Houbová sezóna aneb vyzkoušejte tyto lahodné pokrmy z hub

Houby k podzimu prostě patří, a spolu s nimi také vynikající pokrmy z hub, které můžeme připravit. Kdo by neznal klasickou houbovou smaženici, houbovou polévku nebo omáčku.

Ovšem co tak vyzkoušet něco netradičního, například závin nebo netradiční plněné hříbky? Právě teď je správný čas se na tyto dobroty vydat do lesa, jen nezapomínejte, že jedlé houby lze snadno zaměnit za ty jedovaté.

Zdroj foto: Krasula / Shutterstock.com

Plněné hříbky s chlebovou nádivkou

Tyto pokrmy z hub jsou ideální, pokud si nevíte rady, co připravit na rychlou večeři. Použít můžete jak hřiby, tak žampiony či jiné vaše oblíbené houby.

Budete potřebovat:

  • 3 plátky chleba,
  • 60 ml extra panenského olivového oleje,
  • čerstvě nasekané listy oregana, petrželky a tymiánu,
  • 2 stroužky česneku – jemně nasekaného,
  • 50 g piniových oříšků,
  • jemně nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu,
  • 2 lžíce bílého vína,
  • 50 g parmazánu + na ozdobu,
  • 8 velkých hřibů (alternativou mohou být žampiony).

Postup přípravy:

  1. Nejdříve předehřejte troubu na 200 stupňů.
  2. Chléb natrhejte na malé kousky, vložte do mísy a zalijte olivovým olejem.
  3. Přidejte ostatní suroviny kromě hříbků, a pořádně zamíchejte.
  4. Každý hříbek naplňte nádivkou a stopkou nahoru položte na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Vložte do trouby a pečte 20 minut, nebo do doby, než nádivka zezlátne a houby budou měkké.
  6. Nakonec hotové houby zakápněte citronovou šťávou, zasypte parmazánem a petrželkou, a podávejte s listovým salátem.

Houbový závin

Závin nemusí být lahodný jen ve sladké verzi, ale také v té slané. Tento houbový závin může být skvělou večeří nebo pochoutkou, kterou pohostíte svou návštěvu.

Zdroj foto: Stepanek Photography / Shutterstock.com

Budete potřebovat:

  • 60 ml olivového oleje,
  • 50 g nesoleného másla,
  • 750 g jedlých hub (hřib pravý, žampiony, babky, lišky apod.),
  • 2 lžičky nasekaných lístků estragonu,
  • nastrouhanou kůru z jednoho citronu,
  • 250 g ricotty,
  • 50 g nastrouhaného parmazánu,
  • 1 vejce.

Těsto:

  • 300 g hladké mouky,
  • 50 g rozpuštěného nesoleného másla,
  • 100 ml studené vody,
  • 1 vejce.

Postup přípravy:

  1. Mouku prosejte, přidejte jednu lžičku soli a uprostřed vytvořte důlek.
  2. Do něj přidejte máslo, vodu a rozšlehané vejce.
  3. Z této směsi utvořte jemné a vláčné těsto.
  4. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte alespoň na půl hodiny do lednice.
  5. Mezitím na hluboké pánvi rozehřejte olej s máslem, a posléze přidejte očištěné a na kousky nakrájené houby, okořeňte a restujte asi pět minut.
  6. Nakonec přidejte zbývající suroviny do náplně, zahřejte – a nechte vychladnout.
  7. Troubu předehřejte na 180 stupňů a plech vyložte pečicím papírem. Z lednice vytáhněte těsto, které opatrně vyválejte, aby bylo 2-3 mm silné.
  8. Pak na těsto rozprostřete nádivku tak, aby se vám závin dobře motal – nádivku dejte podél jedné strany a 4 centimetry od každého konce.
  9. Zamotejte a dejte na plech. Nakonec závin pomažte rozšlehaným vajíčkem. Vložte do trouby a 40 minut pečte. Po upečení ho nechte vychladnout – aby náplň ztuhla.

Houbové rizoto z quinoy s lískovými oříšky

Chcete potěšit své blízké skutečně něčím netradičním? Vyzkoušejte toto chuťově vynikající rizoto, co se řadí mezi nejoblíbenější pokrmy z hub.

Budete potřebovat:

  • 20 g nesoleného másla,
  • 1 cibuli,
  • 2 lžíce jemně nasekaných sušených hříbků,
  • 400 g lesních hub (čerstvých),
  • 3 stroužky česneku,
  • 300 g bílé quinoy,
  • 5 šálků kuřecího vývaru,
  • 2 lžíce celozrnné hořčice,
  • 40 g nastrouhaného parmezánu
  • lískové ořechy,
  • citronová kůra,
  • olivový olej.

Postup přípravy:

  1. Na másle nechte zesklovatět nakrájenou cibulku.
  2. Poté přidejte sušené hříbky, lesní houby a dvě třetiny česneku.
  3. Za stálého míchání vařte 10 minut, a nakonec směs nechte lehce zkaramelizovat.
  4. Přidejte propláchnutou quinou a míchejte dvě minuty.
  5. Zvyšte plamen a přidejte dva šálky vývaru, přiveďte k varu, zakryjte pokličkou a vařte dalších deset minut.
  6. Tento postup s vývarem opakujte do doby, než ho spotřebujete (1 šálek si ale ponechejte). Nakonec přidejte hořčici, parmazán a poslední šálek vývaru, a nechte 5 minut odstát.

Se zbývajícím česnekem smíchejte nakrájené lískové ořechy, citronovou kůru a olivový olej. Při servírování rizota touto směsí pokrm ozdobte.

Zdroj foto: Natalia Lisovskaya / Shutterstock.com

A co vy, které pokrmy z hub máte nejraději?

Dobrou chuť!

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací