Grilovaná zelenina: jak ji připravit a která zelenina se hodí

Grilovaná zelenina je výborná lehká příloha k masu. Zkuste si ji ugrilovat na kontaktním grilu nebo na lávovém kameni. Bude chutnat stejně dobře a grilování zeleniny si natrénujete k dokonalosti.

Na gril se hodí pevnější druhy zeleniny. Vhodné je nakrájet ji na větší kusy, zůstane tak šťavnatá a také se s ní bude lépe manipulovat. A nebojte se, že mimo letní sezónu není co grilovat – hodně druhů zeleniny vhodné na gril je běžně k dostání i v zimě.

Grilovaná zelenina
Grilovaná zelenina. Zdroj foto: AS Food studio / Shutterstock.com

Zelenina vhodná na grilování

Většina z nás se omezuje jen na grilované papriky a cukety, občas snad zkusí cherry rajčata. Grilovat se dá i jiná zelenina, například mrkev, dýně, lilek, cibule, chřest, zelené fazolky a dokonce i římský salát. Většina listové zeleniny a například i okurka se na gril nehodí pro svůj vysoký podíl vody, grilovaný římský salát ale je skvělou pochoutkou. A kromě zeleniny nesmíme zapomenout ani na grilované žampiony, i ty jsou k dostání celoročně.

Jak připravit zeleninu na kontaktní gril

Tajemství chutné grilované zeleniny začíná už u jejího výběru. Na gril se hodí jen opravdu zdravá kvalitní zelenina, raději menší, aby zůstala šťavnatá. Před grilováním zeleninu omyjte a osušte. Pokud nepotřebuje “vypotit” (například cuketa nebo lilek), nesolte ji před grilováním, ale až po něm. 

Větší zeleninu nakrájejte na kusy: masité papriky na čtvrtiny, cuketu, lilek, patizon a cibuli na plátky. Mrkev stačí jen očistit, stejně tak chřest nebo fazolky. Fazolky grilujte raději na tácku nebo na kontaktním grilu. Připravenou zeleninu potřete olejem, aby se vám nepřichytila na gril.

Grilovaná zelenina
Grilovaná zelenina. Zdroj foto: Olga Miltsova / Shutterstock.com

Jak jinak ugrilovat zeleninu?

Pokud nemáte kontaktní gril a chtěli byste stejně vyzkoušet grilovanou zeleninu, rozhodně vyzkoušejte ugrilovat zeleninu v troubě. Další možností je příprava zeleniny na pánvi.

TIP

Připravte si zdravou přílohu: Zeleninové hranolky v troubě.

Jak nejlépe chutnají jednotlivé druhy zeleniny

Ve většině případů stačí zeleninu jen zprudka ugrilovat, posolit a případně přidat špetku grilovacího koření. Takhle chutnají hlavně cukety, dýně a patizony, které nemají vlastní chuť nijak výraznou. Všechny tyto druhy a  například i grilované papriky jsou velmi dobré marinované za tepla v balsamikové redukci.

Zelené fazolky, kukuřici, dušená mrkev a chřest busou výborné, když je na závěr potřete rozpuštěným máslem. V případě mrkve docílíte nečekaně skvělé chuti, když ji pár minut před stažením z grilu pomažete medem.

Jak podávat grilovanou zeleninu

Grilovaná zelenina je výbornou přílohou, ale chutná skvěle i samotná, s různými dipy či bylinkovým máslem. Grilovaná cibule je skvělou přílohou k masu, na grilu ji můžete nechat, dokud nezačne karamelizovat. Rajčata grilujte nejlépe cherry na stonku – ten vám poslouží jako držátko. I ta budou výborná k masu bez jakékoliv další úpravy. A pokud nejste zrovna zastánci teplé zeleniny, klidně si ji nechte vystydnout – i tak vám bude chutnat. 

Zdroj: recipetineats.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.