Tři chutné způsoby jak můžete využít ricottu. Skvělý základ pro slané i sladké jídlo

Ricotta je měkký čerstvý sýr, který se hodí pro výrobu různých pokrmů, ať už ji chcete využít do hlavního chodu, dezertu, či různých chuťovek. Pro svou jemnou chuť je v kuchyni velmi oblíbená.

Zdroj foto: id-art / Shutterstock.com

Ricottový koláč

Ačkoliv koláče většinou připravujeme nasladko, ricotta se skvěle hodí právě k přípravě slaných koláčů.

Suroviny:

  • 500 g ricotty,
  • 200 ml zakysané smetany,
  • 6 vajec,
  • 300 g cherry rajčátek,
  • 25 g másla,
  • 50 g parmazánu,
  • lžíce olivového oleje,
  • stroužek česneku,
  • sůl a pepř,
  • čerstvý tymián.

Postup přípravy:

  1. Ještě, než začnete s přípravou, dejte si předehřát troubu na 180 °C. Máslem vymastěte formu, a poté ji vysypte nastrouhaným parmazánem.
  2. V misce smíchejte rajčátka s olivovým olejem, přidejte česnek, sůl a pepř. Tuto směs připravte na plech a nechte 15 minut péct, aby rajčata změkla.
  3. Smíchejte ricottu s vejci a dobře promíchejte, pak přidejte ještě zakysanou smetanu. Následně osolte a posypte trochou tymiánu.
  4. Směs z ricotty připravte do zapékací formy, rozmístěte rajčátka a dokořeňte ještě tymiánem.
  5. Na závěr už stačí jen zakápnout olivovým olejem a nechat zhruba 20 minut péct. Výsledkem by měl být ztuhlý slaný koláč.

Pomazánka z ricotty

Tento recept na pomazánku z riccoty je velmi jemný. Kombinace ricotty se sušenými rajčaty a parmazánem jistě stojí za vyzkoušení.

Suroviny:

  • 250 g ricotty,
  • 50 g piniových oříšků,
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu,
  • 8 sušených rajčat,
  • 2 stroužky česneku,
  • lžíce olivového oleje,
  • sušená bazalka, sůl a pepř.
Zdroj foto: vanillaechoes / Shutterstock.com

Postup přípravy:

  1. Nejprve začněte opražením oříšků. Stačit budou zhruba 2 minuty na suché pánvi.
  2. Do misky dejte oříšky, sušená rajčata, parmazán, ricottu, olivový olej a česnek společně s bazalkou. Všechny suroviny důkladně smíchejte.
  3. Pomazánku dokořeňte podle chuti a můžete podávat s oblíbeným pečivem.

Ricottové lívance

Lívance z ricotty si můžete dopřát k snídani i třeba ke svačině. Jsou nadýchané a jednoduše skvělé.

Suroviny:

  • 250 g ricotty,
  • 185 ml mléka,
  • 175 g hladké mouky,
  • 2 vajíčka,
  • 60 g krupicového cukru,
  • lžička jedlé sody,
  • lžička kypřicího prášku,
  • kůra z citronu,
  • sůl,
  • olej na pánev.

Postup přípravy:

  1. Aby byly lívance nadýchané, měli byste nejprve nechat všechny suroviny dosáhnout pokojové teploty.
  2. Všechny suroviny dejte do mísy a pečlivě vymíchejte či rozmixujte do hladkého těsta. Poté ho nechte ještě zhruba 10 minut stát.
  3. Pak už jen stačí vymazat pánev trochou oleje a nechat ji dostatečně rozehřát.
  4. Lívance smažte z obou stran.
  5. Dozdobit a dochutit je pak můžete zcela podle svých chutí. Skvělý je například jogurt a med v kombinaci s oblíbeným ovocem.

Recepty s ricottou jsou velmi oblíbené a chutné. Tento sýr se totiž postará o jemnou skvělou chuť. Využít ho tak můžete jak nasladko, tak i naslano. Nabízí se opravdu mnoho možností.

Ricotta je také skvělou alternativou mascarpone. Pokud vám zrovna doma pochybilo a nevíte čím nahradit mascarpone, vyzkoušejte ricottu a další tipy.


Další recepty na koláče a moučníky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.