Pampeliškový sirup: Recept na sladký lék
Na jaře se na loukách objevuje spousta krásně žlutých květů pampelišek. Tyto rostliny mají navíc také velmi silné léčivé účinky. Pampeliškový sirup vám může pomoci při různých zdravotních obtížích.
Konzumovat ji můžete v mnoha různých podobách, klidně i čerstvé květy. Sirup z pampelišek je však na chuť příjemnější a můžete ho zakomponovat do jiných jídel.

Léčivé účinky pampelišky
Pampeliška se jako přírodní terapie využívá v mnoha případech. Jako účinný pomocník je známá například při zánětu jater, cukrovce, různým potížím v trávicím traktu a mnoho dalšího. Pampeliška vám na jaře může pomoci zbavit se typické jarní únavy, která se po zimě u mnoha z nás objevuje.
Kromě toho však uleví také od různých vyrážek a svědění kůže. Pozitivní účinky má také na žaludek – zvyšuje produkci žaludečních šťáv a pročišťuje žaludek, společně s játry a žlučníkem. Dokáže bezbolestným způsobem rozpustit nepříjemné žlučníkové kameny.
Dále také pročišťuje krev, což je nápomocné zejména při dně a revmatismu. Podle nových výzkumů se navíc dokonce ukázalo, že pampeliška dokáže zastavit růst rakovinných buněk. Pampeliška vám tedy pomůže bojovat proti různým onemocněním.

Pampeliškový sirup recept
Suroviny
- 1 litr pampeliškových květů,
- 200 mililitrů vody,
- půl kilogramu krupice, či třtinového cukru.
Postup přípravy
- Po natrhání pampelišek nechte květy chvíli odležet, abyste se zbavili případných broučků, kteří měli v květech úkryt.
- Budete potřebovat velkou uzavíratelnou nádobu, například velkou sklenici od okurek. Do té pak vložte jednotlivé pampeliškové květy.
- Ty následně zasypte celým množstvím cukru.
- Takto připravené suroviny ve sklenici dobře uzavřete. Pokud nemáte víčko, použijte alespoň potravinářskou folii.
- Postavte nádobu na dva dny na okno, obsah občasně promíchejte nebo zatřepte sklenicí.
- Ideální je pro sklenici místo, kam často svítí sluníčko, díky tomu se totiž cukr rychleji rozpustí.
- Po uplynulých dvou dnech přidejte do směsi vodu a postavte znovu na další jeden den na okno.
- Opět nezapomínejte během dne občas vznikající sirup promíchat.
- Tři dny stání na okně jsou dostatečné k tomu, aby se cukr rozpustil.
- Pak už jen stačí sirup přecedit přes plátýnko, případně alespoň jemný cedník. Pampeliškové květy pořádně vymačkejte.
- Získáte tak krásně žlutavý pampeliškový sirup, který má přirozeně lehce zakalenou barvu.
- Sirup skladujte v lednici. Využití pak už záleží jen na vás. Je skvělý pro výrobu domácích limonád, ovšem využít ho můžete také jako běžné sladidlo do jakýchkoliv pokrmů.
Pampelišek je na jaře všude hojně, neváhejte proto i vy vyzkoušet domácí pampeliškový sirup. Jeho příprava není složitá a odmění se vám bohatými léčivými účinky. Z pampelišek si navíc kromě sirupu můžete vyrobit řadu jiných věcí, například čaj či pesto.
Další recepty na sirupy