Pampeliškový sirup – Recept na sladký lék bez vaření

Na jaře se na loukách objevuje spousta krásně žlutých květů pampelišek. Tyto rostliny mají navíc také velmi silné léčivé účinky. Vyzkoušejte si z nich doma udělat ten nejlepší pampeliškový sirup, s příjemnou nasládlí chutí, který můžete zakompnovat do dalších jídel.

Pampeliškový sirup
Zdroj foto: GalinaSh / Shutterstock.com

Léčivé účinky pampelišky

Pampeliška se jako přírodní terapie využívá v mnoha případech. Jako účinný pomocník je známá například při zánětu jater, cukrovce, různým potížím v trávicím traktu a mnoho dalšího. Pampeliška vám na jaře může pomoci zbavit se typické jarní únavy, která se po zimě u mnoha z nás objevuje.

Kromě toho však uleví také od různých vyrážek a svědění kůže. Pozitivní účinky má také na žaludek – zvyšuje produkci žaludečních šťáv a pročišťuje žaludek, společně s játry a žlučníkem. Dokáže bezbolestným způsobem rozpustit nepříjemné žlučníkové kameny. Dále pročišťuje krev, což je nápomocné zejména při nemoci s názvem DNA a při revmatismu.

Nedáte dopustit na ověřené léčivé receptury starých mateří? Naše babičky připravovaly pampeliškový sirup i jako přírodní lék na kašel.

Tip: Léčivé účinky nabízí také pampeliškový med. Vyzkoušejte si toto přírodní sladidlo připravit doma.

Recept na pampeliškový sirup

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na pampeliškový sirup bez vaření.

Ingredience

  • 200 – 250 ks pampeliškových květů,
  • 1 litr vody,
  • 1 kg krupice (nebo třtinového cukru)

Postup přípravy

  1. Po natrhání pampelišek nechte květy chvíli odležet, abyste se zbavili případných broučků, kteří měli v květech úkryt. Nemyjte je pod vodou!
  2. Budete potřebovat velkou uzavíratelnou nádobu, například velkou sklenici od okurek. Do té pak vložte jednotlivé pampeliškové květy.
  3. Ty následně zasypte celým množstvím cukru.
  4. Takto připravené suroviny ve sklenici dobře uzavřete. Pokud nemáte víčko, použijte alespoň potravinářskou folii.
  5. Postavte nádobu na dva dny na okno, obsah občasně promíchejte nebo zatřepte sklenicí.
  6. Ideální je místo, kam často svítí sluníčko, díky tomu se totiž cukr rychleji rozpustí.
  7. Po uplynulých dvou dnech přidejte do směsi vodu a postavte znovu na další jeden den na okno.
  8. Opět nezapomínejte během dne občas vznikající sirup promíchat.
  9. Tři dny stání na okně jsou dostatečné k tomu, aby se cukr rozpustil.
  10. Pak už jen stačí sirup přecedit přes plátýnko, případně alespoň jemný cedník. Pampeliškové květy pořádně vymačkejte.
  11. Získáte tak krásně žlutavý pampeliškový sirup, který má přirozeně lehce zakalenou barvu.

Jak skladovat pampeliškový sirup?

Sirup skladujte v lednici. Využití pak už záleží jen na vás. Je skvělý pro výrobu domácích limonád, ovšem využít ho můžete také jako běžné sladidlo do jakýchkoliv pokrmů.

Tip: Můžete si připravit také pampeliškový sirup s pomerančem a citrónem. Citrusy nakrájené na plátky jednoduše přidejte do nádoby k pampelišce a nechte louhovat.

Pampelišek je na jaře všude hojně, neváhejte proto i vy vyzkoušet domácí pampeliškový sirup. Jeho příprava není složitá a odmění se vám bohatými léčivými účinky. Z pampelišek si navíc kromě sirupu můžete vyrobit řadu jiných věcí, například čaj či pesto.


Další recepty na sirupy

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.