Treska: Recepty na 3 způsoby, jak si ji připravit

Jednou z nejdostupnějších mořských ryb u nás je právě treska, kterou seženete převážně naporcovanou na filety a zmraženou. Jednoduchá příprava a výborná chuť dělají z tresky rybu oblíbenou a vyhledávanou.

Rybí maso je zdravé a jeho konzumace se doporučuje minimálně jednou týdně.

Tepelná úprava mořských ryb u nás zrovna neoplývá kreativitou, většinou se spokojíme jen s obalovaným rybím filetem.

Jaké druhy tresky známe? Mezi nejznámější patří aljašská treska, treska obecná a treska tmavá.

Nutriční hodnoty rybího masa jsou tak přebity množstvím přepáleného tuku, takže se nedá hovořit o kulinářských hodech. Přitom recept na úpravu tresky nemusí být nijak komplikovaný a přesto připravíte jídlo výborné chuti. Pojďme se podívat nato jak připravit tresku.

Treska na másle

Není nic jednoduššího a přitom jde o velmi dobrý způsob, jak si připravit tresku na pánvi. Oblíbená a jednoduchá příprava tresky na pánvi.

Suroviny

  • plátky tresky
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín

Postup

  1. Na rozpálené pánvi roztopte máslo.
  2. Vložte filety z tresky a z obou stran opečte 5 minut z každé strany.
  3. Přílohou můžou být brambory v jakékoliv úpravě – vařené, šťouchané, na kaši. Takto připravená treska chutná i dětem.
treska recept
Zdroj foto: SrideeStudio / Shutterstock.com

Pečená treska v troubě ve smetanové omáčce s listovým špenátem

Poněkud sofistikovanější je následující recept na pečenou tresku ve smetanové omáčce s listovým špenátem. Co budete potřebovat na dvě porce?

Suroviny

  • 2 filety z tresky
  • 200 g listového špenátu (může být mražený, ale ne protlak)
  • 250 ml smetany
  • 1 malá cibule nebo šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • cca 50 g másla
  • sůl, pepř

Postup

  1. Tresku osolte, opepřete a zprudka opečte na másle.
  2. Odložte ji na talířek a v pánvi osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte špenát, drcený nebo prolisovaný česnek a duste asi 3 minuty.
  3. Do pekáčku nalijte polovinu smetany, položte do ní tresku, překryjte podušeným špenátem a zalijte zbytkem smetany.
  4. Ve vyhřáté troubě pečte 25 minut na 180°C.

Zapečená treska v bramborách

Máte rádi zapečené filety z tresky? V tom případě vyzkoušejte nasledující recept.

Suroviny

  • 4 větší brambory vařené ve slupce
  • 2 fileta tresky
  • máslo
  • sůl, pepř
  • rozmarýn

Postup

  1. Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka cca půl centimetru široká. Ty rozprostřete na dno pekáčku vymazaného máslem.
  2. Tresku osolte, opepřete a zprudka z obou stran opečte taky na másle.
  3. Potom ji přendejte na brambory do pekáčku, posypejte trochou rozmarýnu (pro výraznější chuť můžete přidat česnek) a pečte asi půl hodiny na 170°C.

Další recepty na ryby

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra