Losos je pro naše těla velmi prospěšný. Jaké jsou nejčastější chyby při jeho přípravě?

Všichni víme, že zařazení ryb do jídelníčku je velmi důležité pro naše zdraví. Obzvlášť losos je velmi prospěšný pro lidské tělo, a tak byste neměli ani na tento druh ryby zapomínat. Při přípravě lososa lidé často dělají nejrůznější chyby, které ničí chuť i pozitivní účinky tohoto pokrmu. Vyvarujte se jim a pochutnejte si na lososu plném nejlepších živin.

Zdroj foto: nadianb / Shutterstock.com

Lososa v českých řekách nenajdete

I když byl losos před několika lety běžně viděný v českých řekách, ve kterých ho rybáři mohli lovit, dnes tomu tak již není. Kvůli přehrazování a znečištění českých vod byli lososi již v našem podnebí vyhubeni, ale začínají se zase pomalu vracet. V regálech obchodů nebo v rybárnách však lososa jednoduše koupíte, patří k těm nejoblíbenějším rybám českých kuchyní.

Pro naše zdraví je losos velmi důležitý

Losos je jedna z nejdoporučovanějších ryb, která má velký přínos pro lidské zdraví. Zamilujete si ho nejen díky jeho skvělé chuti, ale také pro vysoký obsahu bílkovin nebo tolik prospěšných omega-3 mastných kyselin. V této rybě je obsaženo také hodně vitamínu D, B a také vitamínu B6, B12 a B3. Díky takovému složení bude vaše tělo mnohem funkčnější a zdravější.

Díky konzumaci lososa doplníte také minerály

Abyste byli kompletně zdraví, je nutné doplňovat nejen vitamíny, ale také minerály. Díky této rybě můžete tělu dodat denní dávku draslíku, díky kterému bude v pořádku váš nervový i svalový systém a podpoříte i normalizaci krevního tlaku. Losos a jeho složení obsahuje také velkou dávku antioxidantů a selenu, díky kterým posílíte svou celkovou imunitu.

Pokud chcete v rybě udržet všechny tyto pozitivní látky, které skvěle působí na vaše zdraví, je nutné rybu dobře připravit. Vlivem častých chyb totiž losos může ztratit svou výbornou chuť i blahodárné účinky. Těm nejčastějším chybám se přitom můžete poměrně jednoduše vyvarovat.

Zdroj foto: Jukov studio / Shutterstock.com

Neodstraňujte z filetu kůži

Mnozí z nás nesnáší na kusu masa i kůži, raději ji ještě před vařením či pečením odstraňují. Odstraněním kůže z lososa se však ochuzujete o mnoho vitamínů, minerálů a ostatních zdraví prospěšných složek. Pokud se rozhodnete opékat lososa na pánvi, pak určitě kůži neodstraňujte, ta vám totiž dodá dostatečnou ochrannou vrstvu mezi masem a rozpálenou pánví. Lososa pečte vždy kůží na pánvi, teprve když je úplně do křupava, můžete filet obrátit.

Jak udržet lososa stále šťavnatého?

Při opékání lososa je důležité dodržet takový postup, aby se z masa nevytratila jeho výborná chuť a šťáva. Vysušený vám rozhodně chutnat nebude.

  • Rozpalte si pánev a položte na ni filet kůží dolů, nechte asi tři minuty, a poté otočte a opečte lososa i z druhé strany.
  • Losos by neměl být před opékáním vytažený z mrazáku, nejlepší bude nechat rybí maso povolit do pokojové teploty.

Vysušení se vyhnete jen tehdy, když budete při opékání sledovat barvu masa. Nikdy by neměla ztratit svou narůžovělost. Pokud maso začne při opékání bělat, ihned obraťte na druhou stranu filetu, vypněte varnou desku a nechte dojít vlivem tepla. Jedině tak zůstane váš chutný pokrm šťavnatý a plný zdravých živin.

Zdroj foto: Jacek Chabraszewski / Shutterstock.com

Příprava lososa nemusí nutně probíhat jen na pánvi

Pokud milujete experimenty a nechcete jíst lososa stále jen na jeden způsob, můžete využít i jiné možnosti přípravy rybího masa. Mezi další nejoblíbenější postupy patří:

  • Pečení lososa v troubě – Jemné dušení masa spolu s opékáním vám dodá kvalitní a chutný pokrm. Do předehřáté trouby vložte filet z lososa asi na 30 minut při 275 °C. Do pekáčku přidejte také trochu vody spolu s bylinkami nebo plátky citronu, které výsledný pokrm ještě více dochutí.
  • Dušení ve vodě – Dušení ve vodě nebo na bílém víně je další možnost, jak připravit skvělého lososa. Opět přidejte bylinky nebo citrusy.

Díky těmto radám se špatným postupům při přípravě lososa vyhnete. Vaše rodina bude lososa milovat, a tak se stane přirozenou součástí vašeho týdenního jídelníčku.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.