Oblíbená aljašská treska: Přinášíme vám 3 jednoduché a výjimečně chutné recepty

Rybí maso je zdravé a jeho konzumace se doporučuje minimálně jednou týdně. Jednou z nejdostupnějších mořských ryb u nás je právě treska, kterou seženete převážně naporcovanou na filety a zmraženou. Jednoduchá příprava a výborná chuť dělají z tresky rybu oblíbenou a vyhledávanou.

Tepelná úprava mořských ryb u nás zrovna neoplývá kreativitou, většinou se spokojíme jen s obalovaným rybím filetem. Nutriční hodnoty rybího masa jsou tak přebity množstvím přepáleného tuku, takže se nedá hovořit o kulinářských hodech. Přitom recept na úpravu tresky nemusí být nijak komplikovaný a přesto připravíte jídlo výborné chuti. Zkuste naše 3 recepty.

Treska na másle

Není nic jednoduššího a přitom jde o velmi dobrý způsob, jak si připravit aljašskou tresku. Potřebujete opravdu jen plátky tresky a máslo. A také trochu soli, případně pepře či drceného kmínu. Příprava je snadná: na rozpálené máslo vložte filety z tresky a z obou stran opečte. Přílohou můžou být brambory v jakékoliv úpravě – vařené, šťouchané, na kaši. Takto připravená treska chutná i dětem.

Zdroj foto: SrideeStudio / Shutterstock.com

Treska zapečená ve smetanové omáčce s listovým špenátem

Poněkud sofistikovanější je následující recept. Co budete potřebovat na dvě porce?

  • 2 filety z tresky
  • 200 g listového špenátu (může být mražený, ale ne protlak)
  • 250 ml smetany
  • 1 malá cibule nebo šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • cca 50 g másla
  • sůl, pepř

Tresku osolte, opepřete a zprudka opečte na másle. Odložte ji na talířek a v pánvi osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte špenát, drcený nebo prolisovaný česnek a duste asi 3 minuty.

Do pekáčku nalijte polovinu smetany, položte do ní tresku, překryjte podušeným špenátem a zalijte zbytkem smetany. Ve vyhřáté troubě pečte 25 minut na 180°C.

Zdroj foto: Fresnel / Shutterstock.com

Treska v bramborách

Suroviny:

  • 4 větší brambory vařené ve slupce
  • 2 fileta tresky
  • máslo
  • sůl, pepř
  • rozmarýn

Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka cca půl centimetru široká. Ty rozprostřete na dno pekáčku vymazaného máslem. Tresku osolte, opepřete a zprudka z obou stran opečte taky na másle. Potom ji přendejte na brambory do pekáčku, posypejte trochou rozmarýnu (pro výraznější chuť můžete přidat česnek) a pečte asi půl hodiny na 170°C. 

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací