Levandulový sirup můžete používat pro výrobu limonád, ovšem je to také skvělé sladidlo. Levandule je pro svou chuť a vůni velmi oblíbená a v kulinářství se tak hojně využívá.
![levandulový sirup recept](https://www.tipio.cz/wp-content/uploads/2021/03/shutterstock_578316340.jpg)
Recept na levandulový sirup
Levandulový sirup můžete využít například při pečení. Rostlina levandule má navíc bohaté léčivé účinky, které vám mohou ulevit od mnoha různých problémů.
Suroviny na sirup
K přípravě sirupu z levandule budete potřebovat tyto ingredience:
- 3 litry vody,
- 300 gramů květů levandule,
- 1,5 kilogramu medu,
- 3 nakrájené citrony,
- 6 kousků skořice vcelku.
Postup přípravy
- Levanduli není vhodné omývat, vybírejte proto pečlivě stanoviště, kde ji sbíráte. Doma ji nechte lehce zavadnout, abyste se zbavili hmyzu, který může na rostlinkách být.
- Ostříhejte jednotlivé květy z klasu, ty pak vložte do velkého hrnce a zalijte vodou.
- Do hrnce přidejte také plátky citronu a skořici – tu však můžete vynechat, pokud ji nemáte v oblibě.
- Směs přiveďte k varu a nechte pod pokličkou bublat zhruba čtvrt hodiny.
- Poté hrnec odstavte a odložte ho na 24 hodin na chladné místo.
- Druhý den pak obsah sceďte. Abyste se zbavili kalu, je dobré ho ještě přefiltrovat přes plátýnko.
- Tekutinu znovu zahřejte, přidejte k ní med a nechte chvíli vařit. Množství medu přizpůsobte tomu, jak moc sladký sirup chcete, není nutné přidat celých 1,5 kg.
- Po povaření už je sirup hotový. Ještě horký ho pomocí trychtýře přelijte do vhodných sklenic, které by měly mít dobře těsnící uzávěr.
- Pak už jen nádobu otočte dnem vzhůru a nechte takto do dalšího dne. Sirup uchovávejte v chladném prostředí.
Milovníci levandule mohou vyzkoušet velmi oblíbený levandulový cheesecake či sušenky z levandule.
Možností je také namísto sirupu vytvořit levandulový med. Postup je v podstatě stejný, ovšem v závěrečné fázi je potřeba směs nechat déle vařit. Po určité době by totiž měla začít houstnout. Vzniklý med pak můžete využívat jako běžné sladidlo s bonusem levandulové chuti.
Léčivé účinky
Nejenže levandulový sirup nabízí lahodnou chuť a vůni, hlavně je také zdraví prospěšný. Levandule je známá hlavně pro své uklidňující účinky. Poslouží tedy jako úleva od stresu, zlepší usínání, a dokonce potlačuje také úzkostné stavy. Pokud vás tedy trápí jakékoliv nervové problémy, levandule je skvělým přírodním lékem. Pomoci může také proti bolestem hlavy.
Léčivé účinky se však projevují i v ostatních orgánových soustavách. Zejména může tato rostlina ulevit od problémového zažívání, podporuje totiž tvorbu žluči a uvolňuje hladké svalstvo, čímž se zlepšuje proces trávení. Zároveň pozitivně ovlivňuje také játra a žlučník. Užívat ji však můžete také při dýchacích obtížích jako je astma či zánět průdušek.
Levandule má nezaměnitelnou vůni, díky které je tak oblíbená. Vyrobit si z ní můžete různé produkty, ať už levandulový olej, čaj, či právě sirup. Skvělá je také v kosmetice a koupelích ve formě mýdel nebo solí.
Zdroj: allrecipes.com
Další recepty na sirupy