Připravte si jidáše: velikonoční pečivo podávané na Zelený čtvrtek

Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo. Velikonoce jsou spojeny s lidovými zvyky a jidáše také patří mezi ně. Z čeho ho lze upéct? Vyzkoušejte chutný recept.

Jidáše
Jidáše. Zdroj foto: Monika Vychodilova / Shutterstock.com

K lidovým zvykům patří také pletení pomlázky, barvení vajec či pečení velikonočního pečiva. V článku si připravíme nejlepší nadýchané jidáše z kvásku.

Velkonoční jidáše

Jidáš sehrává ve velikonočním příběhu Ježíše Krista důležitou roli. Byl to on, kdo ho prozradil Římanům. Do tradic, jež se na Velikonoce dodržují, se zrádce Jidáš Iškariotský přenesl v podobě kynutého pečiva, stočeného ve tvaru provazu. Ten je symbolem Jidášovy zrady a pocitů viny, které Jidáše nakonec přivedly k sebevraždě oběšením. Lidé si na paměť tohoto začali připravovat sladkou dobrotu. Těsto na jidáše je podobné jako na mazanec, jen o málo hutnější, aby se z něho bochánky daly pěkně tvarovat. Jejich podstatnou ingrediencí je med, kterým se po upečení potírají.

Kdy se pečou jidáše?

Upéct je můžete pár dní před zeleným čtvrtkem. Kdy ale jíst jidáše? Ty by se měli jíst na Zelený čtvrtek za svítání. Pokud to dodržíte, měli byste se pak těšit pevnému zdraví.

Jidáše
Zdroj foto: Tereza Koudelkova / Shutterstock.com

Recept na jidáše polopatě

  • 500 g polohrubé mouky,
  • 15 g kvasnic,
  • asi 175 ml vlažného mléka,
  • 60 g másla,
  • 50 g krupicového cukru,
  • 1 žloutek,
  • vejce na potření, tuk na vymazání plechu (případně pečicí papír), med na potření.

Jak připravit jidáše

  1. Připravíme si kvásek z kvasnic, které rozdrobíme do malé misky, přidáme trochu cukru, trochu mouky a 2 lžíce vlahého mléka a necháme kvasnice vzejít.
  2. Do mísy na těsto odvážíme mouku, přidáme špetku soli, zbytek cukru, rozpuštěné máslo, žloutek a připravený kvásek.
  3. Vše doplníme mlékem tak, aby nám vzniklo hladké a hutné těsto, jež se nelepí.
  4. Těsto dáme na teplé místo kynout.
  5. Po vykynutí z těsta nakrájíme kousky, vyválíme je na válečky a ty stočíme do spirály nebo esíček a pokládáme na vymaštěný plech (nebo použijeme pečicí papír).
  6. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme upéct do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme do zlatova.
  7. Po upečení jidáše potřeme tekutým horkým medem.

Těsto na jidáše se podobá tomu na mazanec. Ochucení medem však dává jidášům jejich typickou chuť i vůni, která k Velikonocům neodmyslitelně patří.

Zdroj: cooklikeczechs.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.