeho součástí je i chilli. Kdo nemá rád ostrá jídla, tak může přidat jen saturejku. Nesmí chybět ani olivový olej, který je důležitý pro lepší absorpci vitamínů rozpustných v tucích. Ocet dodá typickou kyselou chuť. Nemusíte ho dávat příliš. A samozřejmě nesmíme zapomenout na sůl.

Patří šopský salát k vašim oblíbeným? Máte svoji tajnou ingredienci, kterou salát ozvlášníte?

Zdroje: yummly.com, foodnetwork.co.uk


Další recepty na saláty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.