Houbová polévka z čerstvých hub je nejlepší polévkou na podzim, kdy si čerstvé houby můžete donést přímo z lesa. Vyzkoušejte vynikající recept na houbovou polévku, které neodoláte.
Čerstvé houby si na podzim z lesa nosí mnozí z nás. Nasbírejte si jich dost a doma si z nich uvařte výbornou polévku jako od babičky.
Jaké houby do polévky?
Na polévku se hodí řada výborných hub, nejčastěji se polévka připravuje ze:
- žampionů,
- pravých hříbků,
- babek,
- holubinek,
- lišek,
- masáků,
- bedel.
Domácí houbovou polévku můžeme připravovat samozřejmě z hub čerstvých, s čerstvými houbami bude vždy chutnat polévka nejlépe. Čerstvé houby si uchovávají typickou vůni i chuť i po tepelné úpravě a již při vaření si provoníte celý byt. Ovšem, pokud nemáte k dispozici čerstvé, nebojte se sáhnout po těch sušených či mražených.
Sušené houby je třeba před tepelnou úpravou namočit do vody, tuto vodu pak můžete klidně přidat do polévky, zvýrazní se tak aroma. Sušené houby nakonec voní i chutnají téměř jako čerstvé a polévka ze sušených hub je stejně skvělá. Mrazené houby ale častěji používáme pro přípravy jiných pokrmů.
Hříbková polévka bude chutnat vždy, když v ní bude dostatek hub ale i jiných ingrediencí. Dá se připravit s bramborem, ale i bez, připravit si můžete klasickou nebo krémovou houbovou polévku, která je zjemněná smetanou. Mnozí z nás si jistě pamatují z dětství, jak krásně voněla na plotně babiččina houbová polévka. Zajímavý je i recept na krkonošskou houbovou polévku, do které se kromě hub a brambor přidává i zelenina a nakonec vajíčko.
Houbové recepty: 11 tipů na nejlepší recepty s houbami
Houby ale nepoužíváme pouze do polévek. Hodí se na přípravu masitých jídel, můžete je tedy použít pod maso, připravit si můžete rovněž guláš, houbové rizoto nebo houbovou omáčku. Zkrátka není jídlo, které by houby neozvláštnily, každý pokrm bude skvěle dochucený a bude nádherně vonět.
Jak dlouho se vaří houby?
Houby jsou výborné, to bezesporu. Ale jestliže se správně tepelně neupraví, mohou způsobit nemilé potíže, a to zejména zažívací. Houby jsou také dost těžké a pro žaludek jsou hůře stravitelné, neměly by se tedy jíst večer před spaním.
Každý druh hub je nutné před konzumací dostatečně tepelně upravit, minimálně by se houby měly vařit dvacet minut, ovšem je lepší je nechat povařit až půl hodiny. Teprve potom je můžeme bez obav konzumovat. Doporučená doba tepelné přípravy se týká všech hub, tedy těch čerstvých ale i sušených.
Recept na houbovou polévku z čerstvých hub
Průběh houbařské sezóny si asi málokdo umí představit bez výtečné domácí houbové polévky. Zahřeje, výborně chutná a je také zdravá a rychle připravená. Ta nejlepší houbová polévka může být přímo od vás.
Ingredience
Postup přípravy
- Cibuli si oloupeme, nakrájíme nadrobno. V hrnci si rozpálíme lžíci sádla nebo másla a necháme cibuli zesklovatět.
- Pokrájíme si mrkev a přidáme ji k cibuli společně s prolisovaným česnekem a krátce restujeme.
- Čerstvé houby si dobře očistíme a propláchneme vodou. Poté je nakrájíme na drobnější kousky a přidáme do hrnce.
- Houby v hrnci necháme změknout a dobře je mícháme. Po chvíli je lehce zaprášíme hladkou moukou a přilijeme vodu nebo připravený zeleninový vývar.
- Polévku dobře mícháme, aby v ní nezůstaly hrudky.
- Chvíli vaříme a mezitím si připravíme brambory, které očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Brambory přidáme do houbové polévky a dochutíme ji. Přidáme bobkový list, drcený kmín, asi lžičku majoránky, sůl a pepř.
- Polévku opět promícháme a stáhneme plamen. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme polévku vařit ještě přibližně dvacet minut.
- Nakonec polévku ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme.
Doporučujeme: Kulajda s houbami – Jednoduchá a rychlá polévka
S čím se podává houbová polévka z čerstvých hub?
Houbová polévka je plnohodnotným jídlem a může nás zasytit stejně jako hlavní jídlo, když ji budeme podávat s čerstvým pečivem. Podávejte ji ideálně s čerstvým domácím chlebem nebo s křupavými houstičkami. Na talíři můžeme dále polévku dozdobit nasekanými čerstvými bylinkami, vhodné je použít libeček nebo petrželku. Houbovou polévku s brambory můžeme ještě dochutit aromatickým muškátovým květem. Tato jednoduchá houbová polévka pak ještě více zahřeje.
Dobrou chuť!
Zdroj: recipetineats.com, mushroomcouncil.com
Vyzkoušejte další polévky z hub