Bylinky, které si můžete pěstovat v kuchyni

V supermarketech se bylinky k okamžité spotřebě prodávají celoročně, ale s příchodem jara si je můžete v květináčích nakoupit také v zahrádkářstvích a pěstovat si je doma v blízkosti kuchyňské linky. Proč?

Jsou ideálními přísadami do vaření a vašim pokrmům dodají skvělou chuť. Pojďme si představit ty nejznámější.

Zdroj foto: stockcreations / Shutterstock.com

Bazalka

Čerstvá bazalka dodá kouzlo každému italskému pokrmu. Je skvělá na pizze, v rajčatových omáčkách, v zeleném pestu a také v polévkách. Její nezaměnitelné aroma dodává pokrmům příjemnou vůni a chuť. Pokud se o ni budete správně starat, vydrží vám opravdu dlouho. Pravidelně ji zastříhávejte, případné květy okamžitě odstraňujte a nikdy ji nezalévejte seshora – riskujete tím zalití listů a jejich následné zčernání.

Šalvěj

Výborně se v bytech vede šalvěji. Má ráda slunečné stanoviště a nevadí ji suchý vzduch. Hodí se k masům, rybám, přidává se do směsi provensálských bylinek a hezky zvýrazní rovněž chuť tvarohových pomazánek.

Rozmarýn

Krásný okrasný keřík, který rozmarýn vytvoří, ozdobí každý okenní parapet. Dobře se mu vede na jižním okně s dostatkem světla, prospívá mu pravidelné prostříhávání a nemá rád příliš mokrý substrát. Výborně se hodí k masovým pokrmům, podobně jako šalvěj tvoří součást provensálského koření a využijete jej i do přípravy domácích bylinných másel.

Zdroj foto: marcin jucha / Shutterstock.com

Koriandr

Hojně využívaná bylinka, zejména v asijské a mexické kuchyni. Má příjemnou svěží chuť a použijete ji nejenom do guacamole, polévek pho a vietnamských omáček, ale také se výtečně hodí k masu a do rajčatových salátů. Abyste docílili správného růstu, pravidelně jej zastřihávejte.

Petržel kadeřavá

Typická česká bylinka, která nechybí snad na žádném pokrmu v tradiční české restauraci. Petržel se používá jako ozdoba na brambory, rýži i do polévek. Ve větším množství se dá taktéž použít v salátech a bylinkových máslech. A hodí se i na obyčejný chleba namazaný s máslem. Má ráda slunné, ale snese i stinné stanoviště a hojnou zálivku.

Máta

V létě mátu oceníte v čerstvém mojitu, v zimě si z ní připravíte čaj. Navíc je příjemně aromatická a provoní vám celý byt. V zahrádkách roste velice invazivně a někdy se může stát, že se rozroste po celém záhonku. Pokud jste v kuchyni rádi tvůrčí, dá se z máty připravit sirup a také zmrzlina.

Tymián

Tymián se náramně hodí k masům – a zejména k přípravě marinád. Má drobné lístky, které se sklízí i se stonkem. Libuje si na slunném místě a preferuje suchou půdu. Výborně se vyjímá také v omáčkách, polévkách a těstovinách. Jeho vůně vám může být povědomá z provensálské směsi koření, do níž se přidává.

Kopr

Česká kuchyně by se neobešla ani bez čerstvého kopru. Ten nesmí chybět v koprové omáčce a kulajdě. Zalévejte jej opatrně, nepotrpí si na příliš mokrý substrát.

Bylinky do kuchyně si vybírejte s ohledem na vaše oblíbená jídla a pití. Při správné péči vám bylinky budou růst i několik let.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra