Okurková polévka – Příprava lehké polévky 4x jinak

Okurková polévka je velmi zdravá, ale také jednoduchá a rychlá pro přípravu. Můžete si připravit různé druhy, vyzkoušet můžete studenou okurkovou polévku, polskou či korejskou.

Proč jíst okurky?

Přestože okurky nejsou tak výživné, jako ostatní zelenina a ovoce, stále jsou plny vitamínů, které podporují naše zdraví. Najdete v nich vitamín K, vitamín C, draslík, hořčík, vitamín B1 a vlákninu.

Jsou také bohaté na antioxidanty – a vzhledem k tomu, že obsahují převážně vodu a mají velmi nízký obsah kalorií, jsou výbornou volbou při hubnutí.

Okurková polévka
Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Okurková polévka s cuketou

Tuto teplou cuketovo okurkovou polévku si zamiluje každý, kdo má rád jednoduchá a rychlá jídla.

Ingredience

  • 1 lžíce másla,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 1 menší cibule,
  • 1 stroužek česneku,
  • 2 velké salátové okurky,
  • 2 malé cukety,
  • 3 šálky zeleninového vývaru,
  • bazalka,
  • sůl,
  • pepř,
  • kopr.

Postup přípravy

  1. Máslo společně s olivovým olejem vložte do hrnce, přidejte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, a nechte zesklovatět.
  2. Poté přidejte na plátky nakrájené okurky s cuketou a vařte 2 až 3 minuty – do změknutí.
  3. Směs zalijte zeleninovým vývarem, dochuťte dle libosti kořením a přiveďte k varu.
  4. Po chvilce snižte teplotu a nechte vařit – 20 až 25 minut.
  5. Polévku nechte vychladnout a poté ji do hladka rozmixujte. Podávat můžete s krutony a zakysanou smetanou.

Určitě stojí za to vyzkoušet i studenou okurkovou polévku tarator, která je typická pro bulharskou kuchyni a řada z vás ji určitě vyzkoušela na dovolené na Balkáně.

Studená okurková polévka

V letních dnech jistě osvěží studená okurková polévka. Nemusíte se obávat přípravy, recept na studenou okurkovou polévku je jednoduchý.

Ingredience

  • 2 salátové okurky,
  • 1 šálek neslazeného mandlového mléka,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 cibule,
  • 1 jablko,
  • šťáva z půlky limetky,
  • ½ lžičky himalájské soli,
  • voda,
  • červená paprika,
  • kousky mandlí na ozdobu.

Postup přípravy

  1. Všechny přísady vložte do mixéru a rozmixujte do hladka.
  2. Pokud je polévka moc hustá, zředit ji můžete vodou nebo mandlovým mlékem.
  3. Poté ji vložte do lednice na dvě hodiny.
  4. Vychlazenou podávejte s nakrájenou okurkou, červenou paprikou a plátky mandlí.

Tipy pro vylepšení studené okurkové polévky

Chcete-li vylepšit vaši zeleninovou polévku vyzkoušejte studenou okurkovou polévku s jogurtem nebo s koprem. Zajímavá a velmi chutná je také okurkovo avokádová polévka.

Korejská okurková polévka

Studená okurková polévka Oi Naengguk je velmi populární korejská letní polévka. Její chuť je mixem slané, sladké a pikantní chuti podtržené jablečným octem. Korejci ji mají v oblibě zejména pro opětovné načerpání energie a návrat ztracené chuti k jídlu.

Ingredience

  • 180 g salátové okurky,
  • 5 g sušených mořských řas,
  • 3 šálky vody,
  • 1 lžička pražených sezamových semínek,
  • mořská sůl,
  • chilli.

Kořeněná zálivka

  • 1 polévková lžíce jablečného octa (nebo bílého octa),
  • 1 polévková lžíce cukru,
  • 1/2 polévkové lžíce sójové omáčky,
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli,
  • 1/4 lžičky mletého česneku.

Postup přípravy Oi Naengguk

  1. Nejdříve si namočte sušené mořské řasy do trochu studené vody – asi 10 minut.
  2. Poté z nich vymačkejte vodu a řasy pokrájejte na menší kousky.
  3. Poté je vložte do mísy, přidejte kořeněnou zálivku a promíchejte.
  4. Ke směsi vlijte vodu, přidejte okurky a znovu promíchejte. Nakonec polévku ozdobte sezamovými semínky a chilli.

TIP: Vyzkoušejte také tradiční fazolovou polévku. Zdravá a rychlá polévka, podobně jako pórková polévka.

Polská okurková polévka

Vyzkoušejte si polskou okurkovou polévku, kterou mnozí ocení v chladných dnech. Tato kyselá okurková polévka je tradičním pokrmem našich sousedů, která nesmí chybět v žádné rodině.

Ingredience

  • 2 menší cibule,
  • 450 g brambor,
  • 250 g kyselých okurek,
  • 1 mrkev,
  • 1 petržel,
  • kousek celeru,
  • 3 lžíce pohanky
  • 200 ml smetany,
  • bobkový list,
  • nové koření,
  • pepř,
  • sůl,
  • kopr.

Postup přípravy polské polévky

  1. Na rozehřátém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nahrubo nastrouhanou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a chvíli restujte.
  2. Poté zalijte vodou, přidejte koření a vařte 15 minut.
  3. Mezitím si uvařte brambory, které nakrájejte na silnější kolečka.
  4. Po uplynutí 15 minut do polévky přidejte nahrubo nastrouhané kyselé okurky a pohanku a povařte dalších 10 minut.
  5. Brambory do polévky přidejte úplně naposledy.
  6. Na závěr vmíchejte smetanu a posypte nasekaným koprem.
Polská okurková polévka
Zdroj foto: Shaiith / Shutterstock.com

Věříme, že jsme vám dodali chuť a jednu z polévek si jistě rádi připravíte. Dobrou chuť.


Další recepty na polévky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra