Polévka z hlívy ústřičné: Recept na vynikající polévku z hub

Polévka z hlívy ústřičné, které se také říká elixír věčného mládí, vám do těla vlije energii a vitalitu. Vyzkoušejte tento snadný recept na výtečnou polévku z hlívy, kterou zvládne i úplný začátečník.

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je výborná a zdravá houba. Najdete ji nejen v lese, ale můžete si ji také vypěstovat doma a mít ji tak vždy po ruce. Pokud sklidíte větší úrodu, než stihnete spotřebovat, jednoduše hlívu usušte. Můžete ji přidávat do pokrmů buď v celku nebo ve formě prášku.

polévka z hlívy ústřičné
Zdroj foto: NatalyaBond / Shutterstock.com

Účinky hlívy na zdraví

Hlíva ústřičná má množství pozitivních účinků na naše zdraví a dodává svěžest a vitalitu, pročež je nazývána elixírem věčného mládí. Hlívu je vhodné konzumovat preventivně, protože podporuje a stimuluje správnou funkci imunitního systému a ovlivňuje řadu metabolických funkcí organismu. Hlíva ústřičná je vhodná i pro děti, ať už v pokrmech nebo jako doplněk stravy.

Více o tom jak hlívu vypěstovat doma, kde je zasadit a další informace se dočtěte v článku o hlívě ústřičné.

Polévka z hlívy na více způsobů

Polévku z hlívy ústřičné lze připravit na několik různých způsobů. Můžete uvařit například krémovou polévku z hlívy ústřičné či hlívovou polévku se zeleninou

Oblibené jsou také další kombinace:

  • hlívovou polévku s bramborem,
  • pikantní polévka s hlívou ústřičnou a vepřovým masem.

Recept na polévku z hlívy ústřičné

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 30 minutCelkový čas: 40 minutPorce:4 porce

Zdravá polévka z hlívy je rychlá na přípravu. Vyzkoušejte jednoduchý recept na tu nejlepší polévku z hlívy, kterou si zamilujete.

Suroviny

Postup

  1. Hlívu ústřičnou dobře očistěte a nakrájejte na širší nudličky.
  2. Nakrájejte nadrobno cibuli a jeden stroužek česneku. Druhý stroužek prolisujte.
  3. Na části sádla na pánvi orestujte poloviční množství cibule a přidejte nakrájený česnek, hlívu, kmín a sůl.
  4. V hrnci na zbylém sádle zpěňte zbytek cibule, zasypte hladkou moukou a vytvořte jíšku.
  5. Do hotové jíšky přidejte sladkou i uzenou papriku a chilli, orestujte, přilijte studený vývar, přidejte směs z pánve a vařte asi 20 minut.
  6. Přidejte prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř a krátce povařte.
  7. Servírujte na talíři zdobené petrželkou nebo pažitkou a podávejte s čerstvým pečivem.

Jak dobře očistit hlívu?

Z hlívy stačí nečistoty setřít vlhkým hadříkem a spodní část nožiček, které mohou být od hlíny, odkrojit.
Třeně jsou tužší, do polévky je nedávejte. Usušte je a rozdrťte na prášek.

Další oblíbené recepty z hlívy ústřičné

Z hlívy ústřičné můžete připravit celou řadu vynikajících pokrmů. Můžete si uvařit například guláš z hlívy ústřičné, hlívovou omáčku nebo vynikající řízky z hlívy.

Pokud jste opravdu gurmán můžete vyzkoušet také:

  • dršťkovou polévku z hlívy
  • hlívu osmahnutou na pánvi,
  • použít ji pod maso nebo uvařit hlívu podle některého z receptů s těstovinami.

Pokud jste milovníky houbových, ale i dalších polévek, určitě vyzkoušejte recepty na polévky z naší sbírky.


Tipy na další polévky z hub

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.