Připravte si lahodnou rybí polévku z filé pro milovníky polévek
Rybí polévka je v mnoha rodinách součástí štědrovečerní večeře. Připravte si jednoduchou polévku z rybího filé, která vás dostane svou jemnou chutí.
Ačkoliv je rybí polévka považována za součást štědrovečerní večeře, díky své jednoduché přípravě si ji můžete uvařit i během roku. Rybí filé je snadno k dostání, navíc není tak aromatické jako například kapr nebo jiné sladkovodní ryby, takže rybí polévka z filé u dětí bude mít jistě velký ohlas.
Rybí polévka a její varianty
Mezi nejtradičnější rybí polévky u nás patří kapří polévka, která se vaří z kapřích hlav, jiker a mlíčí. Tato polévka se sice vyznačuje silným aroma. Ale při správné úpravě a použití správných ingrediencí uvaříte polévku, kterou si budou pamatovat i vaše vnoučata.
Své místo si na stolech v mnoha domácnostech našla také polévka z makrel či lososa. Netřeba zmiňovat, že losos patří mezi nejvyhledávanější ryby, a to jak kvůli svým nutričním hodnotám, tak také obsahu vitamínů a minerálů. Milovníci mořských plodů si jistě přijdou na své s polévkou z mušlí.
Rybí polévku si každý může připravit podle svého gusta. Někdo dává přednost čirým vývarům, jiný zase těm krémovým, které jsou zahuštěné jíškou a smetanou.
Recept na rybí polévku z file
Jednoduchá rybí polévka z filé si jistě najde místo ve vašem jídelníčku, nejen kvůli své snadné přípravě, ale také jemné chuti. Do této polévky můžete přidat také mléko, čímž vám vznikne ideální polévka z rybího filé pro děti.
Ingredience
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na nudličky.
- Na jedné polovině másla zpěňte cibuli, po chvilce přidejte kořenovou zeleninu.
- Rybí filé nadrobte na kousky (můžete ho nakrájet na kousky i zmrazené) a na druhé polovině másla ho poduste.
- Nyní do velkého hrnce nasypte mouku a zlehka ji opražte – měla by lehce zhnědnout. Poté ji zalijte vývarem – dejte si pozor na hrudky, je potřeba ji pořádně promíchat. Zhruba 20 minut vařte na mírném plamenu.
- Osmahlé filé přeberte od kostí (pomoci si můžete propasírováním přes síto). Filé se zeleninou vložte do hrnce s vývarem a 15 minut povařte.
- Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem, na závěr můžete přidat nasekanou čerstvou petrželovou nať.
Doporučujeme: Připravte si rybí pomazánku ze sardinek
Jak vylepšit rybí polévku z file
Abyste na rybí polévku nezanevřeli a vychutnali si ji, je dobré se řídit postupy, které recept na rybí polévku vedou k dokonalosti.
- Rybí polévku vařte těsně pod bodem varu, jedině tak se z ryby uvolní látky, které chuť polévky zlepší.
- Nebojte se rybí polévku připravovat z ostatků vykuchané ryby. Mylnou domněnkou je, že skřele jsou hořké. To ovšem není pravda, proto o ně polévku neochuzujte v případě, že ryba žila v čistém prostředí.
- Zeleninu do polévky vařte zvlášť. Variantou také může být zelenina vařená zároveň s rybím masem, kterou z polévky nakonec vyhodíte a nahradíte ji nakonec dodatečně uvařenou zeleninou.
Rybí polévku z file vylepšíte také zavářkou například v podobě tuňákových knedlíčků.
Polévka z file by se měla podávat s krutony nebo smaženými kuličkami do polévky.
Proč je rybí polévka z file zdravá?
Je obecně známo, že ryby patří mezi nejzdravější suroviny vůbec, proto by v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Ryby obsahují směs tuků, vitamínů a minerálů, které zlepšují paměť a podporují kognitivní funkce. Ryby také podporují zdraví štítné žlázy. Obsahují také vysoké množství zdravých omega-3 mastných kyselin a také vitamíny rozpustné v tucích, což způsobuje to, že se výživné látky dostanou přesně tam, kde mají. Ačkoliv to zní zvláštně, rybí polévka je vhodným nápojem pro sportovce po tréninku, kdy pomáhá k regeneraci svalů.
Tip na článek: Ryby na oběd: Proč byste ji měli jíst alespoň jednou týdně?
Rybí vývar má nespočet zdravotních benefitů, proto na tuto polévku nezapomínejte.
Zdroj: simplyrecipes.com, jamieoliver.com
Další recepty na polévky