Pampeliškový med: Jak si jej připravit doma?
Nenechte se zmást, pampeliškový med není ten, který produkují včely, ale med, co je vyráběn přímo z květů pampelišek a cukru. Vy tak prakticky zastáváte funkci včelky.
Stačí jednoduše natrhat pampelišky, kterých je v letním období všude velká spousta, a pustit se do výroby. Výsledek vás překvapí svou skvělou chutí.
Pro koho je pampeliškový med vhodný
Pampeliškový med je skvělou alternativou za klasický med pro všechny, kdo mají nějaké alergie. Také je vhodný pro vegany. A co je nejpřekvapivější je fakt, že má hodně podobnou chuť i barvu jako ten klasický. Pokud budete sbírat pampelišky na med, ujistěte se, že je trháte na místě, které nebylo ošetřeno žádnými chemikáliemi. To by výsledný produkt zničilo. Pampelišky je třeba sbírat za denního světla, kdy jsou v plném květu.
Jak připravit pampeliškový med?
Budete potřebovat:
- 4 hrnky okvětních lístků pampelišky,
- 4 hrnky vody,
- 3 plátky citronu,
- půlku vanilkového lusku,
- 2,5 šálku krystalového cukru.
Postup přípravy:
- Květy pampelišek ponořte na 5 minut do studené vody – tak je zbavíte všeho přebytečného hmyzu, který na první pohled nevidíte.
- Otrhejte všechny zelené lístky a stonky.
- Květy pampelišky vložte do velkého hrnce společně s vodou, citronem a vanilkovým luskem.
- Přiveďte k varu, následně stáhněte teplotu a vařte 30 minut.
- Sejměte z plotny a nechte 6 hodin odstát.
- Následně přeceďte přes plátno, abyste dostali pouze vyvařenou tekutinu.
- Opět přiveďte k varu a postupně přidávejte cukr, dokud se nerozpustí.
- Snižte teplotu a nechte vařit, dokud nevznikne hustý med. Nebojte se, že vám směs nehoustne, může to trvat i 4 hodiny.
Na co použít pampeliškový med?
Stejně, jako klasický med, jej můžete použít i na čaj, nicméně v případě pampeliškového medu můžete být kreativnější, a namazat si jej třeba na toast, sušenky, palačinky či lívance.
Už se také těšíte na léto a plno pampelišek?