HoubyPolévkyRecepty

Miso polévka: Recept na polévku, která vám dodá energii

Miso polévka – recept na tradiční japonskou polévku, kterou Japonci snídají. Tato polévka vás zasytí a zahřeje, díky jejímu složení budete mít také určitě spoustu energie.

miso polévka
Zdroj foto: FomaA / stock.adobe.com

Miso polévka se datuje až do 6. století, kdy už tehdy dávní obyvatelé Japonska znali její pročišťující účinky. Polévka je oblíbená také při očišťujících dietách, považuje se za jakési probiotikum, díky němuž funguje metabolismus tak, jak má. Umíte tuto polévku připravit?

Co je miso polévka?

Miso polévka se svým složením řadí mezi pokrmy, které obsahují nespočet prospěšných látek, co naše tělo potřebuje. Ideální dobou k servírování je právě ráno, aby tělo po celý den fungovalo správně.

Základem miso polévky, tradičního japonského pokrmu, je samozřejmě miso. Toto dochucovadlo je vyrobené fermentací z luštěnin a obilovin. Fermentace probíhá v páře, obiloviny v kombinaci s mořskou solí a fermentačním činidlem se zpracovávají v dřevěných sudech.

Jakmile se do polévky přidá miso, polévka se již nesmí vařit, aby neztratila své vitamíny a potřebné látky. Další důležitou součástí polévky je vývar tzv. dashi, oblíbený je z mořských řas nebo hub shiitake.

Doporučujeme: Vyzkoušejte také japonský recept na lehký wakame salát.

Recept na miso polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy:4 hodiny Čas vaření: 45 minutCelkový čas:4 hodiny 45 minutPorce:6 porce

Už jen název japonská miso polévka zní na přípravu dost složitě. Polévka miso recept je sice časově náročnější, ovšem její příprava je docela snadná. 

Ingredience

Postup přípravy

  1. Ze všeho nejdříve si připravte základ polévky, vývar dashi.
  2. Houby důkladně omyjte, zalijte studenou vodou a nechte je namočené alespoň 3 – 4 hodiny.
  3. Řasy omyjte a vložte je na hodinu k namočeným houbám.
  4. Následně z hub odřízněte nožičky a zbytek houby nakrájejte na menší kousky.
  5. Houby dejte na půl hodiny vařit.
  6. K houbám opět přidejte mořské řasy, které povařte 10 minut.
  7. Nakonec do polévky přidejte očištěnou a nakrájenou zeleninu – vařte do změknutí.
  8. Mezitím, co se polévka vaří, si připravte nudle do polévky dle návodu.
  9. Na závěr rozmíchejte miso s trochou vody.
  10. Polévku stáhněte z plamene a přimíchejte do ní rozmíchané miso.
  11. Nechte chvilku odstát a můžete podávat.

Tipy na vylepšení

  • Japonská polévka vám bude také chutnat, když do ní přidáte luštěniny – polévka vás více zasytí. Ty však do polévky přidejte až nakonec.
  • Miso polévka složení je na každém z nás, jaké druhy zeleniny do polévky zvolíme, důležitý je základ v podobě vývaru dashi – variantou může být také polévka miso s tofu.

TIP: Vydatná čínská polévka – recept s kuřecím masem

Máte v oblibě asijské polévky nebo jste je dosud neměli šanci vyzkoušet? Pokud jste je ještě nejedli, určitě s jejich přípravou neváhejte. Tyto polévky se vyznačují právě tím, že jsou vydatné, bohaté na vitamíny a dodají tělu energii na celý den.

Zdroj: recipesforyoutwo.com, greatbritishchefs.com


Tipy na další oblíbené polévky

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)