Recepty na plněné žampiony na mnoho způsobů

Žampiony patří mezi oblíbený druh hub a dají se využít k přípravě mnoha různých pokrmů. Mezi jeden z klasických způsobů, jak žampiony v kuchyni připravit, patří plněné žampiony.

Jejich výhodou je snadná příprava, navíc můžete vyzkoušet mnoho různých variací, a ze zdánlivě stejného jídla mít pokaždé jiný požitek.

Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Žampiony s vinnou klobásou

Kombinace čerstvých žampionů s vinnou klobásou a bylinkami potěší nejeden mlsný jazyk. Tyto plněné žampiony jsou navíc opravdu rychlovka, a snadno tak připravíte rychlý a zdravý oběd.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 1 středně velkou cibuli,
  • 150 g vinné klobásy,
  • 12 žampionů,
  • 50 g sýra (ideálně typu ementál),
  • hrst čerstvých bylinek (tymián),
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • máslo na vymazání.

Postup přípravy:

  1. Ještě, než začnete s přípravou, dejte předehřívat troubu na 200 °C, jestliže máte horkovzdušnou, bude stačit 180 °C.
  2. Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje. Na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte pokrájené nohy žampionů a nechte orestovat.
  3. Stáhněte pánvičku z ohně.
  4. Následně přidejte vinnou klobásu vymáčknutou ze střívka, přimíchejte bylinky a koření dle chuti.
  5. Takto připravenou směsí plňte kloboučky žampionů.
  6. Na závěr je ještě posypte nastrouhaným sýrem.
  7. Pekáček vymažte máslem, poté na něj pokládejte žampiony.
  8. Nechte v troubě zapékat zhruba 15 minut.

Žampiony na grilu

Tyto plněné žampiony na grilu můžete pojmout jako hlavní chod či chuťovku při grilování vedle masa. Díky použitým surovinám se jedná o lehké jídlo s italským nádechem.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 4 ks velkých žampionů,
  • 100 g prosciutta,
  • 50 g parmezánu,
  • chilli papričku,
  • 4 stroužky česneku,
  • 2 snítky oregana,
  • olivový olej,
  • mořskou sůl,
  • mletý pepř.

Postup přípravy:

  1. Žampionům nejprve oddělte nohy. Ty následně použijete k náplni.
  2. Pokrájejte je na menší kousky společně se šunkou, parmezánem, česnekem a chilli papričkou.
  3. Tuto směs důkladně promíchejte, dle chuti přidejte sůl a pepř, zakápněte olivovým olejem. Nasekejte čerstvé snítky oregana a zamíchejte je do směsi.
  4. Klobouky žampionů lehce zakápněte olivovým olejem.
  5. Plňte je připravenou směsí, měly by lehce přetékat, protože při grilování náplň ztratí objem.
  6. Gril rozpalte na střední teplotu, rošt omastěte a pokládejte žampiony.
  7. Takto pečte zhruba 15 minut.
  8. Grilované plněné žampiony můžete podávat jako přílohu k masu, případně jako hlavní chod s čerstvým pečivem, skvěle se hodí bageta či olivový chléb.
Zdroj foto: Slawomir Fajer / Shutterstock.com

Žampiony s mozzarellou

Plněné žampiony mozzarellou v kombinaci se šunkou, jsou klasickou kombinací. Je navíc velmi variabilní a můžete přidat i něco navíc dle své vlastní chuti.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 220 g žampionů,
  • 60 g kuřecí šunky,
  • menší cibuli,
  • olivový olej,
  • vejce,
  • mozzarellu,
  • sůl, pepř,
  • bylinky,
  • sýr dle chuti.

Postup přípravy:

  1. Ze žampionu odejměte nožičky a nakrájejte je na drobné kousky.
  2. Na rozpáleném oleji osmahněte nakrájenou cibuli, šunku a nožičky žampionů.
  3. Směs osolte a opepřete dle chuti, přidejte oblíbené bylinky a vmíchejte jedno vajíčko.
  4. Nechte chvíli restovat. Poté můžete stáhnout z ohně, a náplň je připravena.
  5. Žampiony plňte směsí až po okraj, na závěr ještě posypte sýrem.
  6. Pečte na 180 °C zhruba 15-20 minut.
Zdroj foto: zi3000 / Shutterstock.com

Žampiony se špenátem

Plněné žampiony se špenátem jsou pochoutkou. Špenát je velmi oblíbenou surovinou pro náplně, jídlu totiž dodá skvělou chuť, a organismu navíc spoustu vitaminů a dalších důležitých živin, může tak pomoci například i v boji s jarní únavou.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 16 velkých žampionů,
  • balení listového špenátu,
  • sušená rajčata (6 kusů),
  • 4 stroužky česneku,
  • 4 jarní cibulky,
  • strouhaný sýr,
  • sůl, pepř, muškátový oříšek,
  • rostlinný olej.

Postup přípravy:

  1. Žampiony zbavte nohy.
  2. Mražený špenát nechte rozmrazit a okapat, jestliže máte čerstvý, propláchněte ho a nechte okapat.
  3. Cibuli nakrájejte najemno, rozpalte olej v pánvi a orestujte dozlatova.
  4. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a lístky špenátu.
  5. Směs osolte a opepřete dle chuti, přidejte trošku muškátového oříšku.
  6. Za stálého míchání nechte pár minut restovat.
  7. Ke konci restování přidejte ještě na proužky nakrájená sušená rajčata.
  8. Poté můžete náplň stáhnout z plotýnky a začít plnit.
  9. Na závěr posypte dostatečným množstvím oblíbeného sýru.
  10. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu zhruba 20 minut.

Žampiony na styl caprese

Caprese je svěží italský salát, v kombinaci se žampiony tak získáte lehké chutné jídlo, které se hodí nejen do horkých letních dní. Kromě běžných malých žampionů můžete vyzkoušet také variantu plněných žampionů portobello, což je speciální odrůda. Jedná se o větší hnědé houby, získáte tak o mnoho plnější žampiony.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 5 ks portobello žampionů,
  • 2 mozzarelly,
  • cherry rajčátka (zhruba 1 hrnek),
  • 2 lžíce másla,
  • 2 stroužky česneku,
  • čerstvou hladkolistou petrželku,
  • čerstvou bazalku,
  • ¼ hrnku balzamikového octa,
  • 2 lžíce hnědého cukru,
  • vločkovou sůl.

Postup přípravy:

  1. Troubu nastavte na program grilování, předehřejte ji na nejvyšší teplotu.
  2. Připravte si česnekové máslo smícháním másla, nadrobno nakrájeného česneku a lžíce nasekané hladkolisté petrželky v malém rendlíku. Na mírném plameni míchejte, aby se vše dobře spojilo.
  3. Takto připraveným máslem potírejte kloboučky hub. Poté je rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Do každého klobouku dejte plátek mozzarelly, na to pokládejte cherry rajčátka nakrájená na plátky.
  5. Takto připravené žampiony vložte do trouby.
  6. Nechte je grilovat zhruba po dobu 8 minut, dokud se sýr nezačne rozpouštět a zlátnout.
  7. V mezičase, kdy se žampiony budou připravovat v troubě, se pusťte do výroby glazé.
  8. V malém rendlíku smíchejte balzamikový ocet s hnědým cukrem.
  9. Na větším plameni přiveďte k varu.
  10. Poté nechte na mírném ohni vařit 5-8 minut, aby směs zhoustla a vzniklo tak takzvané glazé.
  11. Po vyndání žampionů z trouby je pokapejte připraveným glazé, na závěr je ještě posypte nasekanou čerstvou bazalkou a vločkovou solí.

Žampiony plněné nivou

Plněné žampiony s nivou jsou výraznou pochoutkou. V kombinaci s anglickou slaninou získáte velmi chutnou kombinaci.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 10 ks větších žampionů,
  • 100 g nivy,
  • 10 plátku anglické slaniny nebo uzeného bůčku,
  • olivový olej.

Postup přípravy:

  1. Žampionům odkrojte nožičky. Vnitřky klobouků pokapejte mírným množstvím olivového oleje.
  2. Nivu nakrájejte na drobné kousíčky.
  3. Klobouky plňte kousky nivy.
  4. Takto naplněné žampiony obalte v plátcích anglické slaniny či uzeného bůčku.
  5. Následně je vyskládejte na plech.
  6. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, dokud slanina nebude hezky křupavá. Zhruba 30 minut.
  7. Jestliže byste chtěli dosáhnout ještě výraznější chuti nivy, můžete k plněným žampionům připravit ještě nivovou omáčku.
Zdroj foto: hlphoto / Shutterstock.com

Veganské žampiony

Tuto pochoutku si můžete naprosto bez problému připravit i bez užití živočišných produktů. Veganské plněné žampiony jsou poněkud netradičním pokrmem, vyzkoušíte však díky nim zcela nové kombinace.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • slunečnicová semínka,
  • ledový salát,
  • ½ balení uzeného tofu,
  • žampiony,
  • česnek,
  • červenou řepu,
  • olivový olej,
  • sůl, pepř.

Postup přípravy:

  1. Oddělené nožičky z žampionů pokrájejte na drobné kousky.
  2. Přidejte k nim namočená slunečnicová semínka.
  3. Do směsi přidejte lisovaný česnek a nastrouhané tofu (uzené).
  4. Řepu nakrájejte nadrobno a zamíchejte ji k tofu.
  5. Náplň osolte a opepřete, můžete dle vlastní chuti přidat bylinky či další koření.
  6. Kloboučky žampionů potřete olivovým olejem.
  7. Následně je naplňte připravenou směsí.
  8. Troubu předehřejte na 180 °C.
  9. Žampionové kloboučky vyskládejte na plech s pečicím papírem.
  10. Nechte v troubě péct zhruba po dobu 20 minut.
  11. Jestliže byste k žampionům chtěli i lehkou přílohu, připravte si o něco více náplně.
  12. Tu, která vám zbyde, pak na závěr promíchejte s nakrájenou zeleninou dle chuti.
  13. Na talíři pak servírujte do listů ledového salátu.

Plněné žampiony jsou naprosto skvělým pokrmem, nikdy se vám totiž neomrzí. Můžete je naplnit takřka čímkoliv dle vaší fantazie. Ať už zvolíte špenát, kombinaci šunky a sýru, bylinky s rajčaty, mleté maso nebo také vegetariánskou či dokonce veganskou variantu, výsledkem bude výborné jídlo.

Zdroj foto: Andrey Starostin / Shutterstock.com

Žampiony lze podávat jako hlavní chod, přílohu, navíc se také hodí na gril, pokud vás tedy nebaví grilování masa, zkuste pro změnu plněné žampiony.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací