Grilovaná zelenina na grilu: Jak ji připravit?
Grilovaná zelenina je výborná lehká příloha k masu. Zkuste si ji ugrilovat na kontaktním grilu nebo na lávovém kameni. Bude chutnat stejně dobře a grilování zeleniny si natrénujete k dokonalosti.
Na gril se hodí pevnější druhy zeleniny. Vhodné je nakrájet ji na větší kusy, zůstane tak šťavnatá a také se s ní bude lépe manipulovat. A nebojte se, že mimo letní sezónu není co grilovat – hodně druhů zeleniny vhodné na gril je běžně k dostání i v zimě.
Zelenina vhodná na grilování
Většina z nás se omezuje jen na grilované papriky a cukety, občas snad zkusí cherry rajčata. Grilovat se dá i jiná zelenina, například
- mrkev,
- dýně,
- lilek,
- cibule,
- chřest,
- zelené fazolky
- římský salát.
Většina listové zeleniny a například i okurka se na gril nehodí pro svůj vysoký podíl vody, grilovaný římský salát ale je skvělou pochoutkou. A kromě zeleniny nesmíme zapomenout ani na grilované žampiony, i ty jsou k dostání celoročně.
Jak připravit zeleninu na kontaktní gril
Tajemství chutné grilované zeleniny začíná už u jejího výběru.
Na gril se hodí jen opravdu zdravá kvalitní zelenina, raději menší, aby zůstala šťavnatá.
Před grilováním zeleninu omyjte a osušte. Pokud nepotřebuje “vypotit” (například cuketa nebo lilek), nesolte ji před grilováním, ale až po něm.
Větší zeleninu nakrájejte na kusy:
- masité papriky na čtvrtiny
- cuketu, lilek, patizon a cibuli na plátky.
- Mrkev stačí jen očistit, stejně tak chřest nebo fazolky.
- Fazolky grilujte raději na tácku nebo na kontaktním grilu.
Připravenou zeleninu potřete olejem, aby se vám nepřichytila na gril.

Jak jinak ugrilovat zeleninu?
Pokud nemáte kontaktní gril a chtěli byste stejně vyzkoušet grilovanou zeleninu, rozhodně vyzkoušejte ugrilovat zeleninu v troubě. Další možností je příprava zeleniny na pánvi.
TIP
Připravte si zdravou přílohu: Zeleninové hranolky v troubě.
Jak nejlépe chutnají jednotlivé druhy zeleniny
Ve většině případů stačí zeleninu jen zprudka ugrilovat, posolit a případně přidat špetku grilovacího koření. Takhle chutnají hlavně cukety, dýně a patizony, které nemají vlastní chuť nijak výraznou. Všechny tyto druhy a například i grilované papriky jsou velmi dobré marinované za tepla v balsamikové redukci.
Zelené fazolky, kukuřici, dušená mrkev a chřest budou výborné, když je na závěr potřete rozpuštěným máslem.
V případě mrkve docílíte nečekaně skvělé chuti, když ji pár minut před stažením z grilu pomažete medem.
Jak podávat grilovanou zeleninu
Grilovaná zelenina je výbornou přílohou, ale chutná skvěle i samotná, s různými dipy či bylinkovým máslem.
Grilovaná cibule je skvělou přílohou k masu, na grilu ji můžete nechat, dokud nezačne karamelizovat. Rajčata grilujte nejlépe cherry na stonku – ten vám poslouží jako držátko. I ta budou výborná k masu bez jakékoliv další úpravy.
A pokud nejste zrovna zastánci teplé zeleniny, klidně si ji nechte vystydnout – i tak vám bude chutnat.
Zdroj: recipetineats.com
Tipy na další jídla