Celer je často opomíjená kořenová zelenina. Jak jej pěstovat a kdy využívat?

Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a stopových látek. Celer je bohužel často opomíjená kořenová zelenina, ale neměli byste ji ze svého jídelníčku vyřazovat, protože je velmi prospěšná ro lidský organismus. Jeho pěstování není nikterak složité a lehce to zvládnete i u vás na zahradě. Stačí znát pár základních pravidel.

Zdroj foto: Sakoodter Stocker / Shutterstock.com

Druhy celeru

Celer je u nás znám až od 17. století, ale pěstovali ho už staří Egypťané. Ti ho však využívali jen jako koření. V dnešní době známe hned několik druhů této zeleniny. Mezi nejoblíbenější patří celer řapíkatý, ze kterého se využívá jeho nadzemní část. Známý je však i celer listový, který je velmi bohatý na vitamín C, a do vývarů se často používá celer hlíznatý neboli kořenový. U tohoto typu se zpracovává podzemní část, ale využít se dají i listy.

Zdroj foto: Valentyn Volkov / Shutterstock.com

Pěstování celeru není složité

Hlíznatý celer pěstujte ve středně těžké hlinité půdě. Ostatní druhy mají raději půdu lehčí. Obecně všechny druhy jsou náročné na dostatečný přísun vody, proto je nesmíte zapomínat pravidelně zalévat. Vyséváme ho v únoru do truhlíků a ven jej můžeme dát nejdříve v březnu, a to na slunné stanoviště, které je však chráněno před větrem. Během růstu ho musíte občas okopat, aby došlo k provzdušnění kořenů a přihnojovat.

Využití celeru

Jedná se o kořenovou zeleninu, která má velmi pozitivní dopad na lidský organismus. Obsahuje mnoho vitamínů, například B1, B2, PP a C, ale také je bohatým zdrojem minerálů a stopových látek. Dokáže tišit bolest, podporuje trávení a působí močopudně. V kuchyni ho využijete při přípravě polévek, omáček, pomazánek i salátů. Celerová nať se hodí na grilování.

Pouze hlíznatý celer se dá skladovat po celou zimu. Ostatní druhy vám tak dlouho nevydrží, ani když je uskladníte do pařeniště.

 

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.