Nadýchaná velikonoční nádivka: Recept s lehkou přípravou

Vyzkoušeli jste už někdy recept na velikonoční nadívku? Zamilujete si ji vy i vaše rodina na první sousto. Určitě vám bude chutnat velikonoční nádivka s uzeným masem.

Velikonoční nádivka
Zdroj foto: Yasmins world / Shutterstock.com

Recept na velikonoční nádivku

Už naše babičky připravovaly jarní nádivku na hody o Velikonocích. Občas se ještě využívá také název receptu velikonoční hlavička. Nevynechte ani vy tuto krásnou tradici a upečte nadýchanou nádivku z těch největších dobrot, které se ve vaší potravinové skříni schovávají. Pro přípravu budete potřebovat více ingrediencí, jejich kombinace vás ale ve výsledném pokrmu příjemně překvapí.

Suroviny:

  • 7 rohlíků,
  • 200 ml mléka,
  • 6 vajec,
  • 400 g uzeného masa,
  • 30 g másla,
  • 2 hrsti kopřiv,
  • 1 hrst pažitky a petrželky,
  • ½ lžičky prášku do pečiva,
  • sůl, pepř a muškátový oříšek.

Jako tradiční české jídlo na velikonoce můžete vyzkoušet recept na jidáše.

Velikonoční nádivka
Zdroj foto: KPixMining / Shutterstock.com

Postup na nejlepší velikonoční nádivku 

Uzené maso i rohlíky nakrájejte na malé kousky a rohlíky nasypte do velké mísy, ve které připravíte celou nádivku. Postup je velmi snadný, s přípravou vám mohou pomáhat i vaše děti a zapojit se tak do velikonočních tradic.

  1. Jako první nalijte do mísy s rohlíky mléko a chvíli počkejte, než se rohlíky nasáknou.
  2. Po nasáknutí je vymačkejte a přebytečné mléko z mísy vylijte.
  3. Přidejte k rohlíkům uzené maso, vaječné žloutky, rozpuštěné máslo, prášek do pečiva a dochuťte také pažitkou, petrželkou a nasekanou kopřivou. Nakonec přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek dle chuti.
  4. Všechny ingredience spojte důkladným promícháním v míse.
  5. Mezitím zapněte troubu na 200 °C a nechte ji předehřát. Vedle mísy si nezapomeňte připravit a máslem vymastit pekáč.
  6. Těsně předtím, než směs nalijete do pekáče, rozšlehejte ještě zbylé vaječné bílky a opatrně vzniklý sníh vmíchejte do nádivkové směsi.

Jak dlouho péct nádivku?

Velikonoční nádivka s uzeným masem se peče asi půl hodiny, dokud se na povrchu nezbarví dozlatova. Podávat ji můžete ozdobenou petrželkou nebo pažitkou. Přidejte k ní ještě nakládané okurky, ty se k pokrmu skvěle hodí.

Zdroj: thespruceeats.com, cooklikeczechs.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.