Čína aneb vyzkoušejte nové recepty: Masové i bezmasé pokrmy snadno a rychle

Na dobré si člověk zvykne hned. A co teprve, když ochutnal čínskou kuchyni, která je ve světě vyhlášená! Vyznačuje se hlavně velkou rozmanitostí chutí a různorodostí použitých surovin. Kromě toho v čínské kuchyni je značné množství způsobů přípravy jídla. Vedle běžného dušení se čína připravuje také v páře, v otevřeném kotlíku, griluje nebo smaží na pánvi wok.

Pojďme nahlédnou pod pokličku a připomenout si známé i méně známé recepty, jež si můžete připravit z dostupných surovin.

Z čeho všeho se vaří v čínské kuchyni

I když je čínský kuchař schopen připravit jídlo ze všech druhů zeleniny či masa, my se budeme držet toho, co se v čínské kuchyni používá nejčastěji. Jedná se hlavně o:

  • bambusové výhonky,
  • černé houby,
  • sójovou omáčku,
  • rýžové víno,
  • tofu,
  • zázvor.

Tyto suroviny běžně koupíme i v našich obchodních sítích. Z masa se zaměříme hlavně na kuřecí a vepřové, rybí, nebo plody moře. Ostatně ryby představují v Číně symbol bohatství. Podávají se proto i jako hlavní pokrm na Nový rok, aby byl rok bohatý.

Je zajímavé, že z mléka nebo másla se v čínské kuchyni moc nevaří. Maximálně v některých regionálních kuchyních v Tibetu. Sýry jsou nahrazovány tofu ze sójových bobů. Číňané nemají ani moc rádi uzeniny nebo uzená masa.

Zdroj foto: Lukas Gojda / Shutterstock.com

Stolování v Číně

Čínská kuchyně dbá hodně na způsob stolování a estetickou úpravu pokrmů. Číňané mají za to, že vaření jídla není pouhým řemeslem, ale má co dočinění s uměním. Pokrmy nekonzumují jako my, pomocí příboru, ale hůlkami. Polévky však jedí lžící, protože hůlkami by to teda fakt nešlo. Některá jídla jí dokonce jen rukama.

Všechny pokrmy se servírují na stůl najednou. Stolující mají každý před sebou misku, do níž si nabírá z předložených jídel. Součástí bohatého stolu jsou také různé omáčky, nakládaná zelenina, koření. Jako nápoj je k jídlu nejčastěji podáván zelený čaj. Po jídle si Číňané rádi dopřejí doušek sladkého vína ze švestek nebo z liči.

Sladká čína

Má-li Číňan chuť na něco sladkého na zub, může si dopřát sladké knedlíky Nian-gao. Ty se připravují z lepkavé rýže, cukru, kaštanů a lotosových květů. Z hrušek a tykve se vaří sladká ovocná polévka. Ovoce také často smaží na oleji v těstíčku, a následně se ještě polévá medem. A z červených bobů, rýžové mouky a cukru se připravují zákusky.

Recepty na čínu z masových nudliček a zeleniny

Maso se v Číně neupravuje tak, jak jsme nejčastěji zvyklí u nás. Zapomeňte na plátky, v čínské kuchyni budete pracovat masovými nudličkami. Je to pochopitelné už z toho důvodu, že jídlo se konzumuje hůlkami, je tedy nutné, aby bylo nachystané k nabrání, aniž by se muselo předtím ještě krájet. Nudličky se hůlkami krásně uchopí a mohou se ihned vkládat do úst.

Zdroj foto: AS Food studio / Shutterstock.com

Kuřecí čína – Chop suey

Budete potřebovat:

  • 450 g vykostěného kuřecího masa podle toho, co máte raději – jestli prso, nebo stehno,
  • 3 lžíce fazolových lusků,
  • 3 lžíce bambusových výhonků,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 vejce,
  • 50 g celeru,
  • 1 pórek,
  • 4 žampiony,
  • 1 cibuli,
  • 1 papriku,
  • 1 lžíci červeného vína,
  • směs koření Chop Suey,
  • 1 lžíci škrobu,
  • olej,
  • sůl,
  • trochu cukru.

Postup přípravy:

  1. Nejprve si nachystáte kuřecí maso, které nakrájíte na nudličky, posypete škrobem z brambor, jemně osolíte a v misce společně s kořením a rozklepnutým vejcem a necháte odležet alespoň půl hodiny.
  2. Připravíte zeleninu, cibuli, papriku a žampiony, ty nakrájíte na kolečka nebo plátky.
  3. V hlubší pánvi osmažíte na oleji cibuli, pórek, fazolky, celer, papriku, žampiony, česnek a bambusové výhonky.
  4. Po chvíli restování přidáte nakrájené kuřecí maso, sójovou omáčku, víno a jemně osladíte trochou cukru.
  5. Směs podlijete vodou a dusíte do změknutí masa.
  6. Chop Suey se podává s nudlemi nebo rýží.

Výborná čína – kantonské nudle

V čínské kuchyni se hodně používá zelenina a různé omáčky.

Budete potřebovat:

  • 100 g bambusových výhonků,
  • 50 g hub shitake,
  • kousek pórku,
  • 150 g čínských nudlí,
  • 150 g vepřové panenky,
  • ústřicovou omáčku,
  • olej,
  • pepř,
  • sůl.

Postup přípravy:

  1. Vepřové maso nakrájíte na nudličky, stejně tak houby, pórek na kolečka.
  2. Uvaříte čínské nudle podle návodu.
  3. V pánvi na oleji orestujete osolené maso, ochutíte pepřem.
  4. Přidáte bambusové výhonky, houby a pórek a restujete asi 3 minuty.
  5. Pak směs v pánvi doplníte uvařenými nudlemi a restujete vše další 3 minuty.
  6. Nakonec pokrm dochutíte ústřicovou omáčkou, kterou je třeba prohřát.
Zdroj foto: Martin Rettenberger / Shutterstock.com

Dobrá čína s vepřovým masem a zelím – Šuej-ču-žou

Budete potřebovat:

  • 0,5 kg vepřové kýty,
  • 150 g hlávkového zelí,
  • 150 g pórku,
  • 100 g solamylu,
  • 50 ml dezertního vína nebo vermutu,
  • mleté chilli koření nebo koření na čínu,
  • mletý pepř,
  • rýži,
  • 50 ml hovězího vývaru,
  • sójovou omáčku,
  • 3 vejce,
  • olej,
  • sůl.

Postup přípravy:

  1. Vepřovou kýtu opláchnete a nakrájíte na nudličky. Maso dáte do misky, osolíte a promícháte s rozšlehanými vejci a ve vodě rozpuštěném solamylu. Vše necháte chvíli odležet.
  2. V hlubší pánvi rozehřejete olej a maso zprudka orestujete za stálého míchání.
  3. Jakmile maso změkne, dáte ho z pánvičky pryč. Místo něj tam nalijete hovězí vývar, nakrájené zelí a pórek a podusíte.
  4. Směs doplníte masem, ochutíte sójovou omáčkou, dezertním vínem, kořením dle chuti.
  5. Podáváte s rýží.

Recept na játrovou čínu

Také vepřová nebo kuřecí játra můžeme připravit po čínsku. Jedná se o poměrně rychlý recept, který nezabere příliš času.

Budete potřebovat:

  • 0,5 kg jater,
  • 1 lžíci solamylu,
  • 1 vejce,
  • 250 g pórku,
  • 1 červenou papriku,
  • 2 cibule,
  • olej,
  • sůl,
  • česnek,
  • rýži,
  • sójovou omáčku,
  • 2 lžíce vína,
  • trochu cukru,
  • vlašské oříšky,
  • mletý zázvor.

Postup přípravy:

  1. Játra nakrájíte na tenké nudličky. Předtím je ještě odblaníte.
  2. Do misky rozklepnete vejce, přidáte solamyl, trochu vody a zázvor, a všechno dobře našleháte. Do této směsi naložíte játra a necháte asi půl hodiny odležet.
  3. Pak vezmete hlubší pánev, v ní rozehřejete olej a orestujete játra.
  4. Doplníte nakrájenou cibulí a pórkem, paprikou a česnekem a vše restujete asi 3 minuty.
  5. Osladíte, zalijete dvěma lžícemi vína, osolíte a nasypete nadrobno nakrájené vlašské oříšky.
  6. Ještě vše dobře podusíte.
  7. Podávejte s dušenou rýží.

Čínská kuchyně je pestrá. A protože se velmi často používají různé druhy zeleniny, patří tyto recepty mezi zdraví prospěšné.

Zdroj foto: VICUSCHKA / Shutterstock.com

Pikantní čína – vepřové maso po sečuánsku v pánvi wok

Vepřové maso lze v čínské kuchyni upravovat různě – třeba i s kešu oříšky.

Budete potřebovat:

  • 0,5 kg vepřové kýty nebo panenky,
  • 50 g kešu oříšků,
  • rýži,
  • cibuli,
  • 300 g brokolice,
  • česnek,
  • olej,
  • sójovou omáčku,
  • sůl.

Postup přípravy:

  1. V pánvi wok rozehřejete olej a v něm krátce orestujete na plátky nakrájený česnek.
  2. Doplníte nakrájenou brokolicí a cibulí a opékejte asi dvě až tři minuty.
  3. Pak přidáte vepřové maso nakrájené na nudličky a zprudka opečete tak, až maso bude měkké.
  4. Přisypete nasucho opražené kešu oříšky a dochutíte sójovou omáčkou. Osolíte dle potřeby.
  5. Jako přílohu je možné servírovat dušenou nebo vařenou rýži.

Vegetariánská čína – tofu recept bez masa

Příprava jídel v čínské kuchyni přímo svádí k tomu, abyste místo masa použili tofu a připravili vegetariánský pokrm. Jeho výhodou je hlavně to, že je opravdu rychle hotový.

Budete potřebovat:

  • 1ks zelené, červené a žluté papriky,
  • tofu,
  • malý kousek pórku,
  • 5 stroužků česneku,
  • sójovou omáčku,
  • koření – kari, na čínu, chilli nebo pepř,
  • rýži,
  • máslo.

Postup přípravy:

  1. V pánvi na másle orestujete na plátky nakrájený česnek.
  2. Doplníte nakrájenými paprikami, chvíli společně restujete, pak přilijete trochu vody a podusíte.
  3. Jakmile jsou papriky měkčí, přidáte na kolečka nakrájený pórek a opět dusíte.
  4. Nakonec se dává tofu, ochutí sójovou omáčkou a kořením a ještě chvíli se směs orestuje.
  5. Vegetariánská čína se podává s vařenou rýží.
Zdroj foto: Amallia Eka / Shutterstock.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací