Batáty: Oživte svůj jídelníček sladkými bramborami

Batáty (sladké brambory) jsou výborná pochoutka hodící se do české kuchyně. Mají jinou chuť než klasické brambory, kterou si ovšem oblíbíte. Jak pěstovat batáty a jak je využít?

Sladké brambory toho nemají s klasickými bramborami příliš společného. Ačkoli jsou batáty jiným druhem a mají jinou chuť, jejich způsob pěstování a sklizeň je bramborám velmi podobný.

Sladké brambory – batáty

Řadí se do čeledi svlačcovitých a chutnají velmi odlišně jako klasické brambory. Jsou také kořenovou zeleninou, ovšem jejich chuť je sladká. Vhodné podmínky pro pěstování batátů jsou téměř po celém světě, lze vypěstovat různé druhy odlišných barev (oranžové, bílé a fialové).

Tyto sladké brambory mají i jiné využití – je to popínavá rostlina, čehož mnoho lidí využívá k zastínění pergol v horkých letních dnech.

Sladké brambory jsou plné škrobu, kromě toho však obsahují vlákninu, vitamíny a minerály. Seznam zdraví prospěšných látek doplňují potřebné antioxidanty, ty zbavují tělo volných radikálů a bojují proti chronickým onemocněním. Sladké brambory působí proti mnoha zdravotním potížím:

  • podporují správnou funkci střev,
  • snižují riziko rakoviny,
  • zlepšují zdraví očí,
  • pomáhají zlepšit funkce mozku,
  • posilují imunitní systém.

Druhy sladkých brambor

Batáty mají hned několik různých tvarů, velikostí i barev. U nás jsou nejrozšířenější červené. Jejich dužina je buď žlutá, nebo bílá. Tato odrůda obsahuje nejvíce betakarotenu a je oblíbená také proto, že se skvěle hodí nejen na vaření, ale i na zapékání, což u jiných druhů někdy nebývá možné. Pokud máte rádi domácí hranolky, měli byste si pořídit raději žluté batáty, které jsou vhodné na smažení, nebo je využijete při přípravě těsta. Existuje i oranžová odrůda, ale s tou se u nás nesetkáte.

Batáty k výsadbě
Zdroj foto: Paul Pellegrino / Shutterstock.com

Pěstování batátů

Sladké brambory se dovedou přizpůsobit jakékoliv zeměpisné oblasti, a tak se dají bez problémů pěstovat i u nás. Mají jen pár požadavků:

  • K dobrému růstu potřebují slunné místo.
  • Ideální půda je hlinitopísčitá.
  • Jsou to plazivky, a proto potřebují vyvázání.
  • Vysadit ven je můžete až po přízemních mrazících.

Nejčastěji se pěstují pomocí předklíčení tak, že do zakoupené hlízy napícháte špejle a necháte je klíčit nad sklenicí vody, a až poté je zasadíte do květináče nebo do země.

Sladké brambory lze vypěstovat z naklíčených hlíz, podobně jako tomu je u klasických brambor. Na rozdíl od brambor můžete batáty vypěstovat ze sazenic, je to dokonce častější metoda.

Jak sázet batáty

Sazenice batátů

Pokud se rozhodnete pěstovat batáty stejným způsobem jako brambory, nechte je naklíčit. I nenaklíčené hlízy se pravděpodobně uchytí, jen jim bude růst trvat déle. U sazenic naklíčení samozřejmě nutné není.

Kdy začít sázet

S výsadbou sazenic či hlíz počkejte na začátek května, kdy už nehrozí mrazíky. Sázejte je podobně jako brambory – do vytvořených brázd. Mějte na paměti, že sladké brambory jsou popínavá rostlina, potřebují dostatek místa k „plazení“ po zemi nebo je vyvázejte a nechte růst po opoře. Usnadní to zalévání. Hnojení postačí pouze na počátku vegetace, později už ho není třeba.

Sklizeň

Brambory sklízejte průběžně po celou sezónu, na podzim vyjměte všechny sladké brambory. Ve sklepě vydrží přibližně měsíc, ale déle je neskladujte.

Jak uskladnit batáty

Tyto brambory se sklízejí, až jejich listy zcela zhnědnou. Poté je potřeba je pořádně uskladnit, protože nemají takovou výdrž, jako klasické brambory. Pokud chcete, aby vám vydržely přes celou zimu až do jara, musíte je dát do suššího, dobře větraného sklepa, nejlépe do nádoby s pískem nebo pilinami, protože jsou náchylné k plesnivění a hnilobě. V lednici vám vydrží maximálně týden a přímo mrazit se nesmějí.

Škůdci a onemocnění

Sladké brambory nemají v našich podmínkách přirozené škůdce, včetně mandelinky bramborové a ani je neohrožují žádné nemoci.

I když jsou tyto brambory podobné klasickým bramborám, ale musíte s nimi zacházet jemněji, protože nejsou tak odolné.

Jak využít batáty

Sladké brambory už dávno nejsou něco nového, staly se součástí české kuchyně, proto i recepty z batátů naleznete dnes v každé kuchařské knize či receptovém magazínu.

batátová polévka, jak dlouho vařit batáty
Zdroj foto: Angelika Heine / Shutterstock.com

Častou otázkou je, jak dlouho vařit batáty. Chcete-li podávat sladké brambory jako přílohu (vařené batáty, batátové hranolky, pečené batáty) k hlavnímu jídlu, v podstatě je postup a čas přípravy stejný, jako u klasických brambor. Proto čas vaření těchto brambor přizpůsobte tomu, jestli máte rádi tvrdší brambory nebo úplně do měkka uvařené.

Receptů, jak připravit sladké brambory je dnes plný internet. My vám vyzvedneme ty nejoblíbenější recepty z batátů, které se zvyknou připravovat:

  • batátová polévka – polévka z batátů má opravdu lahodnou chuť, připravit ji můžete na vícero způsobů,
  • k masu můžete jako přílohu podávat batátové pyré nebo batátovou kaši,
  • jako obměnu tradičních bramborových placek vyzkoušejte batátové placky,
  • pokud bychom měli nahlédnout do sladkých dezertů, za vyzkoušení určitě stojí batátové brownies, po kterém se budete zalizovat.

Pokud u vás doma připravujete sladké brambory pravidelně, dejte nám vědět jak je máte nejraději a co všechno z nich připravujete.

Zdroj: almanac.com, food.ndtv.com, discover.hubpages.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.