Sváteční velikonoční mazanec – jednoduchý a chutný recept

Upečte výborný velikonoční mazanec a připravte tak lahodnou jarní pochoutku pro celou rodinu. Velikonoce se blíží a mazanec u nás dozajista patří mezi tradiční velikonoční recepty.

Jaro je – a tady s ním i Velikonoce, na které je třeba se připravit trochu dopředu. Vedle důkladného jarního úklidu a jarních dekorací se vaše oslava jara může dotknout i tradičních receptů. Připravte sváteční nadýchaný mazanec pro svou rodinu a dopřejte si lahodnou jarní snídani ve velikonoční atmosféře.

Velikonoční mazanec
Zdroj obrázku: JMiks / Shutterstock.com

Recept na velikonoční mazanec

Umíte si představit oslavu Velikonoc bez mazance, velikonoční nádivky a malovaných vajíček? Jsou prostě symboly jara a na velikonoční stůl neodmyslitelně patří. Pokud také patříte k zarytým milovníkům Velikonoc, pak ani ve vaší kuchyni rozhodně nechybí čas na přípravu velikonočního mazance. Jeho příprava je snadná, musíte však věnovat přípravě těsta delší čas kvůli kvásku.

Suroviny pro kynutý mazanec:

  • 100 g másla,
  • 3 vejce,
  • 100 g cukru,
  • 500 g polohrubé mouky,
  • sůl,
  • rozinky a mandle,
  • muškátový oříšek,
  • citronovou kůru,
  • 1 kostku droždí.
Nejlepší velikonoční mazanec
Zdroj foto: Evelinna / Shutterstock.com

Postup přípravy:

  1. Jako první si určitě připravte kvásek.
  2. Pro vykynutí kvásku do vlažného mléka přisypte špetku soli, cukr a trochu polohrubé mouky.
  3. Do větší mísy si prozatím připravte mouku a smíchejte ji s rozpuštěným máslem, žloutky, citronovou kůrou, muškátovým oříškem i rozinkami.
  4. K této směsi nakonec přidejte i připravený vykynutý kvásek a vše důkladně promíchejte pro spojení všech ingrediencí.
  5. Pečlivě promíchané těsto přikryjte bavlněnou utěrkou a nechte asi hodinu kynout, aby dobře nabylo a výsledný mazanec byl vláčný a nadýchaný.
  6. Po hodině odpočinku těsto znovu propracujte a vytvořte z něj úhledný bochánek, který nechte ještě chvíli vykynout.
  7. Velikonoční bochánek těsta potřete zbylým vejcem a navrch nasypte lahodné plátky mandlí.

Nadýchaný mazanec – doba pečení

Pokud máte velikonoční bochánek připravený, předehřejte si troubu na 200 °C a vložte do trouby na plechu s pečicím papírem. Prvních dvacet minut pečte velikonoční mazanec při 200 °C, poté můžete teplotu ubrat na 160-180 °C a nechat upéct dozlatova.

Velikonoční bochánek podávejte pocukrovaný moučkovým cukrem, na ozdobu můžete přidat i květ jedné z jarních květin.

Velikonoční mazanec naservírovaný na slavnostním podnosu, dozdobený velikonočními vajíčky, je krásnou tradicí u velikonočního stolu. Aby měl velikonoční oběd tu správnou slavnostní atmosféru, promyslete si jak prostřít velikonoční stůl tak, aby potěšil celou rodinu, která si za něj společně sedne a oslavit tak tyto svátky jara.

Domácí mazanec a jeho lahodnou chuť si vychutnejte s celou rodinou. Dobrou chuť.

Zdroj: allrecipes.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.