Grilovaná zelenina na grilu: Jak ji připravit?

Grilovaná zelenina je výborná lehká příloha k masu. Zkuste si ji ugrilovat na kontaktním grilu nebo na lávovém kameni. Bude chutnat stejně dobře a grilování zeleniny si natrénujete k dokonalosti.

Na gril se hodí pevnější druhy zeleniny. Vhodné je nakrájet ji na větší kusy, zůstane tak šťavnatá a také se s ní bude lépe manipulovat. A nebojte se, že mimo letní sezónu není co grilovat – hodně druhů zeleniny vhodné na gril je běžně k dostání i v zimě.

Grilovaná zelenina
Grilovaná zelenina. Zdroj foto: AS Food studio / Shutterstock.com

Zelenina vhodná na grilování

Většina z nás se omezuje jen na grilované papriky a cukety, občas snad zkusí cherry rajčata. Grilovat se dá i jiná zelenina, například

  • mrkev,
  • dýně,
  • lilek,
  • cibule,
  • chřest,
  • zelené fazolky
  • římský salát.

Většina listové zeleniny a například i okurka se na gril nehodí pro svůj vysoký podíl vody, grilovaný římský salát ale je skvělou pochoutkou. A kromě zeleniny nesmíme zapomenout ani na grilované žampiony, i ty jsou k dostání celoročně.

Jak připravit zeleninu na kontaktní gril

Tajemství chutné grilované zeleniny začíná už u jejího výběru.

Na gril se hodí jen opravdu zdravá kvalitní zelenina, raději menší, aby zůstala šťavnatá.

Před grilováním zeleninu omyjte a osušte. Pokud nepotřebuje “vypotit” (například cuketa nebo lilek), nesolte ji před grilováním, ale až po něm. 

Větší zeleninu nakrájejte na kusy:

  • masité papriky na čtvrtiny
  • cuketu, lilek, patizon a cibuli na plátky.
  • Mrkev stačí jen očistit, stejně tak chřest nebo fazolky.
  • Fazolky grilujte raději na tácku nebo na kontaktním grilu.

Připravenou zeleninu potřete olejem, aby se vám nepřichytila na gril.

Jak jinak ugrilovat zeleninu?

Pokud nemáte kontaktní gril a chtěli byste stejně vyzkoušet grilovanou zeleninu, rozhodně vyzkoušejte ugrilovat zeleninu v troubě. Další možností je příprava zeleniny na pánvi.

TIP

Připravte si zdravou přílohu: Zeleninové hranolky v troubě.

Jak nejlépe chutnají jednotlivé druhy zeleniny

Ve většině případů stačí zeleninu jen zprudka ugrilovat, posolit a případně přidat špetku grilovacího koření. Takhle chutnají hlavně cukety, dýně a patizony, které nemají vlastní chuť nijak výraznou. Všechny tyto druhy a například i grilované papriky jsou velmi dobré marinované za tepla v balsamikové redukci.

Zelené fazolky, kukuřici, dušená mrkev a chřest budou výborné, když je na závěr potřete rozpuštěným máslem.

V případě mrkve docílíte nečekaně skvělé chuti, když ji pár minut před stažením z grilu pomažete medem.

Jak podávat grilovanou zeleninu

Grilovaná zelenina je výbornou přílohou, ale chutná skvěle i samotná, s různými dipy či bylinkovým máslem.

Grilovaná cibule je skvělou přílohou k masu, na grilu ji můžete nechat, dokud nezačne karamelizovat. Rajčata grilujte nejlépe cherry na stonku – ten vám poslouží jako držátko. I ta budou výborná k masu bez jakékoliv další úpravy.

A pokud nejste zrovna zastánci teplé zeleniny, klidně si ji nechte vystydnout – i tak vám bude chutnat. 

Zdroj: recipetineats.com


Tipy na další jídla

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.