Klasická dršťková polévka a jak připravit dršťky

Dršťkovou polévku máme spojenou s tradiční českou kuchyní. Dršťky jsou výborným zdrojem bílkovin a příprava staročeské dršťkové polévky není nijak složitá.

Co jsou dršťky

Než se s vámi podělíme o seznam surovin a recept na klasickou dršťkovou polévku, pojďme si dršťky představit. Z čeho jsou vlastně dršťky? Ty tradiční se vyrábí z hovězích předžaludků. Hovězí dršťky jsou tedy vlastně směsí čepce, bachoru a knihy. Ty jsou důkladně několikrát propláchnuty vodou, až z nich zbude čistá svalovina. Ta se následně nakrájí na plátky, kterým se říká dršťky. Na pultech řeznictví ale můžeme narazit také na vepřové dršťky, které jsou vyrobeny z vepřových žaludků a jsou narůžovělé.

Jsou dršťky zdravé?

Kromě toho, že již víte, jak dršťky vznikají, zmíníme si i jejich základní vlastnosti. Dršťky jsou totiž zdraví prospěšné a mají blahodárný vliv na:

  • zdraví kostí,
  • růst svalů,
  • dostatek červených krvinek.

Dršťky jsou plné bílkovin, díky čemuž mají pozitivní efekt na zdraví kostí i svalů. Obsahují také vitamín B12. Ten se postará o to, aby u vás nenastala anémie a počet vašich červených krvinek byl v normě. Zároveň jsou dršťky nízkokalorické a napomáhají hubnutí. Ovšem pozor! Při nadměrné konzumaci mohou zvýšit váš cholesterol.

Dršťky na několik způsobů

Hovězí dršťky nejsou typické pouze pro tradiční českou kuchyni, ale oblibě se těší i v jiných zemích. Například v Itálii nedají dopustit na zadělávané dršťky, které připravují se zeleninou. Příprava drštěk je stejná, ať už se rozhodnete uvařit klasickou hospodskou dršťkovou polévku nebo vyzkoušet zahraniční recepty. Předvařené dršťky musíte znovu proprat ve vodě a následně povařit.

Jak připravit dršťky na dršťkovou polévku

Pojďme se již nyní vrhnout na samotnou přípravu drštěk na polévku. Pokud si koupíte syrové dršťky, strávíte jejich přípravu minimálně hodinu. Přestože již prošly několika cykly mytí, musíte je i přesto vyčistit a několikrát povařit.

Jak vyčistit čerstvé hovězí dršťky? Promýt je pod proudem vody a minimálně třikrát za sebou provařit v osolené vodě. Chcete si práci ulehčit? Nakupte si předvařené hovězí dršťky a doma je pečlivě propláchněte vodou a následně vložte do hrnce vodou a přiveďte k varu. Jejich uvaření doměkka trvá přibližně 20 až 25 minut.

Klasická dršťková polévka – recept

Obtížnost:IntermediateČas přípravy: 10 minutČas vaření: 50 minutCelkový čas:1 hodina Porce:4 porce

Popis receptu

Staročeská dršťková polévka vypadá na pohled jako gulášová. Skládá se ze silného hovězího vývaru, drštěk a směsi koření.

Suroviny

Postup

  1. Začněte tím, že předvařené dršťky promyjete vodou a nakrájíte na malé proužky, ale ne moc drobné. Potom je vložíte do hrnce s osolenou vodou a vaříte doměkka. To potrvá přibližně 20 minut. Mezitím si nakrájejte cibuli nadrobno.
  2. Jakmile budou dršťky uvařené, sceďte je a nechte okapat.
  3. Ve středním hrnci nechte rozpustit sádlo a orestujte na něm cibulku. Jakmile cibulka zesklovatí, zaprašte ji moukou a sladkou paprikou. Do směsi přilijte vývar a důkladně míchejte. Nyní přidejte zbývající ingredience – sušenou majoránku, prolisovaný česnek, kmín, sůl, pepř a dršťky. Následně přiveďte k varu a nechte 30 minut povařit.
  4. Polévku podávejte s čerstvým chlebem a ozdobte čerstvou majoránkou.
Klíčová slova:recepty na polévky, dršťková polévka, recept na oběd, dršťky

Dršťková polévka netradičně

Dršťková polévka z předvařených drštěk je lahodná, co ale vyzkoušet její tureckou, polskou, karibskou nebo vegetariánskou verzi? Recept na tureckou verzi dršťkové polévky obsahuje mléko, olivový olej, citronovou šťávu a vinný ocet. V Polsku do tradiční dršťkové polévky přidávají zeleninu, tudíž je výsledkem jakýsi dršťkový vývar. Karibská verze je typická přidáním dýní a batátů.

TIP: Skvělou pochoutkou je také buřtguláš. Vyzkoušejte recept na tohle chutné jídlo.

Od všech předchozích verzí se ale liší vegetariánská verze dršťkové polévky. Zkuste si připravit dršťkovou polévku z kotrče, hlívy ústřičné a dalších hub. Příprava je stejná, pouze nahradíte dršťky vašimi oblíbenými houbami.

Pochutnejte si na domácí dršťkové polévce. Dobrou chuť!

Vyzkoušejte také další recepty na polévky k chutnému obědu.

Zdroje: italianspoon.com.au, thespruceeats.com, polishfoodies.com


Další recepty na polévky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.