Okurková polévka: jak se připravuje u nás a ve světě?

Přestože okurky nejsou tak výživné, jako ostatní zelenina a ovoce, stále jsou plny vitamínů, které podporují naše zdraví. Najdete v nich vitamín K, vitamín C, draslík, hořčík, vitamín B1 a vlákninu.

Jsou také bohaté na antioxidanty – a vzhledem k tomu, že obsahují převážně vodu a mají velmi nízký obsah kalorií, jsou výbornou volbou při hubnutí.

Okurková polévka s cuketou

Tuto teplou okurkovou polévku si zamiluje každý, kdo má rád jednoduchá a rychlá jídla.

Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Suroviny:

  • 1 lžíce másla,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 1 menší cibule,
  • 1 stroužek česneku,
  • 2 velké salátové okurky,
  • 2 malé cukety,
  • 3 šálky zeleninového vývaru,
  • bazalka,
  • sůl,
  • pepř,
  • kopr.

Postup přípravy:

  1. Máslo společně s olivovým olejem vložte do hrnce, přidejte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, a nechte zesklovatět.
  2. Poté přidejte na plátky nakrájené okurky s cuketou a vařte 2 až 3 minuty – do změknutí.
  3. Směs zalijte zeleninovým vývarem, dochuťte dle libosti kořením a přiveďte k varu.
  4. Po chvilce snižte teplotu a nechte vařit – 20 až 25 minut.
  5. Polévku nechte vychladnout a poté ji do hladka rozmixujte. Podávat můžete s krutony a zakysanou smetanou.

Studená okurková polévka

V letních dnech jistě osvěží studená okurková polévka. Nemusíte se obávat přípravy, ta je velmi snadná.

Suroviny:

  • 2 salátové okurky,
  • 1 šálek neslazeného mandlového mléka,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 cibule,
  • 1 jablko,
  • šťáva z půlky limetky,
  • ½ lžičky himalájské soli,
  • voda,
  • červená paprika,
  • kousky mandlí na ozdobu.

Postup přípravy:

  1. Všechny přísady vložte do mixéru a rozmixujte do hladka.
  2. Pokud je polévka moc hustá, zředit ji můžete vodou nebo mandlovým mlékem.
  3. Poté ji vložte do lednice na dvě hodiny.
  4. Vychlazenou podávejte s nakrájenou okurkou, červenou paprikou a plátky mandlí.
Zdroj foto: YuliiaHolovchenko / Shutterstock.com

Korejská okurková polévka

Studená okurková polévka Oi Naengguk je velmi populární korejská letní polévka. Její chuť je mixem slané, sladké a pikantní chuti podtržené jablečným octem. Korejci ji mají v oblibě zejména pro opětovné načerpání energie a návrat ztracené chuti k jídlu.

Suroviny:

  • 180 g salátové okurky,
  • 5 g sušených mořských řas,
  • 3 šálky vody,
  • 1 lžička pražených sezamových semínek,
  • mořská sůl,
  • chilli.

Kořeněná zálivka:

  • 1 polévková lžíce jablečného octa (nebo bílého octa),
  • 1 polévková lžíce cukru,
  • 1/2 polévkové lžíce sójové omáčky,
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli,
  • 1/4 lžičky mletého česneku.

Postup přípravy:

  1. Nejdříve si namočte sušené mořské řasy do trochu studené vody – asi 10 minut.
  2. Poté z nich vymačkejte vodu a řasy pokrájejte na menší kousky.
  3. Poté je vložte do mísy, přidejte kořeněnou zálivku a promíchejte.
  4. Ke směsi vlijte vodu, přidejte okurky a znovu promíchejte. Nakonec polévku ozdobte sezamovými semínky a chilli.

Polská okurková polévka

Vyzkoušejte si polskou okurkovou polévku, kterou mnozí ocení v chladných dnech. Tato kyselá okurková polévka je tradičním pokrmem našich sousedů, která nesmí chybět v žádné rodině.

Suroviny:

  • 2 menší cibule,
  • 450 g brambor,
  • 250 g kyselých okurek,
  • 1 mrkev,
  • 1 petržel,
  • kousek celeru,
  • 3 lžíce pohanky
  • 200 ml smetany,
  • bobkový list,
  • nové koření,
  • pepř,
  • sůl,
  • kopr.

Postup přípravy:

  1. Na rozehřátém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nahrubo nastrouhanou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a chvíli restujte.
  2. Poté zalijte vodou, přidejte koření a vařte 15 minut.
  3. Mezitím si uvařte brambory, které nakrájejte na silnější kolečka.
  4. Po uplynutí 15 minut do polévky přidejte nahrubo nastrouhané kyselé okurky a pohanku a povařte dalších 10 minut.
  5. Brambory do polévky přidejte úplně naposledy.
  6. Na závěr vmíchejte smetanu a posypte nasekaným koprem.
Zdroj foto: Shaiith / Shutterstock.com

Věříme, že jsme vám dodali chuť a jednu z polévek si jistě rádi připravíte. Dobrou chuť.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací