Vepřová panenka ve slanině: Snadný recept
Oblíbený recept vepřové panenky, kterou obalíte ve slanince a pečete v troubě. Jako přílohu pro vepřovou panenku jednoduše můžete zvolit houbovou nebo pepřovou omáčku.
Vepřové maso je v české kuchyni velmi oblíbené, každá část je jiná a hodí se na přípravu různých pokrmů. Mezi top recepty na vepřovou panenku zcela jistě patří pečená vepřová panenka se slaninou v troubě.
Maso očistěte, zbavte blan a ostrým nožem vepřové maso rozkrájejte na přibližně 2 cm medailonky.
Doporučujeme: Vynikající sváteční pokrm panenka Wellington
Recept na vepřovou panenku ve slanině
Nejlepší vepřová panenka je pečená v troubě, a navíc obalená ve slanině. Pro celou rodinu ji dokážete připravit jen ze tří základních surovin. Jak udělat panenku?
Ingredience
Postup přípravy
- Vepřovou panenku necháme v celku, řádně ji omyjeme a očistíme. Je potřeba zbavit ji blan. (Při tomto procesu se obrňte trpělivostí, panenka jich má poměrně hodně – a cílem je odstranit jich co nejvíc. Když se totiž panenka tepelně upraví, blanky jsou poté tuhé, a to může zkazit celkový chuťový požitek.)
- Maso si papírovou utěrkou zlehka osušíme, poté panenku nasolíme a opepříme.
- Na pánvičce si rozpálíme olej a maso na něm zprudka osmahneme. Postupně otáčíme, abychom jej osmahli rovnoměrně ze všech stran.
- Až maso osmahneme, vyndáme si ho z pánvičky a odložíme stranou.
- Pečlivě potřeme dijonskou hořčicí, a následně ji obalíme v plátcích slaniny. Aby slanina držela, upevníme slaninu párátky.
- Poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů, panenku vložíme do pekáčku a dáme do trouby. Pečeme asi 10–12 minut.
- Vepřová panenka v anglické slanině se vytáhne z trouby a necháme ji chviličku vychladnout. Nakrájíme na plátky, které by uvnitř měly být krásně růžové.
S čím podávat vepřovou panenku?
Vepřová panenka se slaninou může být po nakrájení ihned podávána. Jako příloha se hodí čerstvá zelenina a také vařené, pečené či šťouchané brambory nebo bramborová kaše. V některých kuchyních se také připravuje vepřová panenka s rýží.
Jakou omáčku k vepřové panence
Pokud byste k tomuto jídlu chtěli kromě zeleniny a brambor něco navíc, oblíbená je vepřová panenka ve slanině s pepřovou omáčkou, tu si připravíte snado podle nášho receptu. Alternativou může být také smetanově sýrová, švestková či hořčičná omáčka k vepřové panence.
TIP: Vyzkoušejte tradiční recept – Vepřová pečeně na 3 způsoby.
Dobrou chuť!
Zdroj: cookthestory.com