Mátový sirup: Jak jej připravit krok za krokem

Pokud ve své zahrádce nebo v květináči pěstujete mátu, jistě víte, že roste jako plevel – je prostě všude! Nestačíte ji zpracovávat v zimě do čaje a v létě do limonády? Skvělou volbou, jak mátu využít a mít prospěch z její zdravotních benefitů, je připravit si mátový sirup.

Použití mátového sirupu

Máta je známá pro své pozitivní účinky na lidské zdraví. Pomáha pří nachlazení, při bolestí hlavy, nevolnosti, nebo na kožní potíže. Nejčastěji se využíva na přípravu mátového sirupu nebo čaje. Sirup z máty má i další využití v kuchyni. Kromě mátovej sirupové šťávy ho můžete využít také do:

  • alko i nealko koktejlů,
  • mléčných koktejlů,
  • jogurtu s vločkami,
  • kávy či čaje,
  • náplní při pečení a další.
Mátový sirup
Zdroj foto: Peredniankina / Shutterstock.com

Recept na domácí mátový sirup

Příprava mátového sirupu není nijak složitá a výsledek vás potěší. Kromě základního receptu, který uvádíme, můžete recept obohatit také o jiné zložky, jako třeba bylinky a ovoce. Může tak vzniknout meduňkově-mátový, bezově-mátový, nebo také jahodově-mátový sirup.

Suroviny

  • 1 hrnek čerstvé nasekané máty,
  • 1 hrnek vody,
  • 1 hrnek bílého cukru.

Postup přípravy

  1. Připravte si mátu – pořádně ji omyjte a osušte. Nasekejte ji kompletně i s celými stonky a nasekanoú mátu si odložte do misky.
  2. V malém hrnci přiveďte vodu k varu a přidávejte cukr, dokud se kompletně nerozpustí, poté odstavte z ohně.
  3. Vzniklým sirupem přelejte nasekanou mátu.
  4. Rozmíchejte a ujistěte se, že je máta zcela ponořená.
  5. Zakryjte poklicí nebo talířkem a nechte zcela zchladnout.
  6. Po tom, co sirup zcela vychladne, přeceďte jej přes plátno a zatlačte jej pomocí lžíce, abyste měli co nejvíce čistého sirupu.

Sirup musíte nechat zakrytý, jelikož v těkavých éterických olejích, které unikají ve formě páry, je spousta máty. Pokud byste nechali tuto páru uniknout, sirup by neměl tu správnou chuť. To samé platí i při přípravě mátového čaje. Dokud je horký a stoupá z něj pára, mějte hrnek zakrytý.

V lednici vám mátový sirup vydrží v uzavřené nádobě až tři týdny. Pokud máte rádi domácí sirup, určitě vyzkoušejte také bezový sirup.


Další recepty na sirupy

Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Lenka říká

    MAM DOTAZ PROC BILY CUKR ? NE TREBA TRTINOVY ? DIKY

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.