Vepřová panenka ve slanině: Snadný recept

Oblíbený recept vepřové panenky, kterou obalíte ve slanince a pečete v troubě. Jako přílohu pro vepřovou panenku jednoduše můžete zvolit houbovou nebo pepřovou omáčku.

Vepřové maso je v české kuchyni velmi oblíbené, každá část je jiná a hodí se na přípravu různých pokrmů. Mezi top recepty na vepřovou panenku zcela jistě patří pečená vepřová panenka se slaninou.

Vepřová panenka recept
Zdroj foto: Jacek Chabraszewski / Shutterstock.com
Jak udělat medailonky z vepřové panenky?

Maso očistěte, zbavte blan a ostrým nožem vepřové maso rozkrájejte na přibližně 2 cm medailonky.

S čím podávat vepřovou panenku

Recept na vepřovou panenku ve slanině

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 50 minutČas vaření: 10 minutCelkový čas:1 hodina Porce:4 porce

Nejlepší vepřová panenka je pečená v troubě, a navíc obalená ve slanině. Pro celou rodinu ji dokážete připravit jen ze tří základních surovin. Jak udělat panenku?

Suroviny

Postup

  1. Vepřovou panenku necháme v celku, řádně ji omyjeme a očistíme. Je potřeba zbavit ji blan.
  2. Při tomto procesu se obrňte trpělivostí, panenka jich má poměrně hodně – a cílem je odstranit jich co nejvíc. Když se totiž panenka tepelně upraví, blanky jsou poté tuhé, a to může zkazit celkový chuťový požitek.
  3. Maso si papírovou utěrkou zlehka osušíme, poté panenku nasolíme a opepříme.
  4. Na pánvičce si rozpálíme olej a maso na něm zprudka osmahneme. Postupně otáčíme, abychom jej osmahli rovnoměrně ze všech stran.
  5. Až maso osmahneme, vyndáme si ho z pánvičky a odložíme stranou.
  6. Pečlivě potřeme dijonskou hořčicí, a následně ji obalíme v plátcích slaniny. Aby slanina držela, upevníme slaninu párátky.
  7. Poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů, panenku vložíme do pekáčku a dáme do trouby. Pečeme asi 10–12 minut.
  8. Pečená panenka se vytáhne z trouby a necháme ji chviličku vychladnout. Nakrájíme na plátky, které by uvnitř měly být krásně růžové.

Vepřová panenka se slaninou může být po nakrájení ihned podávána. Jako příloha se hodí čerstvá zelenina a také vařené, pečené či šťouchané brambory nebo bramborová kaše. V některých kuchyních se také připravuje vepřová panenka s rýží.

Vepřová panenka s omáčkou

Pokud byste k tomuto jídlu chtěli kromě zeleniny a brambor něco navíc, oblíbená je vepřová panenka s pepřovou omáčkou, tu si připravíte snado podle nášho receptu. Alternativou může být také smetanově sýrová, švestková či hořčičná omáčka k vepřové panence.

TIP: Vyzkoušejte tradiční recept – Vepřová pečeně na 3 způsoby.

Dobrou chuť!

Zdroj: cookthestory.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.