Opilý Izidor: Recept na vánoční zákusek, který není složitý

Opilý Izidor je vynikající vánoční zákusek, který milují všichni. Navzdory 4 vrstvám je jednoduchý na přípravu. Vyzkoušejte recept na tyto řezy a vychutnejte si jeho lahodnou chuť.

Kuchařky našich babiček skrývají mnoho lahodných receptů, na které se bohužel zapomíná. Jedním takovým je i opilý Izidor, recept, po jeho konzumaci byste neměli usednout za volant.

opilý izidor recept
Zdroj foto: NoirChocolate / Shutterstock.com

Opilý Izidor nebo také opilý František je vánoční řez, jehož náplň je připravována z rumu. Možná se zdá, že vánoční opilý Izidor je složitý na přípravu, opak je ale pravdou. Cukroví opilý Izidor je ve skutečnosti velmi jednoduché, i když se tento řez skládá ze čtyř vrstev.

Další inspiraci na vánoční cukroví vám přinášíme zde: 7 tipů na vánoční cukroví: Tradiční recepty na každé vánoce

Kromě Vánoc se tento zákusek zvykne připravovat i na Velikonoce či jiné oslavy. Máte i vy ve vaší rodině zažitou událost nebo svátek, kdy připravujete právě tento zákusek?

Recept na zákusek Opilý Izidor

Obtížnost:IntermediateČas přípravy: 50 minutČas vaření: 25 minutCelkový čas:1 hodina 15 minutPorce:12 porce

Popis receptu

Recept Opilý Izidor není vůbec časově náročný, základ tvoří korpus, který je upečený během chvilky. Součástí jsou také dva druhy krému, které připravíte v době, kdy vám bude korpus chladnout.

Suroviny na koláč

  • Suroviny na ořechový krém

  • Suroviny na žloutkový krém

  • Suroviny na polevu

Postup

  1. Ze všeho nejdříve si rozehřejte troubu na 160 °C. 
  2. Do pěny utřete máslo, cukr a žloutky, a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  3. Poté přidejte kakao, ořechy, mouku a prášek do pečiva.
  4. Vyšlehaný sníh opatrně vmíchejte do směsi a důkladně promíchejte.
  5. Těsto vlijte na předem připravený, pečicím papírem vyložený plech.
  6. Těsto vložte do trouby a pečte asi 15 minut. Poté ho nechte vychladnout.
  7. Mezitím si připravte ořechový krém. Všechny suroviny spolu smíchejte dohromady.
  8. Ořechovým krémem natřete upečený plát.
  9. Nyní přichází na řadu žloutkový krém. Připravte si vodní lázeň. 
  10. Do mísy vložte všechny suroviny na žloutkový krém a metličkou je nad parou vyšlehejte do hladké a lesklé směsi.
  11. Jakmile máte hotovo, do chladnoucího krému vmíchejte máslo.
  12. Hotový krém natřete na již natřený ořechový krém.
  13. Zákusek Opilý Izidor dejte alespoň na půl dne do lednice – ideálně na 24 hodin.
  14. Následně si připravte čokoládovou polevu ze smetany a čokolády – ve vodní lázni nechte suroviny rozpustit a poté polevou zalijte celý moučník a nechte opět ztuhnout.

Tipy k vylepšení

  • Jistě jste se setkali i s variantou košíčky opilý Izidor, ty si koneckonců můžete vyšperkovat i vy. Řez nakrájejte na malé kostky, které se vlezou do vámi zvolených papírových košíčků.
  • Chcete-li mít zákusek krásně ozdobený, odložte si trochu čokolády do cukrářského sáčku a na vrchu zákusku vytvořte pěknou mřížku, nechte ztuhnout.
  • Aby se vám řez Opilý Izidor dobře krájel, připravte si velký nůž, horkou vodu a papírové ubrousky. Před každým krájením nůž namočte na chvíli do horké vody, vodu setřete ubrouskem a krájejte.
Klíčová slova:vánoční řezy, opilí izidor recept, zákusek opily izidor

Opilý Izidor nemusíte péct pouze na velkém plechu. Zákusek si můžete připravit i ve formě dortu. Dnes už najdete i přesné recepty na Opilý Izidor dort, které jsou určeny přesně pro danou velikost vaší dortové formy. Zvolit však klidně můžete i výše uvedený recept a upéct jej jako dort. Těsto bude výše, což zajistí koláči ještě slavnostnější vzhled.

Jaké další sváteční řezy připravujete doma na Vánoce vy?

Zdroj: taste.com.au, delish.com


Tipy na další řezy a koláče

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.