Připravte si lahůdku: Chutný cheesecake je sytým dezertem s typickou chutí

Po Sametové revoluci s otevřením hranic všemu novému vtrhl i do českých kuchyní kulinářsky lahodný americký dezert cheesecake. Jeho typickou podobu mu dávají dvě vrstvy. Jednou z nich krusta, na kterou jsou použité rozdrobené sušenky s máslem, a tou druhou je sýrová nebo tvarohová vrstva. I když na první pohled vypadá jeho příprava jednoduše, je důležité dodržet správný postup, abyste místo cheesecake neupekli jen nějaký obyčejný tvarohový koláč, jeden z mnoha.

6 důležitých zásad, které byste měli při přípravě cheesecake dodržovat

  • směs sýru a cukru míchejte v robotu na nejnižší rychlost, nebo v ruce za použití metličky. Účelem je dostat do směsi co nejméně vzduchu,
  • upečený cheesecake nechejte pomalu chladnout v otevřené troubě,
  • z formy koláč vyndejte, až je opravdu dobře vychladlý,
  • ingredience k sýru přidávejte postupně – nejprve cukr, teprve potom vejce,
  • všechny použité ingredience musejí mít pokojovou teplotu,
  • sušenkový základ je možné předpéct v troubě.

Vybíráme formu pro cheesecake a pečeme v troubě

Pro pečení cheesecaku je vhodná dortová forma s odnímatelným okrajem, z níž se hotový koláč velmi dobře vyklápí, je-li dobře vymazaná tukem. Když použijete koláčovou formu nebo zapékací misku, vyložte dno i okraje pečicím papírem.

Na rozdíl od běžného koláče se cheesecake peče ve vodní lázni. V případě použití odnímatelné dortové formy je lepší ještě formu obalit alobalem, aby z ní žádná hmota nevytekla skulinami ven. Pak se forma položí do hlubšího plechu s vodou a dá do trouby.

Cheesecake se peče pomalu asi při 160 stupních Celsia. Účelem toho je koláč nevysušit, čemuž napomáhá také uvolňovaná vodní pára. Během pečení není dobré otevírat troubu, neboť plocha by se mohla propadnout. A jak poznáte, že je cheesecake upečený? Při poklepu na bok formy by se hmota měla chvět, jako by byla ze želé.

Do ledničky dejte cheesecake teprve ve chvíli, kdy je řádně prochladlý. Pokud by byl ještě byť jen trochu teplý, sýrová vrstva by se srazila.

Americký cheesecake ze sýra či tvarohu

Spoustu těch, kdo by si tento dort rádi doma připravili, odrazuje použitý sýr. Mají totiž dojem, že se jedná o slaný koláč. Což ovšem není pravda. Jedná se o sladký dezert s typickou chutí, která je neopakovatelná.

Američané si na něm zakládají a jeho přípravě věnují velkou pozornost. Rozhodně se koláč nesmí během pečení zbarvit do hněda. Uprostřed by neměl být kvůli nedopečení propadlý a povrch popraskaný, což by svědčilo o tom, že je přepečený. To jsou zásadní kulinářské chyby, kterých se dopouštějí nejen nováčci v kuchyni. O konzistenci sýrové vrstvy se říká, že by měla být hladká, sametová a krémová. Komu se podaří vyrobit hrudkovitou vrstvu, ten si řád zlaté vařečky určitě nezaslouží.

Zdroj foto: Bystrov / Shutterstock.com

Nejlepší cheesecake

Recept na cheesecake vám rádi představíme a také podrobně popíšeme. S naším návodem se vám vlastní koláč určitě podaří. Bojíte-li se pečení, pak si zkuste připravit nepečený cheesecake s tvarohem. Na výsledku se pak bude hodně podílet konečné chlazení, bez něhož to prostě nejde. Ostatně i pečený cheesecake je nutné správně vychladit, aby držel ten pravý tvar.

Domácí cheesecake

U cheesecaku je výhoda, že se nemusíte dělat s nějak moc náročným třeným nebo kynutým těstem. Na první vrstvu vám budou stačit vaše oblíbené sušenky a máslo. Můžete použít jakékoliv sušenky, co máte rádi – Bebe dobré ráno, Esíčka, Derby, Oreo, Lotus nebo některé celozrnné, kterým dávají přednost v zemi původu tohoto koláče, tedy v USA.

Na druhou vrstvu použijete krémový sýr typu Lučina, žervé, lze ho úspěšně nahradit také tučným tvarohem, dále vejce a cukr. Američané tradičně používají sýr Philadelphia. Ten koupíte i u nás.

Zdravý cheesecake rozhodně je, už jen díky přítomnosti takové porce sýru nebo tvarohu. Na druhou stranu však obsahuje velké množství cukru, takže je zároveň hodně kalorický. Kdo si hlídá svoji hmotnost, ten odpolední chuť na něco dobrého raději asi zažene méně vydatným dezertem, anebo si připraví dietní cheesecake.

Mascarpone cheesecake s ovocem

Při přípravě domácího cheesecake se meze fantazii nekladou. Vedle obvyklé Lučiny nebo jiného žervé sýru, je možné použít jako vrchní vrstvu také typický italský sýr mascarpone. Je jemný a krémový s chutí smetany a syrovátky, ze níž se vyrábí působením kyseliny vinné. Lze ho ještě doplnit i sezónním ovocem, jakou jsou maliny, jahody, borůvky. Ale chybu neuděláte ani s mangem či avokádem.

Vaše fantazie může jít ještě dál, protože sýrovou vrstvu lze ochutit zrníčky máku. Takový makový cheesecake je lahoda pro toho, kdo mák prostě miluje. A na podzim si určitě upečte dýňový cheesecake.

Zdroj foto: pilipphoto / Shutterstock.com

Vegan cheesecake s čokoládou

Spousta lidí dává v současné době přednost vegetariánské a veganské stravě s vyloučením všeho živočišného. I oni si však mohou připravit svůj vegan cheesecake z dostupných surovin. Jedná se o lahodný dezert, k jehož přípravě jsou použité oříšky, datle i bílé tofu.

Na korpus, tedy spodní vrstvu, je třeba asi 250 g datlí, 9 lžic ovesných vloček, 4 až 5 lžic kokosu, 3 lžičky kakaa, 4 lžíce mletých lískových ořechů a 1,5 dl vody.

Sýrový krém, tedy vrchní vrstva, je z tofu, ta se doplní banánem, asi 150 ml kokosového krému, 100 g hořké čokolády a dle chuti datlovým sirupem.

Připravíte si korpus, kdy všechny ingredience společně mixujete, aby vznikla jednotná pasta, kterou naplníte dno dortové formy. “Sýrovou” hmotu připravíte z kokosového krému, v němž rozpustíte čokoládu. Banán rozmixujete s tofu, postupně přidáváte kokosový krém a vymícháte do hladka. Je-li potřeba, dosladíte datlovým sirupem. Hmotu natřete na korpus a necháte v lednici ztuhnout.

Tímto získáte zdravý dezert bez přítomnosti rafinovaného řepného cukru, který si v ničem nezadá s pravým cheesecake.

Nepečený cheesecake citronový

Klasika mezi nepečenými jednoduchými cheesecake je ten s citronem. Dodá mu typickou nakyslou chuť.

Na korpus použijete máslové sušenky a máslo. Ty rozmixujete a vypracujete hmotu. Upěchujete ji do máslem vymazané dortové formy, na jejíž dno jste dali pečicí papír. Aby hmota ztuhla, je třeba ji dát do ledničky. Mezitím si připravíte vrchní vrstvu z tvarohu a mascarpone, které vymícháte společně do krému. Přidáte šťávu z citronu a dle chuti dosladíte cukrem. Krém naplníte na ztuhlý korpus a dáte opět do ledničky ztuhnout. Povrch lze ozdobit mátovými lístky.

Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Jednoduchý dietní cheesecake s ovesnými vločkami

I když původní receptura počítá se smetanovým sýrem a korpusem z másla, lze připravit i dietní variantu ze zdravějších surovin.

Na korpus si nachystejte ovesné vločky, kakaové sušenky a máslo.

Na náplň budete potřebovat 500 g měkkého odtučněného tvarohu, 1 kelímek kysané smetany, 2 vejce, 2 balení vanilkového cukru, lžíci medu.

V mixéru rozmixujete ovesné vločky a kakaové keksy. Přidáte rozpuštěné máslo a vypracujete. Hmotou naplníte dno dortové formy, kterou jste vyložili pečicím papírem. Korpus předpečete v troubě po dobu 10 minut na 180 stupňů Celsia.

Krém připravíte z tvarohu, zakysané smetany, vajec, vanilkového cukru a medu. Vše opatrně rozšleháte a natřete na vychladlý předpečený korpus.

Hotový dort dáte péct do trouby na 40 minut. Po upečení necháte pomalu v troubě vychladnout. Pak na povrch koláče pokladete plátky jahod, jež zalijete želatinou. Cheesecake je třeba nechat v ledničce po dobu 24 hodin.

Zdroj foto: Elena Zajchikova / Shutterstock.com

Cheesecake obohatil tuzemskou kuchyni o lahodný dezert, který se stává čím dál tím více oblíbeným. Není divu, snoubí v sobě typický americký recept a českou vynalézavost.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací