Treska: Recepty na 3 způsoby, jak si ji připravit

Jednou z nejdostupnějších mořských ryb u nás je právě treska, kterou seženete převážně naporcovanou na filety a zmraženou. Jednoduchá příprava a výborná chuť dělají z tresky rybu oblíbenou a vyhledávanou.

Rybí maso je zdravé a jeho konzumace se doporučuje minimálně jednou týdně.

Tepelná úprava mořských ryb u nás zrovna neoplývá kreativitou, většinou se spokojíme jen s obalovaným rybím filetem.

Jaké druhy tresky známe? Mezi nejznámější patří aljašská treska, treska obecná a treska tmavá.

Nutriční hodnoty rybího masa jsou tak přebity množstvím přepáleného tuku, takže se nedá hovořit o kulinářských hodech. Přitom recept na úpravu tresky nemusí být nijak komplikovaný a přesto připravíte jídlo výborné chuti. Pojďme se podívat nato jak připravit tresku.

Treska na másle

Není nic jednoduššího a přitom jde o velmi dobrý způsob, jak si připravit tresku na pánvi. Oblíbená a jednoduchá příprava tresky na pánvi.

Suroviny

  • plátky tresky
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín

Postup

  1. Na rozpálené pánvi roztopte máslo.
  2. Vložte filety z tresky a z obou stran opečte 5 minut z každé strany.
  3. Přílohou můžou být brambory v jakékoliv úpravě – vařené, šťouchané, na kaši. Takto připravená treska chutná i dětem.
treska recept
Zdroj foto: SrideeStudio / Shutterstock.com

Pečená treska v troubě ve smetanové omáčce s listovým špenátem

Poněkud sofistikovanější je následující recept na pečenou tresku ve smetanové omáčce s listovým špenátem. Co budete potřebovat na dvě porce?

Suroviny

  • 2 filety z tresky
  • 200 g listového špenátu (může být mražený, ale ne protlak)
  • 250 ml smetany
  • 1 malá cibule nebo šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • cca 50 g másla
  • sůl, pepř

Postup

  1. Tresku osolte, opepřete a zprudka opečte na másle.
  2. Odložte ji na talířek a v pánvi osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte špenát, drcený nebo prolisovaný česnek a duste asi 3 minuty.
  3. Do pekáčku nalijte polovinu smetany, položte do ní tresku, překryjte podušeným špenátem a zalijte zbytkem smetany.
  4. Ve vyhřáté troubě pečte 25 minut na 180°C.

Zapečená treska v bramborách

Máte rádi zapečené filety z tresky? V tom případě vyzkoušejte nasledující recept.

Suroviny

  • 4 větší brambory vařené ve slupce
  • 2 fileta tresky
  • máslo
  • sůl, pepř
  • rozmarýn

Postup

  1. Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka cca půl centimetru široká. Ty rozprostřete na dno pekáčku vymazaného máslem.
  2. Tresku osolte, opepřete a zprudka z obou stran opečte taky na másle.
  3. Potom ji přendejte na brambory do pekáčku, posypejte trochou rozmarýnu (pro výraznější chuť můžete přidat česnek) a pečte asi půl hodiny na 170°C.

Další recepty na ryby

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.