Nejlepší houbová polévka z čerstvých hub: Vynikající recept

Houbová polévka z čerstvých hub je nejlepší polévkou na podzim, kdy si čerstvé houby můžete donést přímo z lesa. Vyzkoušejte vynikající recept na houbovou polévku, které neodoláte.

Čerstvé houby si na podzim z lesa nosí mnozí z nás. Také chodíte rádi na houby? Nasbírejte si jich dost a doma si z nich uvařte výbornou polévku jako od babičky.

Houby do polévky

Na polévku se hodí řada výborných hub, nejčastěji se polévka připravuje ze:

  • pravých hříbků,
  • babek,
  • holubinek,
  • lišek,
  • masáků,
  • bedel.

Do polévky se pak hodí jak houby čerstvě přinesené z lesa, tak i houby sušené. Hříbková polévka bude chutnat vždy, když v ní bude dostatek hub ale i jiných ingrediencí. Dá se připravit houbová polévka s bramborem, ale i bez, připravit si můžete klasickou houbovou polévku nebo krémovou houbovou polévku, která je zjemněná smetanou. Mnozí z nás si jistě pamatují z dětství, jak krásně voněla na plotně babiččina houbová polévka. Zajímavý je i recept na krkonošskou houbovou polévku, do které se kromě hub a brambor přidává i zelenina a nakonec vajíčko.

Houbové recepty: 11 tipů na nejlepší recepty s houbami

Houby ale nepoužíváme pouze do polévek. Hodí se na přípravu masitých jídel, můžete je tedy použít pod maso, připravit si můžete rovněž houbový guláš, houbové rizoto nebo houbovou omáčku. Zkrátka není jídlo, které by houby neozvláštnily, každý pokrm s houbami bude skvěle dochucený a bude nádherně vonět.

Jak dlouho se vaří houby

Houby jsou výborné, to bezesporu. Ale jestliže se správně tepelně neupraví, mohou způsobit nemilé potíže, a to zejména zažívací. Houby jsou také dost těžké a pro žaludek jsou hůře stravitelné, neměly by se tedy jíst večer před spaním.

Každý druh hub je nutné před konzumací dostatečně tepelně upravit, minimálně by se houby měly vařit dvacet minut, ovšem je lepší je nechat povařit až půl hodiny. Teprve potom je můžeme bez obav konzumovat. Doporučená doba tepelné přípravy se týká všech hub, tedy těch čerstvých ale i sušených.

Recept houbová polévka z čerstvých hub

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 40 minutCelkový čas:1 hodina 50 minutPorce:4 porce

Popis receptu

Průběh houbařské sezóny si asi málokdo umí představit bez výtečné domácí houbové polévky. Zahřeje, výborně chutná a je také zdravá a rychle připravená. Každý může mít svůj vlastní recept na tu nejlepší houbovou polévku, pokud ale hledáte inspiraci, určitě vyzkoušejte náš recept na houbovou polévku jako od babičky.

Suroviny

Postup

  1. Cibuli si oloupeme, nakrájíme nadrobno. V hrnci si rozpálíme lžíci sádla nebo másla a necháme cibuli zesklovatět.
  2. Pokrájíme si mrkev a přidáme ji k cibuli společně s prolisovaným česnekem a krátce restujeme.
  3. Čerstvé houby si dobře očistíme a propláchneme vodou. Poté je nakrájíme na drobnější kousky a přidáme do hrnce.
  4. Houby v hrnci necháme změknout a dobře je mícháme. Po chvíli je lehce zaprášíme hladkou moukou a přilijeme vodu nebo připravený zeleninový vývar.
  5. Polévku dobře mícháme, aby v ní nezůstaly hrudky.
  6. Chvíli vaříme a mezitím si připravíme brambory, které očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  7. Brambory přidáme do houbové polévky a dochutíme ji. Přidáme bobkový list, drcený kmín, asi lžičku majoránky, sůl a pepř.
  8. Polévku opět promícháme a stáhneme plamen. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme polévku vařit ještě přibližně dvacet minut.
  9. Nakonec polévku ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme.

Tipy

  • Houbovou polévku s brambory můžeme ještě dochutit aromatickým muškátovým květem. Tato jednoduchá houbová polévka pak ještě více zahřeje.
  • Na talíři můžeme dále polévku dozdobit nasekanými čerstvými bylinkami, vhodné je použít libeček nebo petrželku.
Klíčová slova:houbová polévka z čerstvých hub, houbová polévka, houby, babiččina houbová polévka

Houbová polévka z čerstvých hub – s čím podáváme

Nejlepší houbová polévka je plnohodnotným jídlem a může nás zasytit stejně jako hlavní jídlo, když ji budeme podávat s čerstvým pečivem. Houbovou polévku podávejte ideálně s čerstvým domácím chlebem nebo s křupavými houstičkami.

Jak si můžeme houbovou polévku připravit

Domácí houbovou polévku můžeme připravovat samozřejmě z hub čerstvých, s čerstvými houbami bude vždy chutnat polévka nejlépe. Čerstvé houby si uchovávají typickou vůni i chuť i po tepelné úpravě a již při vaření si provoníte celý byt. Ovšem, pokud nemáte k dispozici houby čerstvé, nebojte se sáhnout po těch sušených či mražených.

Sušené houby je třeba před tepelnou úpravou namočit do vody, tuto vodu pak můžete klidně přidat do polévky společně s houbami, zvýrazní se tak aroma. Sušené houby nakonec voní i chutnají téměř jako čerstvé a polévka ze sušených hub je stejně skvělá. Jestliže ale v mrazáku najdete i houby zamrazené, můžete samozřejmě použít i ty. Mrazené houby ale častěji používáme pro přípravy jiných houbových pokrmů.

Dobrou chuť!

Zdroj: recipetineats.com, mushroomcouncil.com


Vyzkoušejte další polévky z hub

Houbová polévka ze sušených hub

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.