Krémová bramborová polévka: Recept na tradiční českou polévku

Krémová bramborová polévka patří k základním naší české kuchyně. Brambor si můžeme připravit na tisíc způsobů. Vyzkoušejte tuto bramborovou polévku, jednoduchou pro přípravu.

“Česká kuchyně bez brambor, to je jako italská kuchyně bez rajčat.” – řekl šéfkuchař Ján Souček. A v naší české kuchyni je to velká pravda. Brambory tvoří velkou část našich jídelníčků a hrají velkou roli v našich kuchyních.

Zdravé brambory

Brambory obsahují přibližně jen 20 % sušiny a zbývajících 80 % tvoří voda. V sušině brambor se nachází velké množství minerálů (např. hořčík, vápník, draslík a jiné), vitamínů a sacharidů.

Věděli jste, že v bramborách se nachází mnohem více vlákniny než v ovesné kaši?

Brambory a jejich využití v kuchyni

V našich končinách jsou brambory považovány za základní surovinu a dokážeme z ní připravit přílohu, hlavní jídlo, můžeme je přidat do salátů, do polévek, ale umíme z nich vytvořit i sladká hlavní jídla. Brambory lze připravit snad na tisíc způsobů. U nás patří k nejoblíbenějším:

  • francouzské brambory,
  • zapečené brambory,
  • bramborové placky,
  • gratinované brambory,
  • šťouchané brambory,
  • americké brambory,
  • bramborová kaše.

Brambory v naší zemi známe také pod názvy erteple, grumbíry, zemky, krumple, zemčata, jabka či okruše. Tak co, jaký recept z krumplů máte nejraději?

TIP: Jak dlouho se vaří brambory: Ve slupce, na kaši nebo vcelku

Krémová bramborová polévka – Recept

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 45 minutCelkový čas:1 hodina Porce:4 porce

Popis receptu

Bramborovou polévku s houbami a voňavou majoránkou známe jistě všichni. Typická česká bramboračka má být hustá, plná zeleniny a hub a provoní celou kuchyni. Jenže bramborová polévka se dá připravit na mnoho různých způsobů. Může být i bramborová polévka bez hub, a určitě vám zachutná i bramborová krémová polévka. Recept na bramborovou polévku s krémovou konzistencí si s námi můžete také připravit. Jak na ni?

Suroviny

Postup

  1. Cibuli i česnek si oloupeme, mrkev a petržel očistíme a rovněž oloupeme, stejně jako brambory. Vše si nakrájíme.
  2. Do hrnce si dáme kousek másla a na něm krátce orestujeme nadrobno pokrájenou cibulku.
  3. Až nám cibule změkne, přidáme k ní i pokrájenou mrkev s petrželí.
  4. Poté přidáme i na kostičky nakrájené brambory a prolisovaný česnek.
  5. Všechno společně chvíli restujeme a dochutíme solí a pepřem.
  6. Poté zalijeme zeleninu a brambory vodou. Použít ale můžeme i předem připravený vývar, například zeleninový.
  7. Řádně promícháme, přidáme asi jednu lžičku majoránky a vaříme asi třicet minut.
  8. Po dovaření si polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přilijeme smetanu na vaření.
  9. Opět řádně promícháme a polévku již i se smetanou vaříme ještě pět minut.
  10. Dle chuti ještě můžete polévku dosolit.

Tipy

  • Krémová bramborová polévka se může podávat s křupavými krutony. Krutony si připravíme z chleba či rohlíků. Pokrájené pečivo můžeme opražit na pánvičce nebo si krutony můžeme připravit v troubě bez použití oleje. Krutony pražíme či pečeme vždy dozlatova a přidáváme je do polévky až při servírování na talíř. Jednoduchá bramborová polévka je za chviličku hotová a jistě vám bude chutnat.

Poctivá sedlácká bramboračka se připravuje s houbami, ty však přidávat nemusíte, záleží jen na vaší chuti a tomu, jestli je máte doma po ruce. My jsme vám připravili recept na bramborovou polévku bez hub, který je ovšem stejně výborný. Rovněž pokud nemůžete smetanu, dá se připravit i krémová bramborová polévka bez smetany, přidejte však do ní mnohem více brambor, které po rozmixování vytvoří požadovanou krémovou existenci.

Dnes již existují téměř všechny recepty na polévky ve verzi se smetanou i bez smetany, proto není obtížné vybrat si právu tu, která vám chutná nejvíce.

Dobrou chuť!

Zdroj: sugarspunrun.com, cookingclassy.com


Další tipy na polévky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.