Treska: Recepty na 3 způsoby, jak si ji připravit
Jednou z nejdostupnějších mořských ryb u nás je právě treska, kterou seženete převážně naporcovanou na filety a zmraženou. Jednoduchá příprava a výborná chuť dělají z tresky rybu oblíbenou a vyhledávanou.
Rybí maso je zdravé a jeho konzumace se doporučuje minimálně jednou týdně.
Tepelná úprava mořských ryb u nás zrovna neoplývá kreativitou, většinou se spokojíme jen s obalovaným rybím filetem.
Jaké druhy tresky známe? Mezi nejznámější patří aljašská treska, treska obecná a treska tmavá.
Nutriční hodnoty rybího masa jsou tak přebity množstvím přepáleného tuku, takže se nedá hovořit o kulinářských hodech. Přitom recept na úpravu tresky nemusí být nijak komplikovaný a přesto připravíte jídlo výborné chuti. Pojďme se podívat nato jak připravit tresku.
Treska na másle
Není nic jednoduššího a přitom jde o velmi dobrý způsob, jak si připravit tresku na pánvi. Oblíbená a jednoduchá příprava tresky na pánvi.
Suroviny
- plátky tresky
- máslo
- sůl
- pepř
- drcený kmín
Postup
- Na rozpálené pánvi roztopte máslo.
- Vložte filety z tresky a z obou stran opečte 5 minut z každé strany.
- Přílohou můžou být brambory v jakékoliv úpravě – vařené, šťouchané, na kaši. Takto připravená treska chutná i dětem.
Pečená treska v troubě ve smetanové omáčce s listovým špenátem
Poněkud sofistikovanější je následující recept na pečenou tresku ve smetanové omáčce s listovým špenátem. Co budete potřebovat na dvě porce?
Suroviny
- 2 filety z tresky
- 200 g listového špenátu (může být mražený, ale ne protlak)
- 250 ml smetany
- 1 malá cibule nebo šalotka
- 2 stroužky česneku
- cca 50 g másla
- sůl, pepř
Postup
- Tresku osolte, opepřete a zprudka opečte na másle.
- Odložte ji na talířek a v pánvi osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte špenát, drcený nebo prolisovaný česnek a duste asi 3 minuty.
- Do pekáčku nalijte polovinu smetany, položte do ní tresku, překryjte podušeným špenátem a zalijte zbytkem smetany.
- Ve vyhřáté troubě pečte 25 minut na 180°C.

Zapečená treska v bramborách
Máte rádi zapečené filety z tresky? V tom případě vyzkoušejte nasledující recept.
Suroviny
- 4 větší brambory vařené ve slupce
- 2 fileta tresky
- máslo
- sůl, pepř
- rozmarýn
Postup
- Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka cca půl centimetru široká. Ty rozprostřete na dno pekáčku vymazaného máslem.
- Tresku osolte, opepřete a zprudka z obou stran opečte taky na másle.
- Potom ji přendejte na brambory do pekáčku, posypejte trochou rozmarýnu (pro výraznější chuť můžete přidat česnek) a pečte asi půl hodiny na 170°C.
Další recepty na ryby