Jak udělat kvásek: Jde to s droždím, ale i bez něj

Z kynutého těsta se připravují všelijaké dobroty, a naše babičky na něj nedaly dopustit. Kvásek si připravovaly doma, a pak pekly voňavé buchty, koláče, ale i domácí chléb nebo rohlíky.

Zdroj foto: Zagorulko Inka / Shutterstock.com

Žitný kvásek neboli kvas se dá pohodlně koupit v pekařství, když si jej budete chtít připravit doma, můžete, ale příprava trvá pár dní. Jde to ale i bez kvasnic, které se považují za základ kvásku. Právě klasický kvásek z droždí si doma připravíte rychle, a zadělat si pak můžete těsto na voňavé buchty i domácí pečivo. Oba postupy vám teď představíme.

Tradiční kvásek z droždí

Suroviny:

  • Čerstvé droždí,
  • cukr,
  • mléko (lze nahradit i vodou).

Postup:

  1. Kvásek si zaděláme v misce, ta by měla být dostatečně velká, musíme počítat s tím, že kvásek nám zvětší objem.
  2. Droždí si v ruce rozdrobíme do připravené misky a přidáme špetku cukru. Cukr s droždím utřeme tak, aby nám vznikla kaše. Cukr je v receptu velmi důležitý, právě díky němu se kvasinky mohou rozrůstat a rozmnožovat. Pozor ale na sůl, ta naopak může kvasinky zničit.
  3. Jakmile spojíme droždí se špetkou cukru, můžeme si ohřát mléko. Klidně v mikrovlnce, ale pozor na jeho teplotu. Ideální teplota by měla být kolem 37 stupňů, aby kvasinky mohly pracovat. Při vyšších teplotách by se mohly zahubit.
  4. Ke kašičce z droždí a cukru přilijeme ohřáté mléko a dobře promícháme. Kvásek necháme vzejít na teplém místě, trvat to bude asi deset minut. Že správně vzešel, poznáme podle toho, že budeme mít jakoby hustou pěnu.
  5. Hotový kvásek se přidá do těsta k ostatním surovinám, a následně se vypracuje kynuté těsto.

Žitný kvas bez droždí

I bez droždí si můžete připravit kvas, z něhož si můžete udělat později udělat základní kynuté těsto. Tento recept ale vyžaduje trpělivost a čas, výhodou však je to, že připravený kvásek můžete využívat postupně a mít ho uschovaný. V dřívějších dobách se dokonce rozdával sousedům.

Zdroj foto: OlegD / Shutterstock.com

Suroviny:

  • Voda,
  • žitná chlebová mouka (použít můžete jakoukoliv žitnou mouku, nejen tu chlebovou).

Postup:

  1. Nejprve si musíte sehnat vyvařenou sklenici, která by měla mít i dostatečně široké hrdlo.
  2. Do ní dáme 100 g mouky a 100 ml vlažné vody – nejlépe převařené. Suroviny zamícháme tak, aby nám vznikla kaše.
  3. Jakmile máme zamícháno, místo víčka sklenice použijeme igelitovou fólii, jíž připevníme obyčejnou gumičkou. Do ní uděláme i pár dírek, aby kvas dýchal.
  4. Sklenici umístíme do tepla a necháme jeden den odpočívat.
  5. Na druhý den je potřeba kvas zkontrolovat a přidat do něj opět 100 g mouky a 100 ml vody.
  6. Všímáme si také toho, jak pracuje, měly by se nám začít tvořit bublinky a kvas by měl začít být nakyslý.
  7. Opět přikryjeme a dáme na teplé místo na jeden den.
  8. Třetí den uděláme to samé, pokud kvas příliš nabude, přendáme jej do větší nádoby, opět přidáme 100 g mouky a 100 ml vody, promícháme, přikryjeme a necháme v teple odpočívat.
  9. Čtvrtý den by měl kvas být plný bublinek, měl by mít i charakteristickou vůni a chuť.
  10. Pokud chcete, můžete mu dát ještě den a znovu ho namnožit, jinak už jej můžete využít do těsta.
  11. Pokud si několik lžiček kvasu schováte do lednice, příště budete mít základ pro další várku kvasu a můžete jej využít kdykoliv k dalšímu pečení.

Udělat si svůj domácí kvásek není žádná věda. Pokud si pečete vlastní pečivo, možná máte doma i pekárnu. Ta všechnu práci udělá za vás, tedy včetně těsta, a nemusíte se zdržovat ani naděláváním kvásku. Pokud ale pečete stále ještě tradičně, recepty na domácí kvásek jistě oceníte.

Zdroj: theverge.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací