ReceptySirupy

Bezový sirup: Připravte si tuto chutnou dobrotu doma

Pro přípravu bezového sirupu můžete použít jak čerstvé, tak i sušené květy. Ale je jasné, že z čerstvých květů bude sirup mnohem chutnější – a zachová si více zdraví prospěšných látek.

Pokud se vám již bezový keř obsypal květy, vyrazte na jejich sběr. Nicméně nesbírejte úplně všechno, nechte nějaké kvítky na keři také pro ptáčky, kteří mají tyto květy moc rádi.

Bezinkový sirup
Zdroj foto: fotofantasia / Shutterstock.com

Kdy se používá bezový sirup?

Je jasné, že se nejčastěji používá pro přípravu nápoje, a to hlavně v letním období, jelikož dokáže skvěle osvěžit. Nicméně můžete jej přidat také do bílého vína nebo vodky – a připravíte si tak skvělý aperitiv. Lahodná volba je také tímto sirupem polít ovocný salát nebo si jím osladit bílý jogurt. K jogurtu přidejte müsli a chia semínka – a máte skvělou, chutnou, a hlavně zdravou svačinku. No a samozřejmě v létě nakapejte na zmrzlinu. To děti milují.

Bezový vs. bezinkový sirup

Často se stává, že tyto dva názvy se zaměňují. Jedná se však o sirup ze stejné rostliny. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Bezový sirup vyrábí se primárně z květů bazy
  • Bezinkový sirup je složen spíše z bezinek, neboli z bezových plodů.

Bezový sirup

Vyzkoušejte jednoduchý recept na přípravu bazového sirupu z květů.

Suroviny

  • 20 až 25 bezových květů,
  • 4 citrony,
  • 1 litr vody,
  • 1 kilogram cukru.

Postup přípravy

  1. Pořádně propláchněte bezové květy, abyste se zbavili nechtěného hmyzu a nečistot – to by nebyla nejlepší složka do vašeho sirupu.
  2. Z malých stonků květy odstřihněte a dejte do velké mísy.
  3. Přidejte k nim šťávu a kůru ze všech citronů.
  4. V dalším hrnci přiveďte vodu k varu a za stálého míchání přisypávejte cukr.
  5. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  6. Když máte rozpuštěno, nalijte tento horký sirup na květy s citronem a dobře promíchejte.
  7. Mísu s tímto sirupem nechte 5 dní stát zakrytou při pokojové teplotě, aby se chuť bezových květů dostatečně rozvinula do celého sirupu.
  8. Po 5 dnech přeceďte sirup přes plátno, abyste dostali čistou tekutinu.
  9. Rozdělte do lahví.
Bezový sirup
Zdroj foto: Rostislav_Sedlacek / Shutterstock.com

Tento bezinkový sirup vydrží v lednici až měsíc. Ale, upřímně, už vám někdy tak dlouho vydržel? U nás je tedy fuč vždycky během prvních pár dní.

TIP: Připravte si doma také chutný pampeliškový sirup.

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)