Levandulový sirup: Jak si ho připravit doma?

Levandulový sirup můžete používat pro výrobu limonád, ovšem je to také skvělé sladidlo. Levandule je pro svou chuť a vůni velmi oblíbená a v kulinářství se tak hojně využívá.

levandulový sirup recept
Zdroj foto: Matt Ledwinka / Shutterstock.com

Recept na levandulový sirup

Levandulový sirup můžete využít například při pečení. Rostlina levandule má navíc bohaté léčivé účinky, které vám mohou ulevit od mnoha různých problémů.

Suroviny na sirup

K přípravě sirupu z levandule budete potřebovat tyto ingredience:

  • 3 litry vody,
  • 300 gramů květů levandule,
  • 1,5 kilogramu medu,
  • 3 nakrájené citrony,
  • 6 kousků skořice vcelku.

Postup přípravy

  1. Levanduli není vhodné omývat, vybírejte proto pečlivě stanoviště, kde ji sbíráte. Doma ji nechte lehce zavadnout, abyste se zbavili hmyzu, který může na rostlinkách být.
  2. Ostříhejte jednotlivé květy z klasu, ty pak vložte do velkého hrnce a zalijte vodou.
  3. Do hrnce přidejte také plátky citronu a skořici – tu však můžete vynechat, pokud ji nemáte v oblibě.
  4. Směs přiveďte k varu a nechte pod pokličkou bublat zhruba čtvrt hodiny.
  5. Poté hrnec odstavte a odložte ho na 24 hodin na chladné místo.
  6. Druhý den pak obsah sceďte. Abyste se zbavili kalu, je dobré ho ještě přefiltrovat přes plátýnko.
  7. Tekutinu znovu zahřejte, přidejte k ní med a nechte chvíli vařit. Množství medu přizpůsobte tomu, jak moc sladký sirup chcete, není nutné přidat celých 1,5 kg.
  8. Po povaření už je sirup hotový. Ještě horký ho pomocí trychtýře přelijte do vhodných sklenic, které by měly mít dobře těsnící uzávěr.
  9. Pak už jen nádobu otočte dnem vzhůru a nechte takto do dalšího dne. Sirup uchovávejte v chladném prostředí.

Milovníci levandule mohou vyzkoušet velmi oblíbený levandulový cheesecake či sušenky z levandule.

Možností je také namísto sirupu vytvořit levandulový med. Postup je v podstatě stejný, ovšem v závěrečné fázi je potřeba směs nechat déle vařit. Po určité době by totiž měla začít houstnout. Vzniklý med pak můžete využívat jako běžné sladidlo s bonusem levandulové chuti.

Léčivé účinky

Nejenže levandulový sirup nabízí lahodnou chuť a vůni, hlavně je také zdraví prospěšný. Levandule je známá hlavně pro své uklidňující účinky. Poslouží tedy jako úleva od stresu, zlepší usínání, a dokonce potlačuje také úzkostné stavy. Pokud vás tedy trápí jakékoliv nervové problémy, levandule je skvělým přírodním lékem. Pomoci může také proti bolestem hlavy.

Léčivé účinky se však projevují i v ostatních orgánových soustavách. Zejména může tato rostlina ulevit od problémového zažívání, podporuje totiž tvorbu žluči a uvolňuje hladké svalstvo, čímž se zlepšuje proces trávení. Zároveň pozitivně ovlivňuje také játra a žlučník. Užívat ji však můžete také při dýchacích obtížích jako je astma či zánět průdušek.

Levandule má nezaměnitelnou vůni, díky které je tak oblíbená. Vyrobit si z ní můžete různé produkty, ať už levandulový olej, čaj, či právě sirup. Skvělá je také v kosmetice a koupelích ve formě mýdel nebo solí.

Zdroj: allrecipes.com


Další recepty na sirupy

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.